Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Διάσκεψη για τη Λιβύη: Η στιγμή της χειραψίας Ερντογάν - Μακρόν και το...κόλλημα του Τζόνσον στο αυτοκίνητο

Αναπόστατο μέρος κάθε διάσκεψης τα ευτράπελα. Σε αυτή για τη Λιβύη στο Βερολίνο,
πριν από τις κρίσιμες αποφάσεις, πολλά ήταν τα περιστατικά που σχολιάστηκαν.
Απαρατήρητη δεν πέρασε η στιγμή της χειραψίας ανάμεσα σε Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος εμφανίζεται σκληρός επικριτής της Τουρκίας, και Ταγίπ Ερντογάν.
Τον γύρο των κοινωνικών δικτύων έκανε και η στιγμή που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, προτού συναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ, «κόλλησε» στο αυτοκίνητό του.
Τα φώτα της δημοσιότητας μονοπώλησαν και τα χαμόγελα όπως και οι χειραψίες πριν από την έναρξη των εργασιών. Ζεστή η χειραψίατου Ρώσου προέδρου με και τον Αμερικανό υπουργό Μάικ Πομπέο όπως και θερμό ήταν το κλίμα ανάμεσα στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και τον Ταγίπ Ερντογάν. Στα ύψη, πάντως, βρίσκεται η αγωνία για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί ο Ερντογάν στη σκακιέρα, καθώς επιδίδεται συχνά σε...τουρκικό παζάρι με απαιτήσεις που οξύνουν τα πνεύματα, ενώ την ίδια ώρα οι αξιώσεις του αντίκεινται στους όρους του Διεθνούς Δικαίου.
Στόχος, όπως ξεκαθαρίζεται στο προσχέδιο του ΟΗΕ για τη Λιβύη, η κατάπαυση του πυρός και ο τερματισμός του πολυετούς εμφυλίου.
Το Βερολίνο βρίσκεται στο «επίπεδο 1» και η Αστυνομία έχει αποκλείσει μεγάλα τμήματα του κέντρου της πόλης.
Περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί εργάζονται για την Διάσκεψη, ενώ έχει αποκλειστεί για τα ιδιωτικά αεροσκάφη και ο εναέριος χώρος σε ακτίνα 55 χιλιομέτρων και ύψος 3.000 μέτρων από την Καγκελαρία. Ιδιαίτερα φυλάσσονται πρεσβείες και ξενοδοχεία στα οποία έχουν καταλύσει ξένοι αξιωματούχοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου