Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Ο ιός που νικά τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης

Τι σχέση έχει το κοινό κρυολόγημα με τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης και την εξόντωση των καρκινικών κυττάρων - Την απάντηση δίνει νέα έρευνα
Ένα στέλεχος του ιού του κρυολογήματος βρέθηκε ότι θέτει στο στόχαστρο και καταστρέφει καρκινικά κύτταρα σε ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Αυτό κατέδειξε νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Clinical Center Research.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάρρεϊ και το Βασιλικό Νοσοκομείο της πόλης ερεύνησαν την ασφάλεια και την ανοχή της έκθεσης στον ογκολυτικό ιό CVA21, ένα στέλεχος που εμφανίζεται φυσικά στον ιό του κοινού κρυολογήματος, σε 15 ασθενείς με μη διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης ο οποίος εντοπίζεται στον ιστό της εσωτερικής επιφάνειας της ουροδόχου κύστης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πρωτοποριακής μελέτης, 15 ασθενείς με μη διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης έλαβαν CVA21, μία εβδομάδα πριν το προγραμματισμένο χειρουργείο για αφαίρεση των όγκων. Η εξέταση των δειγμάτων των ιστών μετά το χειρουργείο έδειξε ότι ο ιός επέλεγε να στοχεύει μόνο καρκινικά κύτταρα στο όργανο αφήνοντας όλα τα υπόλοιπα κύτταρα ανέγγιχτα. Ο ιός φάνηκε ότι επηρέαζε τα καρκινικά κύτταρα και αναπαρήγαγε τον εαυτό του προκαλώντας στα κύτταρα ρήξη και σκοτώνοντάς τα.

Τυπικά οι όγκοι της ουροδόχου κύστης δεν έχουν ανοσοκύτταρα αποτρέποντας το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να εξολοθρεύσει τον καρκίνο ενώ αυτός αναπτύσσεται. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η θεραπεία με τον ιό CVA21 επιτίθεται στον όγκο αναγκάζοντας τα ανοσοκύτταρα να επιτεθούν στο καρκινικό περιβάλλον στοχεύοντας και εξολοθρεύοντας τα κύτταρά του.

Μετά τη θεραπεία με τα κύτταρα του ιού, στους όγκους των ασθενών βρέθηκαν μόνο νεκρά κύτταρα ενώ σε έναν ασθενή δεν βρέθηκαν σημάδια καρκίνου κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

«Ο μη διηθητικός καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι μία αρκετά συνηθισμένη νόσος που απαιτεί διεισδυτικό και συχνά χρονοβόρο πλάνο θεραπείας. Οι υπάρχουσες μέθοδοι αντιμετώπισης είναι αναποτελεσματικές και τοξικές σε ένα ποσοστό ασθενών και υπάρχει επείγουσα ανάγκη για νέες θεραπείες», τονίζει ο Hardev Pandha, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και καθηγητής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάρρεϊ.

«Ο ιός CVA21 θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία μιας επαναστατικής θεραπείας για αυτό τον τύπο καρκίνου. Η μείωση του φορτίου του όγκου και η αύξηση των νεκρών καρκινικών κυττάρων παρατηρήθηκε σε όλους τους ασθενείς και αφαιρέθηκαν όλα τα σημάδια της νόσου σε έναν ασθενή, μετά από μόλις μία βδομάδα θεραπείας, δείχνοντας την πιθανή αποτελεσματικότητά του. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι δεν παρατηρήθηκαν παρενέργειες σε κανένα ασθενή», συμπληρώνει ο ερευνητής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου