Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Το βρετανικό ναυτικό σταμάτησε ιρανικό δεξαμενόπλοιο που μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία

Η σύλληψη ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου στο Γιβραλτάρ, που αποτελεί βρετανικό έδαφος,
που φέρεται να μετέφερε πετρέλαιο με προορισμό τη Συρία, είναι «υπέροχα νέα» δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον.

Μέλη του βρετανικού βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού μαζί με τις αρχές του Γιβραλτάρ συνέλαβαν το πλοίο νωρίς σήμερα το πρωί περίπου τέσσερα χλμ. νότια του «Βράχου». Το υπό παναμαϊκή σημαία δεξαμενόπλοιο Grace 1, φέρεται να μετέφερε πετρέλαιο με προορισμό τη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος της Δαμασκού.

«Η Αμερική και οι σύμμαχοί μας θα συνεχίσουν να αποτρέπουν τα καθεστώτα της Τεχεράνης και της Δαμασκού από το να βγάζουν κέρδος από αυτό το παράνομο εμπόριο», είπε με tweet του ο Μπόλτον.

Δεν επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον ζήτησε τη σύλληψη του ιρανικού δεξαμενόπλοιου.



Ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε νωρίτερα ότι το Γιβραλτάρ κρατεί το σουπερτάνκερ Grace 1 κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Βρετανία.

Η σύλληψη του πλοίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας και ο Βρετανός πρεσβευτής στην Τεχεράνη κλήθηκε στο ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών για την «παράνομη σύλληψη» του ιρανικού δεξαμενόπλοιου, όπως την χαρακτήρισε η Τεχεράνη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου