Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Το ξενοφοβικό ΑfD ζήτησε να επιστρέψει η Ελλάδα τα 15 δισ. της τελευταίας δόσης


Η γερμανική βουλή απέρριψε το αίτημα της λαϊκίστικης και ξενοφοβικής «Εναλλακτική για τη Γερμανία» - Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλδημοκράτες και αντιπολίτευση πιστοποιούν στην Ελλάδα προόδους
Το γερμανικό κοινοβούλιο συζήτησε και απέρριψε σήμερα αίτημα του λαϊκίστικου και ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) που αφορούσε την Ελλάδα. Η Αθήνα, υποστήριξε το AfD θα πρέπει να επιστρέψει την τελευταία δόση ύψους 15 δισ. ευρώ του Τρίτου Προγράμματος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΣΜ). Αιτιολογώντας το αίτημα του κόμματος του ο βουλευτής του AfD και πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού Πέτερ Μπέρινγκερ υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υλοποιεί επαρκώς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Τα πρόσφατα μέτρα υπέρ των συνταξιούχων και οι φοροελαφρύνσεις δεν θα επιτρέψουν να επιτευχθεί το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Συνεπώς η Ελλάδα θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Μπέρινγκερ, να επιστρέψει στον ΕΜΣ την τελευταία δόση που έλαβε τον Αύγουστο το 2018.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Μιλώντας εκ μέρους των Χριστιανοδημοκρατών ο βουλευτής Έκαρντ Ρέμπεργκ καταλόγισε την AfD έλλειψη αλληλεγγύης με έναν ευρωπαίο εταίρο. Και ο ίδιος βλέπει με κριτική ματιά τις πρόσφατες οικονομικές αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αρμόδιοι όμως να τις κρίνουν είναι πρωταρχικά οι θεσμοί, τόνισε ο κ. Ρέμπεργκ. Άλλωστε, στη συμφωνία με την Ελλάδα δίνεται έμφαση στην τήρηση των μακροοικονομικών στόχων, ενώ βραχυπρόθεσμα επιτρέπονται ελαστικοί χειρισμοί. Πέραν αυτού, ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει να παρουσιάσει επιτυχίες.

Μια ανάλογη επιχειρηματολογία ανέπτυξε η εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών Σόνια Αμαλία Στέφεν. Σύμφωνα με την κ. Στέφεν, το πρωί ο πρόεδρος του ΕΜΣ Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής βουλής πιστοποίησε στην Ελλάδα «μεγάλη πρόοδο», οικονομική αύξηση κατά 2,2% για φέτος και τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων 20 ετών αναφορικά με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τέλος, το αίτημα του AfD απέρριψαν οι Φιλελεύθεροι, οι Πράσινοι και το κόμμα Η Αριστερά.

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου