Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Καρμπόν με το φονικό μπουρίνι του 1983 στη Θεσσαλονίκη αυτό της Χαλκιδικής

Τα δεδομένα της φονικής κακοκαιρίας που σάρωσε το βράδυ της Τετάρτης την Χαλκιδική,
θύμισαν το μπουρίνι που είχε πλήξει τη συμπρωτεύουσα το 1983, αφήνοντας 9 νεκρούς
Το φονικό μπουρίνι που είχε πλήξει την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού στις 21 Ιουλίου του 1983, αφήνοντας πίσω του 9 νεκρούς, θύμισαν σε μετεωρολόγους τα δεδομένα της φονικής κακοκαιρίας που σάρωσε το βράδυ της Τετάρτης την Χαλκιδική.

“Τα μετεωρολογικά στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες είδαμε πως ήταν μια κατάσταση - καρμπόν με εκείνο το μπουρίνι κι αυτός είναι ο λόγος που εκδώσαμε το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κι όχι απλώς επιδείνωσης καιρού” ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής προγνώσεων του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.




"Χθες το επικαιροποιήσαμε και το βάλαμε (αυτό το μπουρίνι) με κόκκινο συναγερμό , το αναδείξαμε όσο μπορούσαμε περισσότερο και προειδοποιήσαμε για όλα τα στοιχεία ..." πρόσθεσε.

Ο κ. Κολυδάς εκτίμησε ότι πρόκειται για την εκδήλωση ενός ισχυρού και καταστροφικού μπουρινιού από αυτά που πλήττουν συχνά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.



Αναφερόμενος στο φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου, επισήμανε ότι σε τέτοιους ισχυρούς ανεμοστρόβιλους δεν αποτυπώνεται τόσο η δύναμή τους στην οριζόντια ταχύτητα του ανέμου. “Στα καταιγιδοφόρα σύννεφα οι κατακόρυφες ταχύτητες του ανέμου είναι από δυο έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις οριζόντιες ταχύτητες του ανέμου. Αν δηλαδή ένα ανεμόμετρο μας δίνει 100 χιλιόμετρα την ώρα, τα ανοδικά μπορεί να φτάσουν στιγμιαία τρεις και τέσσερις φορές ισχυρότερα ! Στιγμιαία... Γι αυτό “σηκώθηκε” και το βανάκι και οι στέγες... Στην Αμερική μπορούν να σηκώσουν κι ολόκληρα σπίτια...”.

Το μπουρίνι του 1983 στη Θεσσαλονίκη

Το μπουρίνι που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στο Θερμαϊκό Κόλπο, ξεκίνησε τις βραδινές ώρες της 21ης Ιουλίου 1983, με ριπές ανέμου που είχαν ταχύτητα 150 χιλιόμετρα την ώρα, φθάνοντας σε ένταση τα 12 Μποφόρ.

Δένδρα ξεριζώθηκαν, κολώνες και γραμμές ηλεκτρικού υπέστησαν μεγάλες ζημιές, υπόστεγα και στέγες παρασύρθηκαν, βάρκες καταστράφηκαν, ενώ πνίγηκαν 9 άνθρωποι στις θαλάσσιες περιοχές του Θερμαϊκού όπου έπληξε η καταστροφική μανία του φαινομένου.

Ένα πολύ ισχυρό μπουρίνι, σημειώθηκε και την επόμενη χρονιά, στις 1 Ιουνίου 1984, με ανεμοθύελλα και χαλάζι σε πολλές περιοχές, αξιομνημόνευτο για την ιδιαίτερα έντονη δραστηριότητα κεραυνών στην περιοχή Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου