Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Αυτή η οικιακή συσκευή μπορεί να σας σώσει τη ζωή

Εάν αναζητείτε μια δικαιολογία για να μη βάζετε καθημερινά ηλεκτρική σκούπα, δεν θα τη βρείτε εδώ. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η σκόνη στο σπίτι μπορεί να είναι το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για τους παθογόνους οργανισμούς
Τα βακτήρια που ζουν μέσα σε σωματίδια σκόνης, που δημιουργούνται από τρίχες, νεκρό δέρμα και ίνες υφασμάτων – έχουν μάθει να μοιράζονται το DNA μεταξύ τους και να ενώνουν τις νοσηρές τους δυνάμεις. Αναπτύσσουν αυτό το κόλπο ως έσχατη λύση, όταν ζουν σε κλειστούς χώρους, όπου υπάρχει πολύ λίγη οργανική ύλη για να τραφούν. Κοντολογίς τα μικρόβια μοιράζονται τα γονίδια τους και αυτό είναι κάτι πολύ ανησυχητικό γιατί μπορεί να δημιουργήσουν υπερβακτήρια.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern του Ιλινόις έδειξαν αυτή την ικανότητα όταν μελέτησαν 166 δείγματα σκόνης από εσωτερικούς χώρους. Τα βακτήρια το πετυχαίνουν αυτό είτε διαιρώντας τον εαυτό τους σε δύο όμοια κύτταρα είτε δημιουργώντας ένα αντίγραφο των γονιδίων τους και μοιράζοντάς τα με έναν γείτονα.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η σκόνη στα σύγχρονα σπίτια ήταν ένας παράδεισος βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Αυτό προκαλεί ευρύτερη ανησυχία, καθώς σε ανθεκτικά βακτήρια οφείλονται χιλιάδες θάνατοι κάθε χρόνο. Και παρόλο που είναι σπάνιο για τους παθογόνους οργανισμούς να ζουν στη σκόνη των εσωτερικών χώρων όπως φαίνεται από τη μελέτη αυτοί μπορούν να κάνουν στάση σε σπίτια και να ανακατευτούν με τα υπάρχοντα βακτηρίδια. Πάει να πει, ο τρόπος δημιουργίας υπερβακτηρίων βρίσκεται μέσα στο σπίτι μας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την έρευνα συγκεντρώθηκαν 44 δείγματα σκόνης από ένα αθλητικό κέντρο και 122 δείγματα από 42 άλλες εγκαταστάσεις (σπίτια κ.ά.). Εντός των δειγμάτων, βρήκαν 183 διαφορετικά γονίδια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, σε διάφορες κατηγορίες αντιβιοτικών, συμπεριλαμβανομένων των πενικιλινών.

Επομένως, η επιμελής καθαριότητα του σπιτιού και η συχνή χρήση ηλεκτρικής σκούπας, αλλά και ο καθαρισμών των φίλτρων της είναι ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη υγεία και μια πρώτη γραμμή άμυνας, ειδικά τους χειμερινούς μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου