Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

VW επιλέγει Τουρκία;

Η Τουρκία φαίνεται ότι θα είναι ο τόπος όπου θα κατασκευαστεί το νέο εργοστάσιο του VW
Group που προορίζεται για τη Skoda και τη SEAT, βγάζοντας εκτός παιχνιδιού το μέχρι πρότινος φαβορί Σερβία και φυσικά, αφήνοντας εκτός κάδρου τη χώρα μας.


Όπως έχουμε ξαναγράψει, το VW Group ψάχνει στη γειτονιά μας έναν τόπο κατασκευής του νέου της εργοστασίου που θα προορίζεται για την παραγωγή μοντέλων της Skoda και της SEAT, το οποίο θα του επιτρέψει να ανταποκριθεί καλύτερα στις αυξημένες ανάγκες παραγωγής που φέρνουν τα νέα μοντέλα των δύο μαρκών, αλλά και στο διαμοιρασμό της παραγωγής ενόψει των αναγκών της ηλεκτροκίνησης.
Μέχρι μάλιστα πριν λίγες ημέρες, το μεγάλο φαβορί για την κατασκευή του νέου εργοστασίου – αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή αυτοκινήτων το 2022 – ήταν η Σερβία, όμως με βάση νέες πληροφορίες που μας έρχονται από τη Τουρκία, η γειτονική μας χώρα έκανε το τελευταίο διάστημα ρελάνς και θα πάρει τελικά αυτή το χρίσμα από τους Γερμανούς.


Σύμφωνα λοιπόν με την εφημερίδα Hurriyet, από τις 5 χώρες που ήταν οι αρχικές υποψήφιες, το VW Group κατέληξε τελικά σε 2, την Τουρκία και τη Βουλγαρία, με τους ανθρώπους του να επισκέπτονται τις δύο χώρες πολλές φορές μέσα στους τελευταίους 3 μήνες, για να μιλήσουν με τις τοπικές αρχές, να δουν τους προσφερόμενους χώρους κ.λπ.



Όπως επιπλέον αναφέρει η Γερμανική Frankfurter Allgemeine, ο ίδιος ο Πρόεδρος της VW, ο Herbert Diess, βρέθηκε στην Τουρκία την προηγούμενη εβδομάδα για να συζητήσει την πιθανή κατασκευή του νέου εργοστασίου στην επαρχία της Μανίσα (Μαγνησία) κοντά στη Σμύρνη. Ο Diess στη συνέχεια βρέθηκε στην Άγκυρα για να συνομιλήσει και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης Ερντογάν.

Πλέον, και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές από την Τουρκία, η απόφαση της VW για την κατασκευή του νέου εργοστασίου στην Τουρκία αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες, αφού ο χρόνος πιέζει και πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα για τη θεμελίωσή του εν όψει του ξεκινήματος της παραγωγής του το 2022.

Η συνολική επένδυση του Γερμανικού Ομίλου αναμένεται να είναι κοντά στα 2 δις ευρώ και εκεί αρχικά θα κατασκευάζονται τα Skoda Karoq και SEAT Ateca, μαζί και με άλλα μοντέλα της Skoda. H ετήσια παραγωγή του νέου εργοστασίου αναμένεται να φθάνει τα 300.000 οχήματα.



Με βάση όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι η Ελλάδα για μια ακόμη φορά μένει εκτός «παιχνιδιού» σε μια πολύ σημαντική απόφαση επένδυσης στην περιοχή μας, του πλέον ισχυρού αυτοκινητικού Ομίλου παγκοσμίως.

Επιπλέον αυτών, η Τουρκία και ο Ερντογάν εφόσον τελικά φέρουν το νέο εργοστάσιο στην επικράτειά τους, αποκτούν ένα δυνατό χαρτί ενίσχυσης και σταθερότητας, έναντι όλων αυτών που μιλούν για οικονομική κρίση στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου