Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Αιματηρές συγκρούσεις στην Ουκρανία: Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες

Ανταλλαγή πυρών με τους αποσχιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία -
Από την αρχή της ρωσο - ουκρανικής διένεξης έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι παρά την εκεχειρία που επιτεύχθηκε το 2015
Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και τέσσερις άλλοι τραυματίσθηκαν στην ανατολική Ουκρανία, όταν ξέσπασαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών μεταξύ ουκρανικών δυνάμεων και αποσχιστών που υποστηρίζονται από τους Ρώσους.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκάλεσε εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας με θέμα την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην περιοχή.
«Αυτό δεν συνιστά απλώς μια κυνική πρόκληση… συνιστά μια προσπάθεια να τορπιλιστεί η ειρηνευτική διαδικασία στο Ντονμπάς, η οποία άρχισε να κινείται μέσα από μικρά αλλά συνεχιζόμενα βήματα» δήλωσε ο Ζελένσκι, αναφερόμενος στο περιστατικό αυτό.

Το περιστατικό αυτό ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ των πλευρών είναι το χειρότερο που σημειώνεται μετά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι (με τη συμμετοχή των ηγετών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας) η οποία επιδίωξε να αμβλύνει την ένταση μεταξύ του Κιέβου και των αποσχιστών της ανατολικής Ουκρανίας με την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας, ενώ σημειώνεται παραμονές μιας ενδεχόμενης δεύτερης συνόδου κορυφής για το ίδιο θέμα που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο.



Αργότερα ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως οι συγκρούσεις αυτές θα περιορίσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να τερματισθεί η διένεξη, στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι από το 2014 παρά την εκεχειρία που είχε επιτευχθεί το 2015.

Η στρατιωτική ηγεσία της χώρας, ανακοινώνοντας τον θάνατο του Ουκρανού στρατιώτη, κατηγόρησε τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αποσχιστικές δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν βαρύ πυροβολικό για να σπάσουν τις γραμμές των Ουκρανών.

Από την πλευρά τους οι αποσχιστικές δυνάμεις κατηγόρησαν τον ουκρανικό στρατό για τις επιθέσεις, δηλώνοντας ότι μια μικρή ομάδα Ουκρανών στρατιωτών επιχείρησε να εισχωρήσει στις γραμμές τους. Ισχυρίσθηκαν μάλιστα ότι στην προσπάθειά τους αυτή οι Ουκρανοί στρατιώτες έπεσαν σε ναρκοθετημένη περιοχή με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο από αυτούς και να τραυματισθούν τρεις, όπως και ότι μετά το περιστατικό αυτό οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν να βάλλουν εναντίον περιοχών όπου ζουν άμαχοι.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι έχει ενημερωθεί για τις εχθροπραξίες και παρακολουθεί την κατάσταση, ενώ παράλληλα δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τους λόγους που προκάλεσαν το περιστατικό αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου