Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Δίνουμε 100 εκατ. ευρώ το μήνα σε τραπεζικές προμήθειες


Την απόφαση να μειώσουν ή να άρουν τις προμήθειες σε μία σειρά από e-συναλλαγές, προκειμένου αφενός, να ενισχύσουν τη χρήση των ψηφιακών καναλιών, περιορίζοντας τη
χρήση των μετρητών και αφετέρου, να «ελαφρύνουν» τους πολίτες ενόσω διαρκεί η υγειονομική κρίση, έλαβαν οι κεντρικές τράπεζες σε Κένυα, Ρωσία και Πακιστάν.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την 11σέλιδη έκθεση του Ινστιτούτου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSI) της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις των ηλεκτρονικών πληρωμών και τη χρηματοοικονομική ένταξη των πολιτών λόγω της καταλυτικής επίδρασης της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού, οι αρχές ανά τον κόσμο κινήθηκαν, ώστε να ενθαρρύνουν τη χρήση των e-συναλλαγών, ως απάντηση στον Covid-19.

«Σε ορισμένες χώρες, μέτρα για τη μείωση ή την άρση των προμηθειών έχουν εφαρμοστεί σε επίπεδο παρόχου υπηρεσιών. Η Κεντρική Τράπεζα της Κένυας υιοθέτησε αυτήν την προσέγγιση, δεδομένου του σημαντικού ποσοστού του ΑΕΠ της, που περνά μέσω πλατφορμών, όπως η MPesa. Η κεντρική τράπεζα απαιτούσε από τους παρόχους να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους για συναλλαγές χαμηλής αξίας (λιγότερο από 1.000 σελίνια Κένυας, ήτοι 9,35 δολάρια). Τέλη για τη διευκόλυνση της μεταφοράς χρημάτων μεταξύ e-πορτοφολιών και τραπεζικών λογαριασμών, επίσης, αφαιρέθηκαν. Σε συνεννόηση με τη βιομηχανία, συμφωνήθηκε η επέκταση αυτών των μέτρων μέχρι το τέλος του 2020», επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Άλλες χώρες έχουν εφαρμόσει πολιτικές σε επίπεδο συστημάτων πληρωμών. Αυτά τα μέτρα επεκτείνονται σε ένα ευρύτερο φάσμα συναλλαγών, μεταξύ των οποίων αυτές P2P (πρόσωπο με πρόσωπο), G2P (κυβέρνησης με πρόσωπο) και P2B (προσώπου με επιχείρηση). «Η άρση της προμήθειας επεκτείνεται στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, που συμμετέχουν στο σύστημα πληρωμών, τα οποία στη συνέχεια, παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στους πελάτες τους. Στη Ρωσία, για παράδειγμα, η κεντρική τράπεζα ήρε τις προμήθειες για την αποστολή χρημάτων από έναν τραπεζικό λογαριασμό σε έναν άλλον μέσω του συστήματος γρήγορης πληρωμής. Στο Πακιστάν, η κρατική τράπεζα αφαίρεσε όλα τα τέλη για τις ηλεκτρονικές μεταφορές χρημάτων μέσω του διατραπεζικού συστήματος, όπως, επίσης και για τις πληρωμές μεγάλης αξίας μέσω του RTGS», προστίθεται.

Σύμφωνα με το FSI και στα τρία παραδείγματα, οι προμήθειες άρθηκαν, προκειμένου να ενθαρρυνθεί ο γενικός πληθυσμός να χρησιμοποιεί τα ψηφιακά κανάλια πληρωμών, ως μέρος της αντίδρασης της κυβέρνησης στην πανδημία. «Για την Κένυα και τη Ρωσία, όπου τα επίπεδα οικονομικής ένταξης είναι πάνω από 70%, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η ώθηση ήταν κυρίως, για να διασφαλιστεί ότι οι καταναλωτές θα είχαν επαρκείς επιλογές πληρωμών κατά τη διάρκεια των lockdown, με το πρόσθετο όφελος του μετριασμού τυχόν κινδύνου από τη διαχείριση μετρητών», τονίζει και καταλήγει: «Ακόμη κι έτσι, η Κένυα έχει προσθέσει 1,6 εκατομμύρια χρήστες, που πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους μέσω κινητών, από τότε, που εισήγαγε τα επίμαχα μέτρα ανακούφισης.

Στο Πακιστάν, ωστόσο, όπου η οικονομική ένταξη είναι εξαιρετικά χαμηλή – στο 21% του πληθυσμού – οι επιλογές πολιτικής πιθανότατα επηρεάστηκαν από τη σκοπιά της αυξημένης υιοθέτησης των ψηφιακών καναλιών μεταξύ εκείνων, που διαφορετικά δεν θα έχουν πρόσβαση ή δεν θα τα χρησιμοποιούσαν».

Παραμένουν οι e-χρεώσεις στην Ελλάδα

Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως η Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας, που αποφάσισε να μηδενίσει έως τις 11 του περασμένου Μαΐου τις χρεώσεις, που κρατούσε σε μία σειρά από συναλλαγές, το υπόλοιπο χρηματοπιστωτικό σύστημα συνεχίζει να διατηρεί σε ισχύ τις προμήθειες, με τους Έλληνες, μάλιστα, να καταβάλλουν το α’ τρίμηνο του 2020 περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ, ήτοι περί τα 100 εκατ. ευρώ/μήνα.

«Έχουμε ζητήσει και έχουμε λάβει από τις τράπεζες ‘πάγωμα’ του ιδιωτικού χρέους των 2/3 και παραπάνω των Ελλήνων. Μπορείτε να μου πείτε εάν τους κόψουμε και τις χρεώσεις πώς θα ζήσουν οι τράπεζες; Θέλετε να τους βάλουμε κι αυτές στα 800 ευρώ κι ας κλείσουν; Πείτε το. Άμα δεν θέλετε σταματήστε τότε, πρέπει και οι τράπεζες κάτι να εισπράξουν», σχολίασε σε σχετική τοποθέτησή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας στη Βουλή στοιχεία, βάσει των οποίων οι ελληνικές τράπεζες έχουν τις χαμηλότερες χρεώσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών.

Ενδεικτικά, το κόστος για τις πληρωμές των παγίων εξόδων μιας οικογένειας ή μιας επιχείρησης (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, ίντερνετ) κυμαίνεται από 0,15 ευρώ έως και 1,20 ευρώ ανά συναλλαγή. Έστω, για παράδειγμα, πως μία οικογένεια με δύο παιδιά άνω των 12 ετών θέλει: 200 ευρώ το δίμηνο για τη ΔΕΗ, 40 ευρώ το τρίμηνο για την ΕΥΔΑΠ, 100 ευρώ/μήνα για σταθερό τηλέφωνο/ ίντερνετ και 100 ευρώ/μήνα για κινητό, σύνολο 440 ευρώ. Σε περίπτωση, που η συναλλαγή γίνει μέσω internet ή mobile banking, τότε το έξτρα ποσό είναι 0,75 ευρώ στην Alpha Bank, 1,80 ευρώ στην Eurobank, 1,80 ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και 2,40 στην Τράπεζα Πειραιώς. Κάνοντας την πληρωμή μέσω μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών, τότε καλείται να δώσει: +2,40 ευρώ, +3,00 ευρώ, +3,30 ευρώ και +4,80 ευρώ αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου