Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Μητσοτάκης από το Άουσβιτς: Ποτέ ο κόσμος να μην ξαναζήσει τέτοια ανείπωτη τραγωδία


Επίσκεψη στον τόπο του μαρτυρίου - «Ιερή δέσμευση να μην ξεχάσουμε αυτό που έγινε εδώ», τόνισε
Στον τόπο μαρτυρίου χιλιάδων Εβραίων, ανάμεσά τους και 65.000 Έλληνες, βρέθηκε ο πρωθυπουργός για να τιμήσει τη μνήμη τους. Σε δήλωσή του, μετά την επίσκεψη στο Άουσβιτς, εξέφρασε την ευχή ο κόσμος να μην ξαναζήσει πότε αυτήν την ανείπωτη τραγωδία.
Ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο 'Αουσβιτς, στο πλαίσιο της επαιτείου των 75 χρόνων από την απελευθέρωση του στρατοπέδου από τις Συμμαχικές Δυνάμεις, το 1945. Η 27η Ιανουαρίου είναι Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής:

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση προσέρχομαι σε αυτόν τον χώρο, ο οποίος έχει ταυτιστεί όσο κανένας άλλος με την ανθρώπινη βαρβαρότητα. Πράγματι αν υπάρχει κάπου σε αυτόν τον κόσμο κόλαση, είναι εδώ.

Έρχομαι για να τιμήσω τη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων οι οποίοι εξολοθρεύτηκαν από το ναζιστικό καθεστώς. Ανάμεσα σε αυτούς και 65.000 Έλληνες Εβραίοι, οι οποίοι δεν επέστρεψαν ποτέ στην πατρίδα τους.








Ο μεγάλος ιστορικός του ναζισμού Ian Kershaw έγραψε ότι «ο δρόμος προς το Άουσβιτς χτίστηκε από το μίσος, αλλά είναι στρωμένος από την αδιαφορία». Και 75 χρόνια μετά την απελευθέρωση, από τον Ερυθρό Στρατό, αυτού του χώρου θα πρέπει όλοι μας να δώσουμε αυτή την ιερή δέσμευση, να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτό το οποίο συνέβη εδώ.

Να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι το μίσος, οι διακρίσεις, η μισαλλοδοξία δεν έχουν θέση στη Δημοκρατία μας. Και η Δημοκρατία μας θα πρέπει να είναι ισχυρή και να πολεμά με αποφασιστικότητα όλα αυτά τα φαινόμενα.



Κάποιοι από τους Έλληνες Εβραίους οι οποίοι βρέθηκαν εδώ και εξεγέρθηκαν την 7η Οκτωβρίου του 1944, στη μεγάλη εξέγερση η οποία έλαβε χώρα στο «κρεματόριο 4», πέθαναν τραγουδώντας τα λόγια του Εθνικού Ύμνου. Κάποιοι ακόμα, στις προσωπικές τους μαρτυρίες οι οποίες διασώθηκαν, έγραψαν ότι πεθαίνουν ευχαριστημένοι διότι γνωρίζουν ότι η πατρίδα τους είναι ήδη ελεύθερη.




Τη μνήμη αυτών των Ελλήνων Εβραίων τιμούμε σήμερα, μαζί με την υπόσχεση την οποία δίνουμε όλοι: ποτέ η ανθρωπότητα να μην ξαναζήσει μια τέτοια ανείπωτη τραγωδία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου