Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Χασανάλ Μπολκιάχ: Τα 5άστερα παλάτια του Σουλτάνου του Μπρουνέι

Με περιουσία που αγγίζει τα 20 δισ. δολάρια και μια ολόχρυση Rolls-Royce για τις μετακινήσεις του, δεν θα μπορούσε παρά να προσφέρει χλιδάτη φιλοξενία στα υπερπολυτελή ξενοδοχεία του σε Παρίσι, Λονδίνο και Μπέβερλι Χιλς
Το 1990, ο ανώτατος άρχοντας του Σουλτανάτου του Μπρουνέι ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, μέχρι που τον εκθρόνισε η hi-teck αυτοκρατορία του Μπιλ Γκέιτς. Ανάμεσα στις άλλες επιχειρήσεις του ανά τον κόσμο, που περιλαμβάνουν κάποια από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία στις μεγαλύτερες πρωτεύουσες, είναι και ο νέος ιδιοκτήτης των πολυκαταστημάτων Harrods στο Λονδίνο. Ο σουλτάνος Χασανάλ Μπολκιάχ δεν θα μπορούσε να περιγραφεί ούτε κατά διάνοια ως ένας εργοδότης προσιτός που σκύβει πάνω από τα προβλήματα των υπαλλήλων του. Οποτε επισκέπτεται το νέο του απόκτημα, δεν επιτρέπει στους υπαλλήλους να του απευθύνουν τον λόγο. Θα πρέπει να μιλήσουν στον μπάτλερ του και μέσω εκείνου θα λάβουν μια απάντηση. Ακόμη και στα επίσημα δείπνα απαγορεύεται ρητά η άμεση επαφή μαζί του. Μάλιστα σερβίρεται μόνο από δικούς του ανθρώπους, ακόμη κι αν έχει απέναντί του κάποιον ομότιμό του. Ο δεύτερος μακροβιότερος εν ενεργεία γαλαζοαίματος, μετά την Ελισάβετ της Αγγλίας, αγαπά την πολυτέλεια στον υπερθετικό βαθμό, κάτι που του επιτρέπεται από το γεγονός ότι το μικρό κρατίδιό του είναι το πλουσιότερο στον κόσμο. Αν και, στα 74 του πλέον, δεν απασχολεί τόσο συχνά τα media, το πάρτυ που είχε διοργανώσει για τα 50ά του γενέθλια έχει μείνει στην Ιστορία ως το μεγαλύτερο και ακριβότερο παγκοσμίως. Ηταν Ιούλιος του 1996 όταν κάλεσε στο Μπρουνέι 60.000 επιχειρηματίες, jet setters, πρίγκιπες και βασιλιάδες από όλο τον κόσμο. Στο μικρό σουλτανάτο βρέθηκε μέχρι και ο «βασιλιάς της ποπ» Μάικλ Τζάκσον, ο οποίος έδωσε τρεις συναυλίες προς τιμήν του μονάρχη. Τα έξοδα υπολογίζεται ότι έφτασαν τα 27 εκατ. δολάρια.
Εξαιρετικά δραστήριος επιχειρηματίας, ο Χασανάλ Μπολκιάχ δεν έχει τη φήμη ενός προσιτού εργοδότη
Ζει στο περίφημο παλάτι Ιstana Nurul Iman με τα 1.788 δωμάτια, ενώ διαθέτει ολόκληρη συλλογή από αυτοκίνητα αλλά και lear jets. Το αγαπημένο του μεταφορικό μέσο ωστόσο, με το οποίο κυκλοφορεί στους δρόμους του Παρισιού και του Λονδίνου, είναι η custom made χρυσή Rolls-Royce του. Σύμφωνα με φήμες, οι επικερδείς business του τού αποφέρουν 90 ευρώ κάθε δευτερόλεπτο. Η αγάπη του για τα ταξίδια και το ευ ζην ήταν ίσως και το κίνητρο που τον ώθησε σε μια σειρά από επενδύσεις που αφορούν τη φιλοξενία. Η εταιρεία Dorchester Collection αριθμεί αυτή τη στιγμή εννέα πεντάστερα ξενοδοχεία σε Ευρώπη (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία) και ΗΠΑ, στα οποία έχει μεταφέρει το υπέρλαμπρο lifestyle του. Η διαμονή σε ένα απλό δωμάτιο των ξενοδοχείων του ξεκινά από κάποιες εκατοντάδες ευρώ, για να φτάσει σε αρκετές χιλιάδες όταν αφορά σουίτα - πολλές από τις οποίες είναι σε μέγεθος βίλας.
Μικρές λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά: με το που φτάνει ο ταξιδιώτης στο ξενοδοχείο, στη βαλίτσα του τοποθετείται μια μικρή δερμάτινη θήκη με το όνομά του, του προσφέρεται σοκολάτα με τα αρχικά του, αλλά και ένα kit καλλυντικών για την καθημερινή του φροντίδα με την υπογραφή γνωστού οίκου, όπως ο Guerlain. Αντίστοιχες είναι και οι γαστρονομικές υπηρεσίες, καθώς από τις κουζίνες των ξενοδοχείων του παρελαύνουν σημαντικοί σεφ, όπως ο Αλέν Ντικάς με τα τρία αστέρια Michelin. Τα «Plaza Athénée» και «La Meurice» στο Παρίσι, το «The Dorchester» στο Λονδίνο και το «The Beverly Hills» στο Λος Αντζελες που ανήκουν στην αλυσίδα του είναι αντιπροσωπευτικά της φιλοσοφίας του όχι μόνο στον τομέα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων αλλά στη ζωή εν γένει.

Ο Ρόμπερτ Πάτινσον... η Κέιτι Χολμς... η Σελίν Ντιόν... και η Αμάλ Αλαμουντίν είναι μερικοί μόνο από τους διάσημους που περνούν τη βαριά περιστρεφόμενη πόρτα του ιστορικού «Hôtel Plaza Athénée» στο Παρίσι
«Hôtel Plaza Athénée»

Ατόφια παρισινή πολυτέλεια: Δεν είναι απλώς ένα από τα πιο καλόγουστα καταλύματα του Παρισιού. Ο Πικάσο συνήθιζε να λέει ότι είναι το ίδιο το Παρίσι. «Από εμάς έχουν περάσει εξέχουσες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο», λέει σήμερα η υπεύθυνη επικοινωνίας Ιζαμπέλ Μορίν. «Στο περίφημο καφέ του ο Νταλί έκανε κάποια σχέδια στο πόδι, ενώ στα εστιατόριά του δειπνούσε η Σοφία Λόρεν και έκλειναν εμπορικές συμφωνίες οι μετρ της υψηλής ραπτικής Ντιόρ και Ιβ Σεν Λοράν. Για τον Ντιόρ το “Plaza Athénée” ήταν κυριολεκτικά το δεύτερο σπίτι του. Κάποια βράδια έβρισκε δικαιολογίες για να μην επιστρέψει στο διαμέρισμά του, προτιμώντας έναν ύπνο εδώ». Ανοιξε τις βαριές σιδερένιες περιστρεφόμενες πόρτες του το 1911 ενώ ανακαινίστηκε πλήρως το 2012. Χτισμένο με άφατη πολυτέλεια πάνω στην περιβόητη Avenue Montaigne με τις μπουτίκ, τους διάσημους οίκους μόδας και το θέατρο «Theatre des Champs Elysees», συνέδεσε το όνομά του με την παρισινή αριστοκρατία. Στον κατάλογο των επισκεπτών του συγκαταλέγονται μύθοι της εποχής όπως η θρυλική Μάτα Χάρι, o «άτακτος» Ρούντολφ Βαλεντίνο, η καλλονή Γκρέις Κέλι και ο γόης Γκάρι Κούπερ. Στη νεότερη ιστορία του, σταθερός πελάτης -όποτε επισκεπτόταν το Παρίσι- ήταν ο αξέχαστος Μάικλ Τζάκσον, αλλά και οι Στίβι Γουόντερ και Πενέλοπε Κρουζ. Τα εστιατόριά του τιμούσε τακτικά ο Ντέμης Ρούσσος, ενώ τo προτιμά μέχρι σήμερα ο Βαγγέλης Παπαθανασίου. Ο Τζόνι Ντεπ συνηθίζει να κλείνει την προεδρική σουίτα. Με τα 12.000 ευρώ το βράδυ που δίνει απολαμβάνει συλλεκτικό κονιάκ από την πριβέ κάβα του δωματίου, μπάτλερ 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και θέα στον πύργο του Αϊφελ ακόμη και από το παράθυρο του μπάνιου. Τα 208 δωμάτιά του είναι όλα ευρύχωρα, ευήλια και διακοσμημένα με βαρύτιμες αντίκες, ενώ τα περισσότερα βλέπουν στη διάσημη Champs Elysee. Η παροχή υψηλών υπηρεσιών είναι δεδομένη. Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν τι θα πιουν από μια λίστα 80 ποτών από το εξατομικευμένο μίνι μπαρ και να απολαύσουν έναν καλό ύπνο επιλέγοντας το κατάλληλο μαξιλάρι από πέντε είδη. Εκπληξη προκαλούν και τα παντοφλάκια που προσφέρονται στα δωμάτια, τα οποία φέρουν την υπογραφή του Christian Louboutin. Για απόλυτη χαλάρωση, υπάρχει το spa με προϊόντα του οίκου Dior. Υπεύθυνος για τις γαστρονομικές υπηρεσίες του ξενοδοχείου είναι ο κάτοχος τριών αστεριών Michelin, Αλέν Ντικάς. Επιμελείται το μενού σε όλα τα εστιατόρια, ξεκινώντας από το πρωινό, το οποίο είναι βασιλικό και κοστίζει γύρω στα 80 ευρώ το άτομο. Περιλαμβάνει βραστά αυγά που σερβίρονται με χαβιάρι, χειροποίητες μαρμελάδες, κρουασάν και, φυσικά, τα διάσημα αυγά benedict - κατά κοινή ομολογία, το ιδανικό πιάτο για να ξεκινήσει κανείς την ημέρα του στη γαλλική πρωτεύουσα. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο όμως αποτελεί πλέον στοιχείο και της ποπ κουλτούρας, καθώς στους χώρους του είχαν πραγματοποιηθεί γυρίσματα της δημοφιλούς σειράς «Sex & the City».



Σε μία από τις υπερπολυτελείς τζούνιορ σουίτες του Η σουίτα Haute Couture Ραντεβού για καφέ με την παρισινή αριστοκρατία
«Le Meurice»

Οι σύγχρονες Βερσαλλίες: Η επίπλωση και οι τοιχογραφίες παραπέμπουν στο παλάτι των Βερσαλλιών, ενώ το προσωπικό είναι έτοιμο να ικανοποιήσει και την πιο παράλογη απαίτηση του πελάτη. Εδώ τα σπάνια πούρα δεν μένουν για πολύ στους υγραντήρες, ούτε τα πανάκριβα πεπαλαιωμένα κρασιά περιμένουν πολύ στις κάβες, καθώς η σταθερή πελατεία του αποτελείται από jet setters και γαλαζοαίματους που ξέρουν να εκτιμούν το ωραίο - και έχουν τη δυνατότητα να το πληρώσουν. Στα τραπέζια των εστιατορίων του η γαλλική κουζίνα αποθεώνεται. Μεταξύ των ατού του ξενοδοχείου είναι και ο executive pastry chef του Σεντρίκ Γκρολέ, ο οποίος το 2018 κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου ζαχαροπλάστη στον κόσμο. Οι Γάλλοι λένε ότι το «Le Meurice» αποτελεί την επιτομή της πολυτέλειας. Το 2007 ήταν ένα από τα πρώτα που συνεργάστηκαν με τον διακεκριμένο σχεδιαστή Φιλίπ Σταρκ, ο οποίος του χάρισε νέα πνοή. Το καινούριο εσωτερικό design ήταν εμπνευσμένο από τη σουρεαλιστική διάθεση του Σαλβαντόρ Νταλί, ο οποίος επί χρόνια είχε σχεδόν μετατραπεί σε μόνιμο ένοικο του «Le Meurice». Εκτός από τον εκκεντρικό Ισπανό ζωγράφο, το «Le Μeurice» προτιμούσαν για τη διαμονή τους στο Παρίσι ο Αντι Γουόρχολ και ο Μπομπ Ντίλαν. Οι τοιχογραφίες, οι σουίτες με τα τζάκια, τα ιδιωτικά γυμναστήρια, τα μπαλκόνια με θέα και η άψογη εξυπηρέτηση υπενθυμίζουν διαρκώς στον επισκέπτη τους λόγους για τους οποίους το επιλέγει. Εξω από την κεντρική του είσοδο αστραφτερές Ferrari, Bentley και Rolls-Royce αντικατοπτρίζουν με σαφήνεια το status των φιλοξενούμενών του.

Κέιτ Μος... Μπιγιονσέ... και Κάιλι Μινόγκ περιλαμβάνονται στη μακρά λίστα των επώνυμων φιλοξενούμενων του παριζιάνικου «Le Meurice»
«The Dorchester»

Ενα βασιλικό παλάτι στο Λονδίνο: Βρετανική πολυτέλεια σε κάθε δωμάτιο, που περιλαμβάνει τα πάντα: από μίνι spa μέχρι dressing room. Το room service είναι στη διάθεση του επισκέπτη εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Εκτός από τα τετριμμένα (καθάρισμα και σιδέρωμα των ρούχων), υπάρχει πάντα κάποιος διαθέσιμος υπάλληλος να τον βοηθήσει να φτιάξει τις βαλίτσες του ή ακόμη και να ψεκάσει με αιθέριο έλαιο λεβάντας το μαξιλάρι του για έναν καλύτερο ύπνο. Στα ευρύχωρα και πολυτελέστατα σαλόνια του μπορείτε να δείτε τους πάντες, καθώς το «The Dorchester» της περίφημης Park Line είναι το αγαπημένο κατάλυμα της βρετανικής αριστοκρατίας - και όχι μόνο. Πιστοί πελάτες του είναι η Μαντόνα αλλά και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον. Το προτιμούν επίσης συχνά αρχηγοί κρατών, καθώς και jet setters όπως η Γιάννα Αγγελοπούλου, η Κάθριν Εμπειρίκου και μέλη της οικογένειας Χανδρή. Εκεί πίνει τα κοκτέιλ της η Ευγενία Νιάρχου, απολαμβάνει το κονιάκ του ο Μπιλ Γκέιτς και κάνει τις επαγγελματικές του συναντήσεις ο Γκάι Ρίτσι. Το English breakfast που προσφέρει είναι το πιο αντιπροσωπευτικό του είδους, ενώ με θρησκευτική ευλάβεια τηρείται η ιεροτελεστία του απογευματινού τσαγιού, με μια ποικιλία που περιλαμβάνει περισσότερες από 100 επιλογές του δημοφιλούς αφεψήματος. Το κινέζικο εστιατόριο που έχει στους χώρους του, του οποίου τα αριστοτεχνικά πιάτα στοιχίζουν μια μικρή περιουσία, είναι τόπος συνάντησης των απανταχού rich & famous. Τακτικοί πελάτες του συγκεκριμένου εστιατορίου είναι και αρκετά μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.
Ο μινιμαλισμός δεν ταιριάζει στον σουλτάνο, όπως και στο πεντάστερο «Le Meurice», που παραπέμπει στα μεγαλεία των Βερσαλλιών
«The Beverly Hills Hotel»

Λάμψη από Χόλιγουντ: Για περισσότερο από έναν αιώνα είναι το πιο λαμπερό σημείο του Χόλιγουντ, ο φάρος της διαχρονικής αίγλης του. Το Polo Lounge με τους μεγάλους καθρέφτες του αποτελεί ένα από τα πιο διαχρονικά στέκια στο Λος Αντζελες. Το μέρος όπου πανίσχυροι αστέρες του κινηματογράφου συναντούν εξίσου ισχυρούς παραγωγούς και σκηνοθέτες για να κλείσουν κάποιο mega deal. Ο χώρος της θρυλικής πισίνας του άνοιξε το 1938 υπό την ονομασία «The Sand & Pool Club», καθώς είναι γεμάτη με άμμο ώστε να δίνει την αίσθηση πραγματικής παραλίας. Αμερικανικού τύπου άνεση, παροχή υψηλών υπηρεσιών και ανόθευτη πολυτέλεια στη Μέκκα του κινηματογράφου. Αστακοί, γαρίδες και rib eye των 400 δολαρίων το πιάτο ευφραίνουν και τους πιο μπλαζέ ουρανίσκους. Ακριβά πούρα και πανάκριβο πεπαλαιωμένο ρούμι Αβάνας ολοκληρώνουν ένα ωραίο δείπνο. Οσο για τα καταστήματα του «The Beverly Hills Hotel»; Ενα Vacheron Constantin ρολόι ή ένα Ηarry Winston διαμάντι είναι ιδανικά για upper class shopping therapy.

Lady Gaga... Κάνιε Γουέστ και Κιμ Καρντάσιαν... ...και η αγέραστη Τζόαν Κόλινς συγκαταλέγονται στους θαμώνες του λονδρέζικου «The Dorchester» Ολα έτοιμα για την ιεροτελεστία του απογευματινού τσαγιού W9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου