Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Εxpress Service: Οφείλει στον ΕΦΚΑ 250 εκατ. ευρώ


Eναν «γνώριμο» κακοπληρωτή του ΕΦΚΑ τον ιδιοκτήτη της Εxpress Service και το γιο του
Πάνο Ραπτόπουλο «φωτογράφησε» πριν από μερικές μέρες στη Βουλή ο Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νότης Μηταράκης εκφράζοντας την πρόθεσή του να λάβει μέτρα κατά των στρατηγικών «φεσατζήδων» των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο ιδιοκτήτης έχει συλληφθεί και έχει αφεθεί ελεύθερος πολλές φορές στο παρελθόν καθώς εξαντλούσε τα ένδικα μέσα ενώ κατόρθωνε να «καθαρίζει» μεταφέροντας τις οφειλές από την μια εταιρία στην άλλη.

H οικογένεια Ραπτόπουλου που έχει να καταβάλλει εισφορές από το 1992 οφείλει στο πρώην ΙΚΑ το ιλιγγιώδες ποσό των 250 εκατ. ευρώ.

Η οφειλή μάλιστα αυξήθηκε κατά 9 εκατ τον τελευταίο χρόνο καθώς η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου κατήργησε ως μη αποτελεσματική τη διάταξη που μπλόκαρε τους οφειλέτες από την διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των ΑΠΔ.

Μπορεί η Εxpress Service να είναι κορυφαία στη λίστα των μεγαλοοφειλετών αλλά δεν είναι η μόνη. Οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζουν τα 35 δισ. ευρώ από τα οποία μόνο 4,5 δισ. εντάχθηκαν πρόσφατα στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Στη χθεσινή σύσκεψη που είχε ο κ. Μηταράκης με τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ με στόχο εξετάστηκαν μέτρα που μπορούν να ληφθούν κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών, ανάμεσα στα οποία είναι και η τιτλοποίηση οφειλών. Προς το παρόν εξετάζεται η εμπειρία άλλων χωρών και η αποτελεσματικότητα που είχε το μέτρο.

«Εξετάσουμε τις πλέον ακραίες περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης – επεσήμανε ο κ. Μηταράκης – Εταιρείες όπως οδικής βοήθειας, ΙΕΚ και εταιρείες εστίασης που με διάφορα προσχήματα αποφεύγουν συστηματικά να καταβάλουν τις οφειλόμενες εισφορές. Θα κινηθούμε με κάθε διαθέσιμο νομικό μέσο – ποινικό & αστικό, ενώ εξετάζουμε και αλλαγές του νομικού πλαισίου ώστε να εισπραχθούν τα οφειλόμενα που ανήκουν στους εργαζόμενους και στους ασφαλισμένους. Δεν θα δείξουμε ανοχή σε αυτούς που εσκεμμένα κλέβουν τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ στηρίξαμε έμπρακτα με τις 120 δόσεις όσους πράγματι ήθελαν να αφήσουν πίσω τους την κρίση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου