Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Independent: Στο Δασκαλιό το αρχαιότερο μνημειακό συγκρότημα του ελληνικού κόσμου

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο τόπος είχε σίγουρα επιλεγεί ως θρησκευτικός χώρος

Μια σημαντική ανακάλυψη χαρίζει διεισδυτική ματιά για την ελληνική προϊστορία, αναφέρεται σε άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Independent.
Οι ανασκαφές σε ένα μικρό νησάκι του Αιγαίου, το Δασκαλιό, 125 μίλια νοτιοανατολικά της Αθήνας, φέρνουν στο φως το το πιό πρώιμο μνημειακό συγκρότημα κτιρίων που έχει εντοπιστεί ποτέ στην Ελλάδα, αναφέρει ο αρθρογράφος της εφημερίδας που επισημαίνει ότι γυρνώντας 4.600 χρόνια πίσω ο χώρος πιθανόν να συνδεόταν με βασική πτυχή της ελληνικής θρησκείας.
Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι για να κατασκευαστεί το κτιριακό συγκρότημα οι Έλληνες της πρώιμης Εποχής του Χαλκού πραγματοποίησαν τουλάχιστον 3.500 ναυτικά ταξίδια για να μεταφέρουν από 7.000 ως 10.000 τόνους αστραφτερού λευκού μαρμάρου.
Το άρθρο κάνει επίσης αναφορά στο «πυραμοειδές» σχήμα του νησιού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα αν η πυραμιδική μορφή ήταν σημαντική, αλλά ο τόπος είχε σίγουρα επιλεγεί ειδικά ως θρησκευτικός χώρος σε σχέση με άλλα πολύ υψηλότερα, πιο εντυπωσιακά και δυνητικά πιο προσιτά βουνά που δεν είχαν αυτό το σχήμα.
«Η έρευνά μας αλλάζει την κατανόησή μας για τον πολιτισμό της πρώιμης Εποχής του Χαλκού και υποδεικνύει ότι αυτοί οι πρώιμοι Έλληνες ήταν πολύ πιο οργανωμένοι, τεχνικά και πολιτικά πιο προηγμένοι από ό,τι προηγουμένως είχε θεωρηθεί», δηλώνει στον Indepedent o Μάικλ Μπόιντ, συν-διευθυντής των ερευνών από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου