Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Τσάκαλη Ελένη : Σκανδαλώδης ο τρόπος λειτουργίας του «Ξενοφών»


«Ενόψει της σημερινής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την οποία, μεταξύ άλλων, θα ανακοινωθεί και το νέο ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου και μιας και κλείνει για μένα ένας κύκλος 2,5 ετών θητείας σε αυτό από τη θέση της εκπροσώπου της ελάσσονος αντιπολίτευσης, θα ήθελα πολύ συνοπτικά να περιγράψω μία κατάσταση που έζησα (το έκανα εξάλλου και ενδιάμεσα με αφορμή διάφορα ζητήματα που ανέκυπταν), που ελπίζω κι εύχομαι να μη συνεχιστεί.
Όταν ο σκοπός του Νομικού αυτού Προσώπου από τον τίτλο και μόνο ως “Οργανισμός Παιδείας, Πολιτισμού & Περιβάλλοντος”, υπαγορεύει στους διοικούντες να προωθήσουν τις τρεις αυτές έννοιες, δεν μπορούμε να τις αναζητούμε μόνο στον τύπο. Την ουσία χρειάζεται η κοινωνία μας.

Γιατί θα ήταν ψέμα να πω ότι ο Πρόεδρος δεν ήταν ευγενής έναντι των λοιπών μελών του ΔΣ (τύπος). Έναντι των υπαλλήλων του ΝΠΔΔ δε γνωρίζω. Τι να το κάνω, όμως, όταν στις συνεδριάσεις ζητούσαμε από νωρίς προγραμματισμό και συναποφάσεις επί των εκδηλώσεων (π.χ. από Οκτώβρη για τα Χριστούγεννα, από Δεκέμβρη για το Καρναβάλι), ώστε να έχουμε το χρόνο να αναζητήσουμε όλοι προσφορές προμηθειών ή υπηρεσιών με τις απαιτούμενες προδιαγραφές, για να καταλήξουμε στη συμφερότερη για το Δήμο, και η μόνιμη επωδός του Προέδρου ήταν ότι “βάσει του νόμου αυτές οι επιλογές γίνονται από τον Πρόεδρο, χωρίς να απαιτείται η σύμπραξη του ΔΣ κι ότι το ΔΣ το μόνο που νομιμοποιείται να κάνει είναι είτε να εγκρίνει είτε να απορρίψει (πώς, άραγε, όταν η πλειοψηφία ανήκει στη δημοτική αρχή;) την εισήγηση του Προέδρου, όπως ακριβώς έχει διατυπωθεί”;

Τι να τον κάνω τον τυπικό πολιτισμό, όταν εύλογα ρωτούσα γιατί δεν πήραμε προσφορές για μία “τσιμπημένη” για μένα προμήθεια ή μία “τσουχτερή” κατά την κρίση μου παροχή υπηρεσίας, που μου ερχόταν προς ψήφιση (έγκριση), για να πάρω την αφοπλιστική απάντηση του Προέδρου – καταγεγραμμένη πάντα στα πρακτικά- “αφού το ποσό της σύμβασης είναι κάτω από το όριο της απευθείας ανάθεσης (βλ. 20.000€ χωρίς ΦΠΑ), δε χρειάζεται προσφορά…”.

Και το καλύτερο, πώς να χαρακτηρίσω, αν όχι κοροϊδία, το γεγονός ότι εδώ και ένα και πλέον έτος (αποδείξεις έχω για όλα αυτά), περιμένω να ρωτήσει ο κ. Πρόεδρος το νομικό σύμβουλο του Δήμου, εάν νομιμοποιούμαι ως μέλος του ΔΣ να λάβω αντίγραφα προσφορών που αφορούσαν σε περσινές καλοκαιρινές εκδηλώσεις, που -κατά δήλωση του Προέδρου – υπήρχαν, (προσωπικά δεν τις έχω δει μέχρι σήμερα), αφού σε έγγραφη αίτησή μου, απάντησε ότι ενδέχεται να τίθεται ζήτημα παραβίασης προσωπικών δεδομένων (σαν τάχα να μην ανήκα στη διοίκηση του ΝΠΔΔ …) και ήθελε να συμβουλευθεί τη νομική υπηρεσία του δήμου, που ακόμα μέχρι και σήμερα ψάχνει…

Πρόσφατα, δε, διαπίστωσα ότι ο Ξενοφών δε λειτουργούσε πάντα κατ΄ αυτόν τον σκανδαλώδη για μένα τρόπο. Μάλιστα μέχρι και πριν τη θητεία αυτή, οι διάφορες συμβάσεις, που το ΝΠΔΔ ενδιαφερόταν βάσει του προγραμματισμού του να υπογράψει, αναρτώνταν με μία μορφή “εκδήλωσης ενδιαφέροντος”, ώστε όσοι επαγγελματίες επιθυμούσαν, να στείλουν προσφορές… Απίθανο; Αυτονόητο για εμένα.

Με ενδιαφέρον, μετά ταύτα, αναμένω τη σημερινή ανακοίνωση από το δήμαρχο περί της νέας επιλογής του για τον τρόπο λειτουργίας του Ξενοφώντα από εδώ και στο εξής».

Από το προσωπικό της προφίλ στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου