Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Πόνος στην μέση: Επτά τρόποι αντιμετώπισης χωρίς χειρουργείο


Ζώντας με τον χρόνιο πόνο ο οργανισμός εξαντλείται τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά. Για τις περιπτώσεις χρόνιου πόνου στην μέση, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζον
Χόπκινς στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρεται σε επτά τρόπους που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Ενημερωθείτε

Ζώντας με τον χρόνιο πόνο ο οργανισμός εξαντλείται τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά. Για τις περιπτώσεις χρόνιου πόνου στην μέση, εξειδικευμένος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρεται σε επτά μη χειρουργικούς τρόπους που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Ενημερωθείτε.

Ο πόνος στην μέση θεωρείται χρόνιος όταν διαρκεί τρεις μήνες και πλέον, με την εναλλαγή ανάμεσα στα διαστήματα ύφεσης και υποτροπής να συνοδεύεται από προσωρινή ανακούφιση και απογοήτευση ξανά. Εάν τα αίτια του χρόνιου πόνου δεν είναι γνωστά, η πρόκληση για τον πάσχοντα μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη.

Ο Andrew Nava, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, παραθέτει πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τη διαχείριση του χρόνιου πόνου με μη χειρουργικές μεθόδους.

Ο χρόνιος πόνος στην μέση συνήθως σχετίζεται με την ηλικία, αλλά μπορεί επίσης να οφείλεται σε προηγούμενο τραυματισμό. Τα πιο συχνά αίτια είναι αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης, σπονδυλική στένωση, κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου και σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δύσκολο εντοπιστεί το ακριβές αίτιο του πόνου· εάν η πηγή δεν είναι γνωστή ή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, ο Andrew Nava επισημαίνει πως η καλύτερη επιλογή μπορεί να είναι η συνεργασία με τον γιατρό σας για τη μείωση των εξάρσεων και τη διαχείριση του πόνου με τις ακόλουθες προσεγγίσεις.

Φυσικοθεραπεία

Η άσκηση είναι ο θεμέλιος λίθος της αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου , πάντοτε εξατομικευμένη και υπό την καθοδήγηση ιατρού και φυσικοθεραπευτή. Η πιστή τήρηση ενός προγράμματος γυμναστικής στο σπίτι είναι εξίσου μεγάλης σημασίας.

Η φυσικοθεραπεία για τον χρόνιο πόνο της μέσης μπορεί να περιλαμβάνει:
Ασκήσεις για τη βελτίωση της κακής στάσης του σώματος
Ασκήσεις για τα όρια αντοχής στον πόνο
Διατατικές ασκήσεις και ασκήσεις ευλυγισίας
Αερόβια γυμναστική
Ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού

Τεχνικές διαλογισμού

Ο χρόνιος πόνος εξαντλεί τον οργανισμό τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά. Ένας ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την απογοήτευση, την ευερεθιστότητα, την κατάθλιψη και άλλες ψυχικές επιπτώσεις. Ο ειδικός θα μπορούσε επίσης να σας προτείνει να δοκιμάσετε διαλογισμό, γιόγκα, τάι τσι και άλλες μεθόδους χαλάρωσης και εστίασης του νου μακριά από τον πόνο.

Διατροφή

Ορισμένες δίαιτες είναι εξαιρετικά φλεγμονώδεις, ειδικά όσες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά, υδατάνθρακες ραφιναρισμένους σάκχαρα και επεξεργασμένα τρόφιμα. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να διαπιστώσετε εάν το διατροφικό σας πρόγραμμα μπορεί να συμβάλει στον χρόνιο πόνο στη μέση και πώς μπορείτε να το αλλάξετε προς όφελός σας. Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του πόνου μειώνοντας την πίεση στη σπονδυλική στήλη.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με χρόνιο πόνο, είναι σημαντικό να αποδεχθούμε τους περιορισμούς που επιφέρει στην καθημερινότητά μας και να προσαρμοστούμε. Ακούστε το σώμα σας και ακολουθήστε το ρυθμό του, συμβουλεύει ο Andrew Nava.

Κάντε αρκετά διαλείμματα και στάσεις, και καταγράψτε τις δραστηριότητες εκείνες που επιδεινώνουν τον πόνο ώστε κατά το δυνατόν να τις αποφύγετε. Έτσι δεν θα βοηθήσετε μόνο την πλάτη σας τη δεδομένη στιγμή, αλλά θα μπορέσετε ενδεχομένως να προλάβετε και επιδείνωση. Επίσης, μία καίρια αλλαγή είναι όσοι καπνίζουν να μείνουν μακριά από το τσιγάρο, δεδομένου πως είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η νικοτίνη επιτείνει τον πόνο και καθυστερεί την επούλωση.

Ενέσιμες θεραπείες

Οι εγχύσεις στεροειδών είναι ορισμένες από τις ενέσιμες μεθόδους που είναι διαθέσιμες για τον χρόνιο πόνο στην μέση και την πλάτη. Εφαρμόζονται όταν το αίτιο του πόνου είναι γνωστό και κάποιες φορές μπορεί να συμβάλουν στο να αποκλείσουν συγκεκριμένα αίτια εφόσον η θεραπεία δεν αποδίδει. Οι ενέσεις μπορεί να σταματήσουν ή να μειώσουν τον πόνο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά δεν αποτελούν μακροχρόνια λύση.

Εναλλακτικές θεραπείες

Ο βελονισμός, το μασάζ, η βιοανάδραση, το λέιζερ, η ηλεκτρική διέγερση των νεύρων και άλλες μη χειρουργικές θεραπείες της σπονδυλικής στήλης θα μπορούσαν επίσης να έχουν επίδραση στον χρόνιο πόνο.

Φαρμακευτικές θεραπείες

Αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο του πόνου στην μέση. Ωστόσο, τα περισσότερα συνοδεύονται από ανεπιθύμητες παρενέργειες και δεν προορίζονται για μακροχρόνια χρήση. Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν τη λήψη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου