Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Αναδιοργάνωση εκ βάθρων για την ΕΡΤ

Σχέδιο νόμου για την εξασφάλιση της θεσμικής ανεξαρτησίας της δημόσιας τηλεόρασης και την αναδιοργάνωση της ΕΡΤ Α.Ε. παρουσίασε την Τρίτη (27/3) ο υπουργός Επικρατείας, Παντελής Καψής. Παράλληλα, ο κ. Καψής διευκρίνισε ότι τυχόν ψήφιση και υιοθέτησή του θα γίνει μετά τις εκλογές και από την επόμενη Βουλή. Από το νέο καθεστώς διοικητικής λειτουργίας της ΕΡΤ και φυσικά την επόμενη κυβέρνηση, θα αποφασισθεί αν η ΕΡΤ θα μπει στην περιπέτεια της άντλησης διαφημιστικών κονδυλίων από τη διαφημιστική αγορά, όπως απάντησε ο Π. Καψής σε σχετική ερώτησή, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων. Το νομοσχέδιο αποτελεί έργο της ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων - με επικεφαλής τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Ν. Αλιβιζάτο. «Στόχος είναι να ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση από τώρα και να διευκολυνθεί η επόμενη κυβέρνηση στις τελικές της αποφάσεις» σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας. Όπως τόνισε ο Π. Καψής «βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας ψηφιακής τηλεοπτικής εποχής και η ΕΡΤ είναι απαραίτητο να μπει σε νέες βάσεις».

Σημαντικότερη καινοτομία του σχεδίου νόμου είναι η σύσταση του Ανεξάρτητου Εποπτικού Συμβουλίου, 9ετούς θητείας το οποίο θα επιλέγει τον διευθύνοντα Σύμβουλο (ο οποίος θα είναι και πρόεδρος του Δ.Σ.), καθώς και τα μέλη του Δ.Σ., αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα είναι στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης. Το Εποπτικό Συμβούλιο θα καταστρώνει 10ετές στρατηγικό σχέδιο για την ΕΡΤ, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα συντάσσει ετήσιο επιχειρησιακό σχέδιο. Τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου θα επιλέγονται με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια από ειδικό, ανεξάρτητο φορέα επιλογής.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη συγκρότηση Επιτροπής Δεοντολογίας και θέσπιση μεσολαβητή αρμόδιου για την εξέταση καταγγελιών και παραπόνων από το κοινό. Ο Μεσολαβητής θα είναι παράλληλα και πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας.

Μεγάλη έμφαση έδωσε ο Π. Καψής στην εξοικονόμηση κόστους, ενώ αποφασίστηκε να επιστραφεί το ανταποδοτικό τέλος για την περίοδο που το προσωπικό της ΕΡΤ απεργούσε (3 εκατ. ευρώ υπέρ του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»). Σύμφωνα με μίνι απολογισμό, διαπιστώνεται μείωση κόστους λειτουργίας της ΕΡΤ, ενώ το πρωτογενές έλλειμμα, από 10 εκατ. ευρώ το 2009, μετατράπηκε σε πρωτογενές πλεόνασμα 63 εκατ. ευρώ το 2011. Το προσωπικό μειώθηκε κατά 1.300 άτομα (από 4.553 σε 3.207) και το κόστος των παραγωγών από 79 εκατ. ευρώ στα 53 εκατ. ευρώ. Τέλος, ο Π. Καψής διαβεβαίωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει ΚΥΑ για τις αμοιβές του προσωπικού της ΕΡΤ και των άλλων δημόσιων ΜΜΕ.
Αναδιοργάνωση εκ βάθρων για την ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου