Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Mazda CX-30

To νέο Mazda CX-30 έρχεται για να τοποθετηθεί στη μικρομεσαία (C segment) κατηγορία των
crossover/SUV, πάνω ακριβώς από το μικρότερο Mazda CX-3 και κάτω από το μεσαίο Mazda CX-5. Πρόκειται για το μοναδικό μοντέλο της ιαπωνικής φίρμας με διψήφιο νούμερο μετά το «CX», αφού η ονομασία «CX-4» που κανονικά θα έπρεπε να συνοδεύει το νέο crossover έχει καπαρωθεί από το αντίστοιχων διαστάσεων αυτοκίνητο της Mazda στην Κίνα. Επιπλέον αυτών με την ονομασία αυτή το CX-30 διατηρεί και ονοματολογικά δεσμούς με το νέο Mazda 3, με το οποίο άλλωστε μοιράζονται πολλά σε ό,τι αφορά στο εσωτερικό, το μηχανικό, το τεχνικό κομμάτι κ.λπ. Από πλευράς διαστάσεων πάντως, το CX-30 είναι ελαφρώς πιο compact σε σχέση με το Mazda 3 έχοντας μήκος 4.395 χλστ. (- 65 χλστ.) και μεταξόνιο 2.655 χλστ. (-70 χλστ.), χωρίς πάντως αυτό να επιβαρύνει την εσωτερική του ευρυχωρία.



Σχεδιαστικά, έχουμε να κάνουμε δίχως αμφιβολία με ένα από τα πιο όμορφα μικρομεσαία crossover της αγοράς, αφού επωφελημένο από την πρόσφατη, KODO σχεδιαστική φιλοσοφία της εταιρείας, το CX-30 ενσωματώνει μια πολύ ελκυστική, σε στυλ κουπέ, εξωτερική αισθητική. Με την πρώτη ματιά ξεχωρίζει η εμφατική, μεγάλη γρίλια της μάσκας στο εμπρόσθιο μέρος, στο πλάι διακρίνονται τα σχετικά χαμηλά σε ύψος παράθυρα, ενώ πίσω η τονισμένη σχεδίαση της πόρτας με την μαύρη αεροτομή ψηλά στο τζάμι τονίζει την παρουσία του αυτοκινήτου στο δρόμο. Στοιχείο που τονίζει τον «περιπετειώδη» χαρακτήρα του CX-30 αποτελεί το μαύρο πλαστικό προστατευτικό που περικλείει χαμηλά από άκρη σε άκρη το αμάξωμα.

Μπαίνοντας στην καμπίνα συναντούμε τη νεότερη, μινιμαλιστική αισθητική των εσωτερικών των μοντέλων της εταιρείας, η οποία από τη μια βοηθά να αναδειχθεί ο σπορ χαρακτήρας των δημιουργημάτων της Mazda, ενώ από την άλλη φροντίζει ώστε να συμπορευθεί με τη νέα, πιο premium κατεύθυνσή τους. Η θέση οδήγησης είναι για μια ακόμη φορά εξαιρετική, σε χαμηλότερη θέση από ένα τυπικό SUV και, σε συνδυασμό με τη θέση του επιλογέα ταχυτήτων ψηλότερα στη βάση της κονσόλας και το σχετικά μικρό σε διαστάσεις τιμόνι, δίνει στον οδηγό μια άμεσα σπορτίφ αίσθηση.



Φυσικά, από το εσωτερικό του νέου Mazda CX-30 δεν λείπουν και τα απαραίτητα συστήματα συνδεσιμότητας, με την υψηλά τοποθετημένη κεντρική οθόνη του συστήματος πολυμέσων να συμβάλει στη λειτουργικότητα της καμίνας. Πολύ καλές εντυπώσεις μας άφησαν τα υλικά του εσωτερικού και ιδίως τα μαλακά, αφρώδη τμήματα στο ταμπλό που τονίζουν την εσωτερική πολυτέλεια.



Στο πεδίο των χώρων, 4 ενήλικες δεν θα δυσκολευτούν να βρουν θέση στο εσωτερικό του CX-30, αν και το υψηλό τούνελ της μετάδοσης θα δυσκολέψει την παραμονή και ενός μεσαίου καθήμενου. Παράλληλα, το πορτ-μπαγκάζ με 430 λίτρα ωφέλιμου όγκου (μεγαλύτερο κατά 72 λίτρα από αυτό του Mazda 3), είναι σε θέση να μεταφέρει χωρίς πολλές παραχωρήσεις τις αποσκευές τους, διαθέτοντας και ένα αρκετά μεγάλο άνοιγμα.

Η Mazda θα προσφέρει το νέο CX-30 με τα μηχανικά σύνολα βενζίνης και diesel SkyActiv (G για τη βενζίνη, D για το diesel). Στην πλευρά της βενζίνης συναντούμε τον γνωστό ατμοσφαιρικό 2λιτρο κινητήρα των 122 ίππων, που συνδυάζεται με 6τάχυτο μηχανικό ή αυτόματο κιβώτιο σε έκδοση 4Χ2 ή 4Χ4 (με αυτόματο σύστημα τετρακίνησης). Παράλληλα, διαθέτει τεχνολογία απενεργοποίησης των 2 από τους 4 κυλίνδρους (η μετάβαση γίνεται εξαιρετικά ομαλά), ενώ συνεργάζεται και με το «ήπιο» υβριδικό σύστημα Mazda M, το οποίο χρησιμοποιεί μια έξτρα μπαταρία 24V για να αποθηκεύσει ενέργεια και στη συνέχεια να την διοχετεύσει υποβοηθητικά στο μοτέρ. Στο diesel έχουμε τον 1.800άρη των 116 ίππων, ο οποίος προσφέρει αντίστοιχες επιλογές κιβωτίων και μετάδοσης κίνησης.

Διαθέσιμος επίσης στη γκάμα του CX-30 θα είναι και ο πολυαναμενόμενος 2λιτρος SkyActiv X κινητήρας βενζίνης της Mazda των 180 ίππων, ο οποίος συνδυάζει τεχνολογίες από μοτέρ βενζίνης και diesel για να επιτύχει τη βέλτιστη δυνατή σχέση μεταξύ απόδοσης και οικονομίας κίνησης. Προς το παρόν η Mazda δεν έχει ανακοινώσει τα τεχνικά στοιχεία της έκδοσης αυτής.



Στο δρόμο, το CX-30 βγάζει έναν ευχάριστο και κατά περίπτωση, δυναμικό χαρακτήρα που αρέσει πολύ. Η ρύθμιση της ανάρτησης, σε συνδυασμό με τη χαμηλή απόσταση από το έδαφος για τα δεδομένα της κατηγορίας των 175 χλστ., δημιουργούν ένα μικρομεσαίο crossover/SUV που χαίρεσαι να το οδηγείς. Άμεσο στις αντιδράσεις του, με υψηλά περιθώρια πρόσφυσης και ένα πολύ πειστικό τιμόνι, το CX-30 βάζει υποψηφιότητα για το πιο fun-to-drive μοντέλο της κατηγορίας του. Και κυρίως, αυτό το πετυχαίνει χωρίς να επιβαρύνει την παρεχόμενη άνεση, η οποία ενισχύεται και από την πολύ καλή εσωτερική ηχομόνωση. Σε ό,τι αφορά στους κινητήρες, ο 2λιτρος βενζινοκινητήρας που οδηγήσαμε το CX-30 σε συνδυασμό με το αυτόματο 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ικανοποιεί στην ήπια, καθημερινή οδήγηση. Είμαστε πάντως εν αναμονή και της οδήγησης της έκδοσης με τον νέο –και πολλά υποσχόμενο– SkyActiv-X κινητήρα βενζίνης.



Το νέο Mazda CX-30 αναμένεται να εισαχθεί στη χώρα μας μετά την πρόσφατη αντιπροσώπευση της μάρκας από τον Όμιλο Συγγελίδη τον προσεχή Σεπτέμβριο, αρχικά στις εκδόσεις του με τον 1.800άρη SkyActiv-D κινητήρα και τον 2λιτρο SkyActiv-G. Η επιλογή με το SkyActiv-X μοτέρ θα είναι διαθέσιμη από τον Οκτώβριο. Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές οι τιμές του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου