Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Λύση για τις δασικές εκτάσεις των οικοδομικών συνεταιρισμών

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε για το πρόβλημα των δασικών εκτάσεων των οικοδομικών συνεταιρισμών που μπλοκάρει την ανοικοδόμηση.
Σύμφωνα με την απόφαση του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας το Δημόσιο υποχρεούται να απαλλοτριώσει τις δασικές εκτάσεις που έχουν στην κατοχή τους οικοδομικοί συνεταιρισμοί ή να εγκρίνει την ανταλλαγή των εκτάσεων αυτών με άλλες, εφόσον οι επίμαχες εκτάσεις αποκτήθηκαν (αγοράστηκαν) προ του 1975 και ξεκίνησε η υλοποίηση της ένταξή τους στο σχέδιο πόλης προ του 1979 η οποία όμως ουδέποτε υλοποιήθηκε.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν, ότι η διάταξη του άρθρου 3 του δασικού νόμου που προβλέπει τη δυνατότητα αναγκαστικής απαλλοτρίωσης δασών που ανήκουν σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς ή την ανταλλαγή τους με εκτάσεις του Δημοσίου που περιλαμβάνονται σε οικιστική περιοχή, έχει εφαρμογή (το άρθρο 3), σε οποιαδήποτε περίπτωση υπάρχει αδυναμία πολεοδόμησης, έστω και αν οφείλεται σε νομικούς λόγους, όπως είναι η συνταγματική απαγόρευση πολεοδόμησης. Η επίμαχη αυτή διάταξη του άρθρου 3 του Ν. 998/1979 δεν είναι αντίθετη με το άρθρο 24 του Συντάγματος, σημειώνουν οι δικαστές, ως προς τις δασικές εκτάσεις που οι συνεταιρισμοί την απέκτησαν (με αγορά ή παραχώρηση κ.λπ.) πριν την έναρξη ισχύος του Συντάγματος του 1975.

Λύση για τις δασικές εκτάσεις των οικοδομικών συνεταιρισμών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου