Σάββατο 8 Ιουνίου 2019

Στο …περίμενε ακόμα οι επενδυτές για τις μπουλντόζες

Μπορεί οι πρώτες υπογραφές για το Βόρειο Αφάντου να μπήκαν, όπως ανακοίνωσε χθες κι επισήμως το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας του Δημοσίου και να έρχονται
οσονούπω και οι υπογραφές για το Νότιο Αφάντου, οι …μπουλντόζες ωστόσο θα αργήσουν ακόμη για τους επενδυτές που περιμένουν ήδη πέντε χρόνια, από το καλοκαίρι του 2014, όταν είχαν πλειοδοτήσει για τις πολυσυζητημένες εκτάσεις στη Ρόδο.

Χθες το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε έβαλε τις υπογραφές με τον ανάδοχο για το Golf - Βόρειο Αφάντου, την M.A. Angeliades Inc., του Μερκούριου Αγγελιάδη (ο οποίος είχε πλειοδοτήσει έναντι συνολικού τιμήματος 26,9 εκατ. ευρώ), ενώ σύντομα, όπως επισημαίνουν από το Ταμείο κι εφόσον ξεπερασθούν γραφειοκρατικά και πολεοδομικά ζητήματα για τη μεταβίβαση ακινήτων στην Εταιρεία Ειδικού Σκοπού αναμένεται να μπούν οι υπογραφές και για το Νότιο Αφάντου όπου προτιμητέος επενδυτής έχει ανακηρυχθεί η Τ.Ν. Αegean Sun Investment Ltd, του κυπριακού ομίλου Atlantica του Νικ. Νικολαϊδη (με τίμημα 15,2 εκατ. ευρώ).

Οι μπουλντόζες ωστόσο έχουν …μακρύ δρόμο να διανύσουν, ώστε να ξεκινήσουν τα έργα δεδομένου ότι το επόμενο βήμα, μετά τις πρώτες υπογραφές με το ΤΑΙΠΕΔ, είναι το οικονομικό «κλείσιμο» της συναλλαγής, το οποίο είναι άγνωστο πότε θα έρθει. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να δώσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας το «πράσινο φώς» για την έκταση στο Βόρειο Αφάντου- δεδομένου ότι πρόκειται για επενδυτή εκτός Ε.Ε. σε μία περιοχή όπως η Ρόδος, η οποία θεωρείται παραμεθόριος. Οι εγκρίσεις από το υπουργείο είναι δύσκολο να προσδιοριστεί χρονικά το πότε θα εξασφαλιστούν αν ληφθεί υπόψη και η επιπλέον παράμετρος των εκλογών.

Το ακίνητο Αφάντου, σύμφωνα και με το εγκεκριμένο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) έχει διαιρεθεί σε δύο επιμέρους περιοχές, το Βόρειο και Νότιο Αφάντου, ενώ οι επενδύσεις περιλαμβάνουν πολυτελείς τουριστικές αναπτύξεις, γήπεδο γκόλφ, τουριστικές κατοικίες, μαρίνα κ.τ.λ..

Για το Βόρειο Αφάντου τα πλάνα του Μ. Αγγελιάδη κάνουν λόγο για μία τουριστική επένδυση γύρω από το γκόλφ που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 300 εκατ. ευρώ στην πλήρη εξέλιξή της, με πολυτελείς ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, βίλλες, μαρίνα κ.τ.λ.. Για το Νότιο Αφάντου τα πλάνα του κυπριακού ομίλου φαίνεται να περιλαμβάνουν και τον εταίρο του στην Ελλάδα, τον τουριστικό κολοσσό της TUI, με «ανοικτό» το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός Robinson Club, στο πλαίσιο του στρατηγικού πλάνου του μεγαλύτερου tour operator της ευρωπαϊκής αγοράς για ιδιόκτητες μονάδες σε βασικούς, για τον όμιλο, προορισμούς της Μεσογείου (μεταξύ των οποίων και η χώρα μας) με στόχο τη βελτίωση των περιθωρίων κέρδους του. Το νέο Robinson Club σχεδιάζεται στην έκταση την οποία θα αναλάβει να αξιοποιήσει ο όμιλος Atlantica, ο οποίος διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 50 ξενοδοχείων σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο και αποτελεί από τους πλέον στενούς συνεργάτες της TUI στην περιοχή της Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου