Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Audi e-tron

 Σημειώστε πως το Audi e-tron επισήμως είναι το τέταρτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που περνάει τα σύνορα μας και πωλείται – εκπροσωπείται από εισαγωγική: BMWi3, smart EV, Nissan Leaf, e-tron, επίκειται η Jaguar i-Pace και αρχές καλοκαιριού το EQ C της Mercedes-Benz. Tesla, ποια Tesla;


Με αυτά που δοκιμάσαμε στο Αμπου Ντάμπι, ψηλαφίσαμε προ λίγων ημερών στις εκθέσεις της JLR και γνωρίσαμε στην Ολλανδία από τη Mercedes-Benz, ο Musk πράττει καλώς και το ρίχνει στις μετακινήσεις στο διάστημα, ως ένας νέος εξωπλανητικός Ρίτσαρντ Μπράνσον, διότι ειδικά οι Γερμανοί, όντας θιγμένοι που οι Αμερικανοί τόλμησαν να εισχωρήσουν στα τετράτροχα χωράφια τους, έχουν ιδιαίτερα άγριες προθέσεις.

Το e-tron, λοιπόν,είναι ένα αυτοκίνητο που σίγουρα θα σφηνωθεί στη σκέψη του υποψήφιου αγοραστή premiumSUV αυτοκινήτου. Σας ερωτώ: μπαίνει κάποιος στην έκθεση της Audi, έτοιμος να δώσει σχεδόν €90.000 για την αγορά ενός SUV. Βλέπει το μικρότερο Q5 (με καλό εξοπλισμό στα σχεδόν €70.000), το μεγαλύτεροQ7 (περίπου στα €85.000) και το e-tron των €87.000. Τι πιστεύετε ότι θα έπαιρνε, όταν ξέρει ότι το ηλεκτρικό έχει πολύ χαμηλότερα κόστη συντήρησης και φυσικά ελάχιστο κόστος κατανάλωσης (με τη μέση τιμή κιλοβατώρας στην Ελλάδα, η Audi δίναι €3,5 για 400 km!);

Είναι όμως το e-tron στον δρόμο ένα Q7 ή ένα Q5;





Κάνοντας πολλά χιλιόμετρα, κυρίως στις μεγάλες ευθείες του Αμπου Ντάμπι,του Ντουμπάι και του Ομάν, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: ΟΧΙ. Εφόσον συνηθίσεις τις συχνές ταχυπαλμίες με την αυτονομία και την αναζήτηση ταχυφορτιστών (ιεροσυλία στα Αραβικά Εμιράτα), πρόκειται για ένα… ήρεμο αυτοκίνητο με ισχυρή επιτάχυνση, χωρίς εξάρσεις οδηγικής απόλαυσης. Είναι αθόρυβο,με αυξημένη ποιότητα κύλισης, υπάκουο τιμόνι, καλά φρένα και πολλούς αισθητήρες να παρακολουθούν το πώς και πού οδηγείς,ώστε να σε ενημερώνουν συνεχώς. Είναι υπερπολυτελές, άνετο και όταν συνηθίσεις τους ψηφιακούς καθρέφτες- ιδιαίτερα ασφαλές.

Όταν, δε, αποφασίσεις να το στρίψεις λίγο πιο γρήγορα, παρασυρόμενος και από την αδιάλειπτη ηλεκτρική επιτάχυνση, το αυξημένο βάρος του αυτοκινήτου (μπαταρίες είναι αυτές) θα το νιώσεις στις κλίσεις του αυτοκινήτου. Ξεπερνώντας το πρώτο «ουάου» του τεχνολογικού θαύματος που έχεις στα χέρια σου, θα διαπιστώσεις ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο δεν διαφέρει και πολύ από τα υπόλοιπα αυτοκίνητα της κατηγορίας του,αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι πρέπει να το φορτίζεις σχεδόν κάθε βράδυ,όπως κάνεις με το κινητό σου, ενώ παράλληλα θα περάσει μια κρίση η σχέση σου με τον συμπαθή πρατηριούχο της γειτονιάς, που θα κάνει«μαύρα μάτια» να σε δει, εκτός κι αν τοποθετήσει ταχυφορτιστή και έχει ένα ωραίο καφέ να φιλοξενεί τους αναμένοντες τη φόρτιση του αυτοκινήτου τους. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Και όποιος το καταλάβει εγκαίρως αυτό, τότε θα παραμείνει μέσα στα πράγματα…

Το e-Tron διαθέτει δύο ηλεκτρικά μοτέρ που παράγουν 300 kW, δηλαδή 408 PS. Στην κανονική λειτουργία θα σου δώσουν 265 kW (360 PS) και 57,3 kgm ροπής, τιμές που εξασφαλίζουν ένα 0-100 km/h της τάξης των 6,6”. Στη λειτουργία Boost παράγεται η πλήρης ισχύς των 408 PS, ροπή που φτάνει τα 67,9 kgm και ένα 0-100 km/h στα 5,7”. Πρέπει να έχετε υπόψη, πάντως, ότι τα παραπάνω νούμερα είναι διαθέσιμα για περιορισμένο χρόνο. Οπως και να ’χει, πρόκειται για μια πολύ καλή απόδοση και σε αυτή την επιφάνεια, ακόμα και με το σύστημα ευστάθειας σε λειτουργία, η οδική συμπεριφορά αλλάζει με κάθε πάτημα του γκαζιού.





Το έξυπνο σύστημα επανάκτησης της ενέργειας βοηθά στην επέκταση της αυτονομίας μέχρι και κατά 30%. Οσον αφορά το τελευταίο, στηρίζεται σε δύο διαφορετικές στρατηγικές: στην ανάκτηση που προέρχεται από το άφημα του γκαζιού και σε αυτή από το φρενάρισμα. Και στις δύο περιπτώσεις τα ηλεκτρικά μοτέρ ενεργούν ως γεννήτριες και μετατρέπουν την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική. Μέσω των paddles πίσω από το τιμόνι, μπορείς να αυξήσεις ή να μειώσεις το ποσοστό ανάκτησης σε δύο στάδια. Μέχρι και τα 0,3 g μπορείς είτε να επιλέξεις λειτουργία ελεύθερου τροχασμού είτε πολύ ήπιας επιβράδυνσης, η οποία, ωστόσο, είναι αρκετά δυνατή ώστε να δίνει την αίσθηση λειτουργίας «του ενός πεντάλ».

Πέρα από τα 0,3 g, τα υδραυλικά, εσωτερικά αεριζόμενα φρένα (με διάμετρο 457 mm τα εμπρός) αναλαμβάνουν δράση. Στην πιο ήπια μορφή ανάκτησης το αυτοκίνητο επιβραδύνει σταδιακά μόλις αφήσεις το πόδι από το γκάζι. Η Audi προβλέπει ότι μέχρι και το 90% των καθημερινών επιβραδύνσεων μπορεί να συντελεστεί χωρίς να πατήσεις το πόδι σου στο φρένο. Στο δεύτερο στάδιο η δύναμη του φρεναρίσματος για ανάκτηση περίπου διπλασιάζεται.

Το άφημα του γκαζιού δημιουργεί πολλή επιβράδυνση, αλλά για μεγαλύτερη ακρίβεια μπορεί να χρειαστεί να πατήσεις και το μεσαίο πεντάλ, κάτι που προϋποθέτει αποφασιστικότητα και δύναμη. Κυρίως χρειάζεται λίγος χρόνος προσαρμογής. Μπορείς πανεύκολα να διαπιστώσεις ότι έχεις μπει υπερβολικά γρήγορα σε μια στροφή, μετά να κάνεις ένα φρενάρισμα πανικού στη μέση της και έτσι να χάσεις τον ρυθμό και να βγεις υπερβολικά αργά.

Αν, ωστόσο, οδηγήσεις με ρευστό τρόπο και ρυθμό, το e-Tron αποδεικνύεται αρκετά ευχάριστο. Με το ESC και όλα τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά βοηθήματα ρυθμισμένα στην πιο σπορ λειτουργία τους, μπορείς να χτίσεις τόσο ραγδαίο ρυθμό που σύντομα να δεις την εκπληκτικής ευκρίνειας απεικόνιση της αυτονομίας να πέφτεις σε μονοψήφια νούμερα.

Το e-Tron αναμενεται στη χωρα μας τέλη Ιουνίου, σε τιμή κοντά στις 90.000€



Tech
ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ:
(ΕΜΠΡΟΣ) ΜΟΝΙΜΟΥ ΜΑΓΝΗΤΗ, 18 4 PS, 31,5 kgm
(ΠΙΣΩ) ΜΟΝΙΜΟΥ ΜΑΓΝΗΤΗ, 224 PS, 34,1 kgm
ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΙΟΝΤΩΝ ΛΙΘΙΟΥ 95 kWh,
ΣΥΝΔΥAΣΜΕΝΗ ΙΠΠΟΔΥΝΑΜΗ: 408 PS, 67,7 kgm
ΚΙΒΩΤΙΟ: ΜΙΑΣ ΣΧΕΣΗΣ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΟΧΟΥΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ (E) ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ (Π)
0-100 KM/h: 6,7”
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 200 km/h
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 4.901/1.935/1.629 mm
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.928 mm
ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 600 lt (Π) 60 lt (Ε)
ΒΑΡΟΣ: 2.500 kg
ΤΙΜΗ: €87,000 (ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου