Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Google Doodle: Στα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για τα 50 χρόνια

Google Doodle: Με το doodle της η Google τιμά την ιστορία της LGBT κοινότητας και τα 50 χρόνια από την εξέγερσή της Το σημερινό Goodle Doodle ντύθηκε στα χρώματα της
ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η Google τιμά τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τα γεγονότα του Stonewall Inn που αρχικά γέννησαν το κίνημα των ΛΟΑΤΚΙ και στη συνέχεια το pride parade.

Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1969, όταν η αστυνομία της Νέας Υόρκης επέδραμε στο μπαρ Stonewall Inn. Ήταν μία από τις συχνές επιδρομές της αστυνομίας σε γκέι μπαρ, εκείνη την εποχή. Εκείνη η καλοκαιριάτικη βραδιά ήταν όμως διαφορετική. Ο κόσμος δεν συναινούσε, αρνούμενος να πάει σπίτι, ακόμη και μετά την άδεια να φύγουν από τα κρατητήρια. Ξέσπασε τότε αυτό που έμεινε γνωστό ως «Οι ταραχές του Stonewall Inn».
«Εκείνη τη συγκεκριμένη βραδιά, ο κόσμος είχε φτάσει στα όρια του» λέει η Στέισι Λεντζ, συνιδιοκτήτρια του The Stonewall Inn. «Ήταν η πρώτη φορά που άνθρωποι από την LBGT "κοινότητα" (λεσβίες, αμφιφυλόφιλοι, γκέι, διεμφυλικοί) όρθωσαν ανάστημα και είπαν "Είμαστε ανώμαλοι, είμαστε εδώ, συνηθίστε το", έκλεισαν την αστυνομία έξω κι άρχισαν να πετάνε κέρματα και αντικείμενα. Το βάφτισαν "ταραχές", αλλά ήταν εν πολλοίς πολύ ειρηνικό. Καταλαβαίνεται, μόνο λίγα αυτοκίνητα αναποδογύρισαν».
Την επόμενη χρονιά έγινε το πρώτο LBGT Pride. Στη Νέα Υόρκη, γίνεται πάντα το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου, σε ανάμνηση των «Ταραχών του Στόουνγουολ», το 1969.
Το Stonewall Inn είναι σήμερα πολύ διαφορετικό από το μπαρ της δεκαετίας του ’60. Παραμένει όμως ένα ισχυρό σύμβολο.

Αν και στην εξέγερση του «Stonewall» δεν υπήρχαν νεκροί η επίδραση των γεγονότων ήταν τόσο σημαντική που την αμέσως επόμενη χρονιά, γκέι, λεσβίες και τρανσέξουαλ πραγματοποίησαν διαδήλωση στη Νέα Υόρκη σε ένδειξη τιμής για όλα όσα είχαν συμβεί εκεί. Εκείνη η πορεία θεωρείται μέχρι και σήμερα η πρώτη παρέλαση με την ονομασία «gay pride»!

Το 1999 το μπαρ «Stonewall» ανακηρύχθηκε Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς ενώ στην 40η επέτειο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακήρυξε τον Ιούνιο του 2009 ως μήνα περηφάνειας των LGBT!




Δείτε ΕΔΩ κι άλλα Google Doodle με σπουδαίες προσωπικότητες που τιμά η Google

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου