Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Διχάζουν την χώρα τα "στρατόπεδα" των μεταναστών - Ελλάδα

Έντονο προβληματισμό και αντιδράσεις σε όλη την χώρα έχει προκαλέσει η
απόφαση δημιουργίας 30 κέντρων φιλοξενίας μεταναστών, με πολλούς Δήμους και περιφέρειες  να έχουν ξεκινήσει ήδη κινητοποιήσεις  κατά της λειτουργίας στα «στρατοπέδων» στην περιοχή τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι ηπειρωτικές Περιφέρειες όπου θα δημιουργηθούν σε παλιά στρατόπεδα τα κέντρα φιλοξενίας είναι: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Πελοποννήσου.

Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, για κάθε χώρο κράτησης θα δημιουργούνται ανεξάρτητα αστυνομικά τμήματα που θα στελεχώνονται από 150 νέους αστυνομικούς. Επίσης, σε κάθε 250 μετανάστες θα αντιστοιχούν 70 άτομα ως προσωπικό ασφαλείας.

Μέχρι στιγμής, Θετική απόφαση για τη λειτουργία κέντρων φιλοξενίας έχει λάβει η περιφέρεια Αττικής και η περιφέρεια Ηπείρου, ενώ «ναι» υπό προϋποθέσεις λέει και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Περιφέρεια αττικής έδωσε από την αρχή το πράσινο φως για τη δημιουργία τριών χώρων κλειστής προσωρινής φιλοξενίας παράνομων μεταναστών, προκαλώντας αμέσως την αντίδραση όλων σχεδόν των δήμων που είναι «υποψήφιοι». 

Ωστόσο, με έγγραφό του ο δήμαρχος Μεγαρέων Γιάννης Μαρινάκης γνωστοποίησε στον περιφερειάρχη Αττικής την κάθετη αντίθεση του δήμου Μεγαρέων στην εγκατάσταση κέντρου κράτησης μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου, ανεξαρτήτως αν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά οφέλη. 

 Στη δημιουργία  κέντρων φιλοξενίας μεταναστών συμφώνησε και η περιφέρεια Ηπείρου αλλά οι υποψήφιοι Δήμοι Ιωαννίνων και Πρεβέζης - όπου σύμφωνα με πληροφορίας έχουν επιλεγεί δύο χώροι στη Βροσύνα Ιωαννίνων και σε παλιό στρατόπεδο έξω από την Πρέβεζα - δεν συμφωνούν. «Ναι», υπό προϋποθέσεις είπε το διοικητικό συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας στα κέντρα κλειστής φιλοξενίας λαθρομεταναστών. 

Ωστόσο πολλά είναι τα «όχι» και οι έντονες αντιδράσεις σε πολλούς δήμους που λένε πως δεν δεχτούν να λειτουργήσουν στην περιοχή τους «στρατόπεδα» μεταναστών.
«Όχι» λοιπόν στη λειτουργία των κέντρων φιλοξενίας μεταναστών έχει πει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας.

Οι κάτοικοι στο Βόιο Κοζάνης μάλιστα, δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στην περιοχή τους τη δημιουργία του κέντρου, δηλώνοντας ότι «το Βόιο θα πρέπει να γίνει ενεργό στη ζωή της Ελλάδας αλλά όχι με τέτοιες εγκληματικές ενέργειες».

Την ίδια ώρα, στην Πρέβεζα, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε όχι στα κέντρα που από πολλούς χαρακτηρίστηκαν ως «φυλακές».

«Όχι» στη δημιουργία κέντρων υποδοχής μη νόμιμων μεταναστών είπε το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας με κατά πλειοψηφία απόφαση του, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση στην οποία μετείχαν και δήμαρχοι της Θεσσαλίας. Στην σχετική απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο δηλώνει αντίθετο στο σχέδιο που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τονίζει ότι δεν προτίθεται να υποδείξει κανένα χώρο στη Θεσσαλία, καθώς κανένας χώρος δεν είναι διαθέσιμος, όπως αναφέρει.

Πάντως, με μία σκληρή δήλωσή της η υπουργός Ανάπτυξη Άννα Διαμαντοπούλου καταγγέλει πως το Περιφερειακό Συμβουλίο Θεσσαλίας από μικροπολιτικά συμφέροντα και στρεβλό τοπικισμό δεν δέχεται στην περιοχή του κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών.

Η κ. Διαμαντοπούλου απάντησε στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας να μην υποδείξει κανένα χώρο στη Θεσσαλία για κέντρο υποδοχής παράνομων μεταναστών.
«Αναδεικνύει με τον πιο περίτρανο τρόπο την προβληματική λογική του αβάσταχτου πολιτικού κόστους, της έλλειψης πολιτικής βούλησης υπέρβασης του και ενός στρεβλού τοπικισμού που περιχαρακώνει τις κοινωνίες κρατώντας τις τεχνητά μακριά από τα μεγάλα και υπαρκτά εθνικά ζητήματα. Το πρόβλημα, όμως, δεν πρόκειται να λυθεί με αποφάσεις που το κρύβουν κάτω από το χαλί».

Άνθιμος: «Λύση ανάγκης» η δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών
Θετικός στη δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών εμφανίστηκε πάντως το Σάββατο ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ο οποίος χαρακτήρισε «λύση ανάγκης» τη λειτουργία τους.

«Επειδή αυτό το μέτρο έχει χρησιμοποιηθεί και στην Ευρώπη, εάν το καταφέρουμε να γίνει σε εκείνα τα πλαίσια, τα ευρωπαϊκά, νομίζω ότι είναι μία λύση ανάγκης. Το θέμα είναι τεράστιο, πρέπει να υπάρξει λύση, είναι μία λύση προσωρινή. Υπό ανθρώπινες συνθήκες αγάπης να έρθει η ώρα να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Εμείς δεν αντέχουμε. Τι θα γίνει με ένα εκατομμύριο ανέργους;», δήλωσε ο μητροπολίτης.





Διχάζουν την χώρα τα "στρατόπεδα" των μεταναστών - Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου