Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

TRT: «Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο»

Προκλητικό βίντεο υποτιτλισμένο στα ελληνικά από το TRT Greek, το οποίο προυσιάζει πρόσφατες δηλώσεις του Τσαβούσογλου «Η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις στο Αιγαίο» σχολιάζει το τουρκικό δίκτυο TRT, με προκλητικό βίντεο που ανάρτησε στα κοινωνικά δίκτια και είναι υποτιτλισμένο στα ελληνικά.
Το βίντεο κατηγορεί τη χώρα μας πως παραβιάζει το Μνημονιο Παπούλια – Γιλμάζ (1988), για αποφυγή διεξαγωγής ασκήσεων σε διεθνή ύδατα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, με την πρόσφατη Navtex για ασκήσεις με πυρά στην περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου για αεροναυτική άσκηση.

«Μετά από αυτήν την ενέργεια η Τουρκία κινητοποιήθηκε, απαντώντας με αντι-Navtex (…) Η Αθήνα κάθε φορά συνεχίζει τις προκλήσεις» αναφέρει το βίντεο, που παρουσιάζει πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Αττάλεια, με τις οποίες κατηγορεί τη χώρα μας για προκλήσεις και προβοκατόρικες ενέργειες.
«H Τουρκία έκανε βήμα σύμφωνα με την αρχή της αμοιβαιότητας. Παρά τις διπλωματικές πρωτοβουλίες, δόθηκε απάντηση με Navtex στην αδιάλλακτη στάση της Ελλάδας. Mε τη Navtex που εξέδωσε στις 22 Ιουνίου, η Τουρκία θα μπορεί να διεξαγάγει εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου» καταλήγει το προκλητικό βίντεο του TRT.
Η Τουρκία επιχειρεί να εμφανίσει την Ελλάδα ως την πλευρά που παραβιάζει τις συμφωνίες, αν και οι ασκήσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί ή αναγγελθεί από ελληνικής πλευράς αφορούν κυρίως ελληνικά χωρικά ύδατα και ελληνικό εναέριο χώρο.

Σύμφωνα με την πάγια τακτική της, η Τουρκία θεωρεί, πως οι ελληνικές ασκήσεις που προγραμματίζονται στην περιοχή μεταξύ των 6-10 νμ δεν είναι ελληνικός εναέριος χώρος, αλλά διεθνής και επίσης αμφισβητεί την αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών να εκδίδουν NAVTEX και ΝΟΤΑΜ.

Ουσιαστικά η Άγκυρα απαιτεί από την Ελλάδα να βάλει στον πάγο κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή του Αιγαίου Πελάγους, ενώ επιχειρεί εσκεμμένα να προκαλέσει σύγχυση με τις υποχρεώσεις που υπάρχουν από το Μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ και την απαίτηση για αποστρατικοποίηση των νησιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου