Πέμπτη, 9 Μαΐου 2019

Η βρετανική «απάντηση» στον Τάφο του Τουταγχαμών


Ο απίστευτα καλοδιατηρημένος ταφικός θάλαμος, που ανακαλύφθηκε πριν χρόνια στο Έσεξ, ανάμεσα σε μια παμπ και ένα... σουπερμάρκετ, αποκαλύπτει τα μυστικά του
Ένας απίστευτα καλοδιατηρημένος ταφικός θάλαμος, που ανακαλύφθηκε ανάμεσα σε μια παμπ και ένα σουπερμάρκετ Aldi, θεωρείται από Βρετανούς ειδικούς το αγγλοσαξονικό αντίστοιχο του Τάφου του Τουταγχαμών, σύμφωνα με το BBC.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του βρετανικού δικτύου ο εντυπωσιακός τάφος, που περιείχε δεκάδες σπάνια αντικείμενα, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια οδικών έργων στην περιοχή Πριτλγουελ, κοντά στο Σάουθεντ του Έσεξ, το 2003.

Το μόνο που είχε απομείνει από το λείψανο του «κατοίκου» του τάφου ήταν μερικά θραύσματα δοντιών, ωστόσο ειδικοί εικάζουν ότι πρόκειται για την τελευταία κατοικία ενός Αγγλοσάξονα πρίγκιπα, ο οποίος έζησε τον 6ο αιώνα.

Όπως αναφέρει μάλιστα το BBC, ο εν λόγω ταφικός θάλαμος είναι εξαιρετικά σημαντικός, αφού αποτελεί το αρχαιότερο γνωστό παράδειγμα χριστιανικής ταφής Αγγλοσάξονα γαλαζοαίματου!«Ο Πρίγκιπας του Πριτλγουελ»

Όταν τα μέλη της ομάδας του Museum of London Archaeology (Mola) ξεκίνησαν ανασκαφές στην συγκεκριμένη τοποθεσία, η άθικτη κατάσταση στην οποία βρήκαν τον εσωτερικό του τάφου τους άφησε «άφωνους» από έκπληξη.

Κάθε πλευρά του τετράγωνου ταφικού θαλάμου από ξύλο (μεγάλο μέρος του οποίου είχε καταρρεύσει) είχε μήκος 4 μέτρα ενώ το ύψος του ήταν 1,5 μέτρο.

Στο εσωτερικό των υπολειμμάτων του βρέθηκαν 40 εξαιρετικά σπάνια και πολύτιμα αντικείμενα, μεταξύ των οποίων μια λύρα και ένα κουτί 1.400 ετών. Το δεύτερο εύρημα, σύμφωνα με ειδικούς, αποτελεί ίσως τη μοναδική μόνη γνωστή περίπτωση βαμμένου ξύλινου αντικειμένου της αγγλοσαξονικής περιόδου που διασώζεται σήμερα στη Βρετανία.Στον τάφο βρέθηκαν επίσης χρυσά νομίσματα, ο επαργυρωμένος - με χρυσές λεπτομέρειες - λαιμός μιας ξύλινης καράφας, διακοσμητικά γυάλινα αντικείμενα και μια καράφα που πιστεύεται πως προέρχεται από τη Συρία.

Όλα τα αντικείμενα είχαν τοποθετηθεί στον θάλαμο «κατά τη διάρκεια μιας προσεκτικά χορογραφημένης ταφικής τελετής», αναφέρει το δίκτυο, επικαλούμενο ειδικούς. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι πρόκειται για την τελευταία κατοικία ενός άνδρα πριγκιπικής καταγωγής.

Αν και η ταυτότητα του ενοίκου του τάφου δεν έχει επιβεβαιωθεί, ορισμένοι ερευνητές είχαν διατυπώσει παλαιότερα την θεωρία ότι επρόκειτο για τον Σάεμπερτ, Σάξονα βασιλιά του Έσεξ από το 604 ως το 616 μΧ.

Ωστόσο, η χρονολόγηση με άνθρακα διαψεύδει αυτή τη θεωρία, αφού έδειξε ότι ο θάλαμος κατασκευάστηκε μεταξύ του 575 και του 605, δηλαδή τουλάχιστον 11 χρόνια πριν τον θάνατό του.

Μετά από 15 χρόνια έρευνας, οι αρχαιολόγοι λένε πως ο τάφος άνηκε κατά πάσα πιθανότητα στον Σεάξα, αδελφό του Σάεμπερτ.Για τους ντόπιους πάντως, ο κάτοικος του τάφου θα παραμείνει ο «πρίγκιπας του Πρίτλγουελ» και «ο βασιλιάς της χλιδής», τα παρατσούκλια με τα οποία τον βάφτισαν εξαιτίας της πολυτέλειας μέσα στην οποία ετάφη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το φέρετρό του, μια μεγάλη, περίτεχνη κατασκευή που πρέπει να ζύγιζε γύρω στα 160 κιλά από μόνη της. Μέσα στο φέρετρο, στο ύψος του κεφαλιού, βρέθηκαν σταυροί από φύλλα χρυσού, οι οποίοι μάλλον είχαν τοποθετηθεί στα μάτια του νεκρού - ξεκάθαρη απόδειξη ότι ήταν χριστιανός. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια άλλα στοιχεία που υποδεικνύουν προχριστιανικές παραδόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τον νεκρό τάφηκε και ένα καλοδουλεμένο σπαθί, το σχέδιο του οποίου δείχνει ότι άνηκε εμφανέστατα σε αριστοκράτη.

Νάνσυ Κουλούρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου