Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Άλλα 400 εκατ. ευρώ χρέη "κάτω από το χαλί" σε ένα μήνα - Οικονομία

Μαγική εικόνα θυμίζει το "πρωτογενές πλεόνασμα" που εμφάνισε ο προϋπολογισμός το
πρώτο δίμηνο του χρόνου, αφού τα πραγματικά στοιχεία δεν μπορούν να κρύψουν τα προβλήματα στην είσπραξη εσόδων και στη συγκράτηση των δαπανών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα μόνα έσοδα που εισπράττει κανονικά το κράτος είναι το τέλος ακινήτων και οι ρυθμίσεις παλαιών χρεών. Αντιθέτως τα έσοδα από ΦΠΑ και άλλους φόρους έχουν μείωση. Οι δαπάνες του δημόσιο τομέα εμφανίζονται εντός στόχων, αλλά οι πληρωμές έχουν παγώσει και έτσι τα χρέη σε καθυστέρηση (άνω των 90 ημερών) διογκώνονται (+400 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα). Την ίδια στιγμή, ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΙΚΑ έχουν απορροφήσει σε μόλις δύο μήνες, έως και τα 2/3 της ετήσιας επιχορήγησής τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ο προϋπολογισμός φαίνεται πως κατέγραψε στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου ένα πλεόνασμα 367 εκατ. ευρώ, όταν μάλιστα ο στόχος προέβλεπε έλλειμμα 22 εκατ. ευρώ -χωρίς να υπολογίζονται οι πληρωμές για τόκους παλαιών και νέων κρατικών χρεών.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, του οποίου τα έσοδα φαίνεται πως ήταν μεγαλύτερα (κατά 251 εκατ. ευρώ) ενώ οι δαπάνες μικρότερες (κατά 69 εκατ. ευρώ) από τα προβλεφθέντα.

Αντίθετα, αστοχία σημειώθηκε στα έσοδα, ιδίως αυτά του ΦΠΑ, αλλά και στις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων. Μάλιστα, οι επιχορηγήσεις του ΙΚΑ έχουν ήδη καλύψει το 64,4% της ετήσιας πίστωσής του. Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν ανησυχία για τη συνέχεια, ιδίως ενόψει εκλογών, οι οποίες κατά κανόνα οδηγούν σε χαλάρωση των προσπαθειών του κρατικού μηχανισμού.

Αναλυτικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εμφανίζουν υστέρηση 232 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου που έθετε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός που ψηφίστηκε στη Βουλή προ μηνός. Πρωταγωνιστής των απωλειών είναι ο ΦΠΑ, όπου η υστέρηση έφτασε τα 277 εκατ. ευρώ, ενώ και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων σημειώθηκε υστέρηση 164 εκατ. ευρώ. Και τα δύο αυτά μέτωπα είναι καθρέφτες της ύφεσης, αλλά και αποτέλεσμα της ανεπάρκειας του εισπρακτικού μηχανισμού.

Στον αντίποδα, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης καπνών εμφανίζεται αυξημένος κατά 163 εκατ. ευρώ και τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων κατά 134 εκατ. ευρώ (λόγω και της παράτασης που δόθηκε φέτος) έναντι του στόχου.

Σε ό,τι αφορά στις δαπάνες, το γενικό αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, καθώς είναι χαμηλότερες κατά 306 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του διμήνου.

Αν όμως το δημόσιο πλήρωνε κανονικά τα χρέη του, η επίδοση αυτή θα ήταν αρνητική! Το Φεβρουάριο το δημόσιο άφησε απλήρωτα 384 εκατ. ευρώ. Έτσι τα ληξιπρόθεσμα χρέη του εκτινάχθηκαν σε ένα μήνα στα 6,32 δισ. ευρώ, από 5,936 δισ. τον Ιανουάριο του 2012.

Τα υπουργεία άφησαν απλήρωτα άλλα 70 εκατ. ευρώ και τα χρέη φτάσανε στα 544 εκατ. ευρώ. Απλήρωτα έμειναν και 6 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ. 197 εκατ. άφησαν απλήρωτα τον Φεβρουάριο και οι ΟΤΑ, με συνέπεια τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους να αυξηθούν από 878 στα 1.075 εκατ. ευρώ. Τα νοσοκομεία έφτασαν να χρωστούν 1,463 δισ. (+93 εκατ. σε ένα μήνα). Την ίδια στιγμή τα ασφαλιστικά Ταμεία χρωστάνε 2,793 δισ. έναντι 2,775 δισ. τον Ιανουάριο (+18 εκατ. ευρώ). Άλλα 3 εκατ. ευρώ «φέσια» άφησαν διάφοροι φορείς και οργανισμοί.

Τον Φεβρουάριο στον τομέα της ασφάλισης και περίθαλψης έχει ήδη απορροφηθεί το 24,1% των ετήσιων πιστώσεων (δηλ. όσα αντιστοιχούν κανονικά σε ένα τρίμηνο). Ειδικά το ΙΚΑ έχει απορροφήσει 1,389 δισ. ευρώ έναντι συνολικών ετήσιων πιστώσεων 2,158 δισ. ευρώ.
















Πρώτο ΘΕΜΑ online : Άλλα 400 εκατ. ευρώ χρέη "κάτω από το χαλί" σε ένα μήνα - Οικονομία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου