Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

H πόλη - φάντασμα της Ναμίμπια που βυθίζεται καθημερινά στην... έρημο

Η πάλαι ποτέ κραταιά Kolmanskop βυθίζεται καθημερινά ολοένα και περισσότερο στην
καυτή άμμο της ερήμου, με τις εικόνες που έχουν δημιουργηθεί να εντυπωσιάζουν όσους την επισκέπτονται.
Ο φωτογράφος Dennis Schmelz ταξίδεψε μέχρι τη Ναμίμπια, μία χώρα της Υποσαχάριας Ν. Αφρικής μόλις 2 εκατομμυρίων κατοίκων, για να εξασφαλίσει μοναδικά πλάνα από μια «στοιχειωμένη» πόλη, την Kolmanskop, που πλέον δεν κατοικείται και όσα σπίτια έχουν απομείνει έχουν σκεπαστεί σχεδόν ολοκληρωτικά από την άμμο της ερήμου.

Το 1908, κατά τη διάρκεια εργασιών για τη συντήρηση του τοπικού σιδηροδρομικού σταθμού, ένας εργάτης, ο Zacharias Lewala βρήκε ένα διαμάντι και το έδειξε στον ανώτερό του, τον August Stauch.
Οι εργασίες για την εξόρυξη διαμαντιών άρχισαν άμεσα στην περιοχή -που πήρε λόγω γερμανικού αποικισμού το όνομα Sperrgebiet (Απαγορευμένη Περιοχή)- και ο πλούτος που απέφεραν τα διαμάντια μετέτρεψε το Kolmanskop σε μία πόλη γερμανικών προδιαγραφών.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι παρά την απομονωμένη του θέση, είχε νοσοκομείο, σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, θέατρο, αθλητικά κέντρα, ενώ αναπτύχθηκαν ακόμη και υποδομές για να λειτουργήσει το πρώτο τραμ στην Αφρική! Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο, η τεράστια ανακάλυψη αποθεμάτων διαμαντιού 270 χιλιόμετρα νότια, στις ακτές του Orange River, οδήγησε στην ερήμωση του Kolmanskop.
Ανθρακωρύχοι και κάτοικοι άρχισαν σταδιακά να μετακομίζουν νότια, οι περισσότεροι εγκαταλείποντας και τα υπάρχοντά τους, μέχρι που το 1956 το Kolmanskop εγκαταλείφθηκε πλήρως.

Έκτοτε, έχει μετατραπεί σε δημοφιλή τουριστικό προορισμό κυρίως για φωτογράφους που απαθανατίζουν τις τεράστιες εκτάσεις άμμου που έχουν καλύψει κτίρια και σπίτια, διαμορφώνοντας ένα μοναδικό τοπίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου