Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Το Ελ Νίνιο «έπνιξε» τη χώρα στα μάνγκο

Το υπουργείο Γεωργίας δίνει «μάχη» για να αποφύγει την περαιτέρω πτώση της τιμής και την αλλοίωση των φρούτων στις αποθήκες  Αντιμέτωπη με έναν «γλυκό», αλλά άκρως
επιζήμιο μπελά είναι η κυβέρνηση των Φιλιππίνων, καθώς η χώρα έχει «πλημμυρίσει» από μάνγκο, με αποτέλεσμα η τιμή τους να έχει καταποντιστεί και οι αγρότες να κινδυνεύουν με μεγάλη οικονομική ζημιά και τον εφιάλτη των σάπιων προϊόντων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας Εμανουέλ Πινιόλ, οι καλλιεργητές μάνγκο αναφέρουν μια «ασυνήθιστη αύξηση» στη συγκομιδή, κάτι που αποδίδουν στο κλιματικό φαινόμενο «Ελ Νίνιο», το οποίο έφερε φέτος ιδιαίτερα ζεστό και ξηρό καιρό. Μόνο στη νήσο Λουζόν των Φιλιππίνων, επισημαίνει ο Guardian, επικαλούμενο τα στοιχεία του υπουργού, υπάρχει υπερπλεόνασμα περίπου 2 εκατομμυρίων κιλών μάνγκο. Αυτή η υπερπροσφορά έχει οδηγήση σε κατακόρυφη πτώση της τιμής του κιλού, από τα 58 πέσος στα 25!




Όπως επισημαίνει ο Πινιόλ, είναι άμεση ανάγκη να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα προτού τα φρούτα αρχίσουν να σαπίζουν και η τιμή των μάνγκο «πέσει» ακόμα περισσότερο. «Πρέπει να κάνουμε κάτι άμεσα, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες» λέει χαρακτηριστικά.

Σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι το πλεόνασμα των μάνγκο δεν θα σαπίσει απούλητο στις αποθήκες, το Υπουργείο Γεωργίας των Φιλιππινών ξεκίνησε μια εκστρατεία μάρκετινγκ, που ονομάζεται «Metro Mango». Ήδη τοποθετούνται πάγκοι πώλησης μάνγκο σε διάφορα σημεία της μητροπολιτικής περιοχής της Μανίλας, όπου το εύγευστο φρούτο θα πωλείται σε τιμές από 25 πέσος μέχρι 50. Όσο μεγαλύτερη ποσότητα αγοράζει ένας καταναλωτής τόσο χαμηλότερη τιμή θα διασφαλίζει για την αγορά.



Το υπουργείο ξεκίνησε επίσης σεμινάρια μαγειρικής, που θα εστιάζουν σε συνταγές που χρησιμοποιούν το μάνγκο, ενώ διοργανώνει ήδη ένα φεστιβάλ μάνγκο, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του μήνα.

Σύμφωνα πάντως με τον Guardian, ορισμένοι αγρότες στο Λουζόν, που έχουν δει τις αποθήκες τους να ξεχειλίζουν, προσφέρουν ήδη δωρεάν σακούλες με φρούτα σε όποιον κάνει τον κόπο να πάει στο αγρόκτημά τους. Το ενδιαφέρον από αγοραστές στο εξωτερικό μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος. Ένας Ιάπωνας εισαγωγέας δεσμεύτηκε να αγοράσει 100 κιλά. «Ακόμα κι έτσι όμως, απομένουν 1,9 εκατομμύρια κιλά προς διάθεση», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου