Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Βολιβία: Το Μεξικό πρόσφερε πολιτικό άσυλο στον Έβο Μοράλες

Καταιγιστικές είναι πλέον οι εξελίξεις στη Βιλιβία, μετά την ανακοίνωση παραίτησης, μέσω
τηλεόρασης, από τον πρόεδρο Έβο Μοράλες. Η κυβέρνηση του Μεξικού, μπροστά στο ενδεχόμενο να κινδυνεύσει ακόμη και η ζωή του επί μία 8ετία προέδρου της Βολιβίας, πρόσφερε πολιτικό άσυλο στον Έβο Μοράλες, ο οποίος εξετάζει πολύ σοβαρά να διαφύγει από τη χώρα, ώστε να γλιτώσει τα χειρότερα.
Νωρίτερα, ο Έβο Μοράλες ανακοίνωσε την παραίτησή του, λέγοντας πως ήταν αίτημα του στρατού. Στο περιβάλλον του, ωστόσο, αναφέρθηκε σε «πραξικόπημα» εναντίον του, ενορχηστρωμένο από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης.
«Υποβάλλω την παραίτησή μου από τον προεδρικό θώκο» δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο 60χρονος ηγέτης, που κυβερνά τη Βολιβία από το 2006 και την παραίτηση του οποίου ζήτησαν ο στρατός και η αστυνομία.
Ο αντιπρόεδρος, Αλβάρο Γκαρσία Λινέρα, είπε ότι θα παραιτηθεί και αυτός από τη θέση του. Οι δύο πολιτικές φιγούρες της Βολιβίας θα υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους στο Εθνικό Συμβούλιο της χώρας.
Ο Έβο Μοράλες νίκησε τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές και μάλιστα με ποσοστό και διαφορά που του εξασφάλιζε την απευθείας επανεκλογή του, δίχως δηλαδή τη διαδικασία των επαναληπτικών εκλογών με τον δεύτερο στη σειρά υποψήφιο. Η αντιπολίτευση, ωστόσο, δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα και έκανε λόγο για νοθεία.
Ακολούθησαν μεγάλες και αιματηρές διαδηλώσεις από ικανή μερίδα πολιτών. Από τις συγκρούσεις των τριών εβδομάδων, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 400 τραυματίστηκαν.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου