Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Επαναστατική τεχνολογία αναγέννησης οστών από αβγά

Τα κελύφη των αβγών αποκτούν μια εξαιρετικής σημασίας ιδιότητα μετέχοντας σε μια επαναστατική φόρμουλα αναγέννησης οστών σύμφωνα με νέα έρευνα
Στην ανάπτυξη νέων, ισχυρών οστών βοηθά το κέλυφος του αβγού σύμφωνα με νέα τεχνική που ανέπτυξαν ερευνητές του UMass Lowell και δημοσιεύθηκε στο Biomaterials Science. Η τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοστεί για την αντικατάσταση οστών σε ασθενείς με τραυματισμούς των οστών λόγω γήρανσης, ατυχήματος, νεοπλασματικών ή άλλων νόσων σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης Gulden Camci-Unal.

Μέσω αυτής της καινοτόμου διαδικασίας τα κελύφη εισέρχονται σε ένα μείγμα υδρογέλης που σχηματίζει ένα ικρίωμα ανάπτυξης οστών εργαστηριακά. Για να γίνει αυτό, τα κύτταρα των οστών θα λαμβάνονται από τον ασθενή, θα εισάγονται στο μείγμα και θα καλλιεργούνται προκειμένου να αποκτήσουν την μορφή του επιθυμητού μοσχεύματος που θα εμφυτευτεί στον ασθενή.


Η Δρ. Gulden Camci-Unal και ο συνεργάτης της Δρ. Xinchen Wu

Η έρευνα δείχνει πως όταν τα σωματίδια από τα κελύφη – τα οποία είναι φτιαγμένα κυρίως από ανθρακικό ασβέστιο – εισαχθούν στο μείγμα υδρογέλης, αυξάνουν την ικανότητα των οστών να αναπτύσσονται και να σκληραίνουν. Επίσης λόγω του ότι τα οστά θα παράγονται από κύτταρα που έχουν ληφθεί από τον ασθενή, μειώνονται και οι πιθανότητες απόρριψης τους μοσχεύματος σύμφωνα με την Δρ. Camci-Unal.

Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη χόνδρων, δοντιών και τενόντων, προσθέτει η ερευνήτρια.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που χρησιμοποιεί κελύφη σε «μήτρα» υδρογέλης για την αναγέννηση των οστών. Έχουμε ήδη κατοχυρώσει την εν λόγω πατέντα και είμαστε ενθουσιασμένοι για τα αποτελέσματά μας. Αναμένουμε ότι η διαδικασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς και σημαντικούς τρόπους», σημείωσε η Δρ. Camci-Unal.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου