Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Ενέργεια, υποδομές, μεταφορές και άμυνα στο στόχαστρο των γαλλικών επιχειρήσεων

 Στο Παρίσι μεταβαίνει ο πρωθυπουργός με Σταϊκούρα, Γεωργιάδη, Χατζηδάκη, Καραμανλή, Θεοχάρη, συνοδεία 30 κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων -
Τα ραντεβού Χατζηδάκη με 10 γαλλικούς ομίλους

Στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας με τη συμμετοχή 30 κορυφαίων ελληνικών επιχειρήσεων από τους τομείς της βιομηχανίας, της ενέργειας και των υπηρεσιών θα χτυπήσει αύριο ο σφυγμός της ελληνικής οικονομίας, παρουσία πέντε υπουργών και κυβερνητικών αξιωματούχων, οι οποίοι συμμετέχουν στο επενδυτικό φόρουμ που διοργανώνει στο Παρίσι, το Ελληνονογαλλικό Επιμελητήριο.

Στο φόρουμ θα συμμετάσχουν αντίστοιχα περί τις 70 γαλλικές επιχειρήσεις (πολλές εξ αυτών γνώριμες στην ελληνική αγορά όπως Αlstom, EDF, Vinci, Groupama, Loreal κ.α), προκειμένου να επιβεβαιώνουν την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος, να ενημερωθούν από κυβερνητικά στελέχη για τις μεταρρυθμίσεις της χώρας, τα μεγάλα πρότζεκτ, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα έργα υποδομών.

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συναντάται με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, επιβεβαιώνοντας την πολιτική και διπλωματική σύμπνοια μεταξύ των δύο χωρών, πλήρη χαρτογράφηση του χαρτοφυλακίου τους στο γαλλικό επενδυτικό κοινό, θα κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. Τη γαλλική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στο φόρουμ ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας κ. Μπρουνό Λε Μερ.

Από ελληνικής πλευράς την κυβερνητική αποστολή θα συνοδεύσουν -μεταξύ άλλων- η Βιοχάλκο, ο όμιλος Κοπελούζου, η Alumil, η ΕΥΔΑΠ, ο ΔΕΔΔΗΕ, η ΣΤΕΛΜΑ, η Aegean, η Alpha Bank κ.ά

«Είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά την κυβερνητική αλλαγή και την έξοδο της χώρας από μια δεκαετή βαθιά κρίση» δήλωσε τις προηγούμενες μέρες σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο Γάλλος Πρέσβης Πατρίκ Μεζονάβ, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που η Γαλλία επιθυμεί να στηρίξει. Τόνισε μάλιστα ότι η συνάντηση αυτή θα έχει και συνέχεια με στόχο το επόμενο διάστημα να γίνει και μία δεύτερη στην Αθήνα που θα υποδεχτεί γαλλικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μεζονάβ, οι τομείς, οι οποίοι ελκύουν κυρίως τους Γάλλους επενδυτές είναι η ενέργεια, οι μεταφορές, οι υποδομές αλλά και ο τομέας της άμυνας. Ειδικά για τον τελευταίο, όπως αναφέρθηκε οι Γάλλοι επιδιώκουν να ενισχύουν το σχέδιο για την αγορά φρεγατών από το Πολεμικό Ναυτικό, επιλογή που εκτιμάται ότι μπορεί να προσδώσει πλεονεκτήματα στην χώρα.
Βλέπει γαλλικούς ενεργειακούς ομίλους ο Χατζηδάκης

Στο πλαίσιο του επενδυτικού φόρουμ, σειρά επαφών με πανίσχυρους γαλλικούς ομίλους θα πραγματοποιήσει ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος που λόγω της «καυτής» ενεργειακής ατζέντας ιδιωτικοποιήσεων αλλά και της στρατηγικής επιλογής για μαζική στροφή στις ΑΠΕ, συγκεντρώνει τους επενδυτικούς προβολείς, πρόκειται να συναντηθεί με υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη των εταιρειών EDF (κυρίαρχης εταιρείας ηλεκτρισμού στη Γαλλία), της RTE (εταιρεία μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας), της TOTAL (εταιρεία με συμβάσεις παραχώρησης ήδη στην Ελλάδα για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων σε συνεργασία με τα ΕΛΠΕ), της IMERYS (από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στην εκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, η οποία έχει εξαγοράσει την S&B), της ENGIE (εταίρο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής), της EREN (με ισχυρή παρουσία στις ΑΠΕ και στην Ελλάδα, η οποία ελέγχεται από την γαλλική ΤOTAL και τον κ. Πάρη Μουράτογλου), της VALOREM (πρωτοπόρος εταιρεία στην αιολική ενέργεια στην Γαλλία με παρουσία και στην χώρα μας) αλλά και εταιρείες όπως oι Akuoenergy, Eiffage και VinciEnergy.

Ο κ. Χατζηδάκης θα συνοδεύεται στο Παρίσι από τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκο, ο οποίος θα αναπτύξει την στρατηγική αλλά και τα έργα διαχείρισης αποβλήτων. Αντίστοιχα, ο Γενικός Γραμματέας ΣΔΙΤ κ. Νίκος Μαντζούφας θα συμμετέχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την χρηματοδότηση των έργων μαζί με τον κ. Ιωάννη Εμίρη διευθυντικό στέλεχος της Alpha Bank και τον κ. Π. Λαγκάρντ εκτελεστικό διευθυντή της BPI Γαλλίας. Ξεχωριστή συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις νέες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, με την παρουσία των Προέδρων της Loreal, του Thales Group, της Naval Group και του Διευθυντή Ανάπτυξης της Vinci.

Αναλυτικά, το πλέγμα των ιδιωτικοποιήσεων και των έργων παραχώρησης θα παρουσιάσει στο φόρουμ με θέμα «Ελλάδα, Στρατηγικός παράγοντας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη ξαναγεννιέται», ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ ‘Αρης Ξενόφως ενώ ξεχωριστή παρουσίαση θα γίνει για το πρότζεκτ του Ελληνικού από τον επικεφαλής της Lamda Development Οδυσσέα Αθανασίου. Το σχεδιασμό για τα δημόσια έργα και τις υποδομές θα παρουσιάσει ο κ. Καραμανλής.

Η Γαλλία είναι ο 7ος μεγάλος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, απασχολώντας 15.000 εργαζόμενους. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το οικονομικό περιβάλλον που διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας αλλά και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μπορούν να ανεβάσουν ταχύτητες και να αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον των γαλλικών επιχειρήσεων. Αξιοσημείωτο είναι ότι από τις 70 γαλλικές επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο φόρουμ, οι 45 δεν έχουν παρουσία στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου