Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Για δικαιώματα της «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη που καταπατώνται, κάνει λόγο η Άγκυρα


 Προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
Την ίδια ώρα που το ερευνητικό Ορούτς Ρέις, συνοδεία πλοίων του τουρκικού πολεμικού
ναυτικού, πλέουν εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας -με την ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία να χτυπάει… «κόκκινο»- το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, θυμήθηκε εκ νέου την… «τουρκική μειονότητα» της Θράκης, κατηγορώντας προκλητικά τη χώρα μας για καταπάτηση των δικαιωμάτων της.

Η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, καταγγέλλει τις ελληνικές Αρχές για «λουκέτο» μειονοτικών σχολείων στη Θράκη τα τελευταία 25 χρόνια, κάτι -που σύμφωνα με όσα υποστηρίζει- «δε συνάδει με τις διατάξεις της συνθήκης της Λωζάννης».
Βέβαια το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, παραβλέπει πως η Συνθήκη της Λωζάννης, κάνει λόγο για «μουσουλμανική μειονότητα» στη Θράκη -και όχι τουρκική- και πως τα μειονοτικά δημοτικά σχολεία έκλεισαν λόγω έλλειψης μαθητών, όπως συμβαίνει και με δεκάδες δημόσιες σχολικές μονάδες στην ελληνική περιφέρεια.

Συγκεκριμένα η προκλητική ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει:

«Η Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια με το πρόσχημα των μέτρων λιτότητας και του ανεπαρκούς αριθμού μαθητών, συστηματικά και χωρίς να συμβουλεύεται τη μειονότητα, δια μέσω της “προσωρινής διακοπής” κλείνει τις δραστηριότητες των δημοτικών σχολείων που ανήκουν στην τούρκικη μειονότητα δυτικής Θράκης.

Τελευταίο παράδειγμα αυτού είναι το κλείσιμο οκτώ ακόμη δημοτικών σχολείων της μειονότητας. Με αυτή την απόφαση ο αριθμός των δημοτικών σχολείων της τουρκικής μειονότητας μειώθηκε από 231 που ήταν πριν 25 χρόνια σε 115. Aυτή η πρακτική της Ελλάδας αποτελεί μέρος της πολιτικής αφομοίωσης και καταπίεσης που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες σε βάρος της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης. Ενώ η ΕΕ συνεχίζει να παρακολουθεί σαν θεατής την συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μία χώρα-μέλος της.

Καλούμε την Ελλάδα να τερματίσει την πολιτική που με διάφορες προφάσεις παραβιάζει εκπαιδευτικά δικαιώματα των παιδιών της μειονότητας, πολιτική που δεν συνάδει με τις διατάξεις της συνθήκης της Λωζάννης και να ανοίξει εκ νέου τα εν λόγω σχολεία.

Υποστηρίζουμε τις σχετικές με αυτό το θέμα ανακοινώσεις των φορέων και οργανώσεων της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης και τις θέτουμε υπόψιν της διεθνούς κοινότητας και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με αποφασιστικότητα και βάση της αμοιβαιότητας που καθιερώθηκε από τη συνθήκη ειρήνης της Λωζάνης, θα συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες μας ενώπιον των ελληνικών αρχών για την επίλυση των εκπαιδευτικών προβλημάτων της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης».

Μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την ελληνική πλευρά, στη νέα προκλητική ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου