Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Τσαβούσογλου: Θα συζητήσουμε με τον Μπάιντεν αμέσως μόλις αναλάβει το ζήτημα των S-400

Προσπάθεια προσέγγισης με την Ουάσινγκτον με εμπρηστικές δηλώσεις, ωστόσο από Ερντογάν και Ακάρ Την επιμονή της Άγκυρας στο πρόγραμμα των ρωσικών S-400 εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκαλύπτοντας πως το ζήτημα θα τεθεί και στην νέα ηγεσία του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της πτήσης προς την Τουρκία από το Πακιστάν χθες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε πως η Άγκυρα θα επαναλάβει την πρότασή της για τη σύσταση μιας κοινής ομάδας εργασίας με τις ΗΠΑ, προκειμένου να συζητηθούν οι τεχνικές πλευρές της αγοράς των ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας.

«Θα επιδείξουμε ειλικρινείς προσπάθειες για τη βελτίωση των δεσμών μας. Αναμένουμε την ίδια προσέγγιση από τη διοίκηση Μπάιντεν», είπε ο Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.




Χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ελπίζει ότι θετικά βήματα θα γίνουν για τον ρόλο της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, μόλις ο Τζο Μπάιντεν αναλάβει καθήκοντα. Παράλληλα όπως είπε: «καμία χώρα δεν μπορεί να καθορίσει τα βήματα που θα κάνουμε στην αμυντική μας βιομηχανία. Αυτό αποτελεί εξ ολοκλήρου δική μας απόφασή».

Υπενθυμίζεται ότι λίγα 24ωρα πριν, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι θα ήταν «πολύ προβληματικό» για την Άγκυρα να υπαναχωρήσει στο ζήτημα του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400, που έχει αγοράσει, όμως εξέφρασε την ελπίδα ότι η διένεξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα αυτό θα επιλυθεί μέσω του διαλόγου. Ο Ακάρ επανέλαβε επίσης ότι η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία για μια δεύτερη παράδοση συστημάτων S-400.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου