Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Παρά τις εξαγγελίες Τσίπρα: Στον ΦΠΑ 24% παραμένουν καφές, αναψυκτικά και χυμοί


Από την άλλη, στον χαμηλό συντελεστή 13% αναμένεται να υπαχθούν τυποποιημένα είδη
διατροφής, όπως ζάχαρη, αλάτι, ξύδι, μπαχαρικά, γεμιστά ζυμαρικά, αλλαντικά, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, μαρμελάδες, σοκολάτες, μπισκότα, φρυγανιές, παγωτά, κρουασάν κ.ά. Μόνο ό,τι τρώγεται, αλλά όχι και ό,τι πίνεται, από τα προϊόντα που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%, φαίνεται ότι θα περιληφθεί τελικά στη λίστα των αγαθών που θα επιβαρύνονται σύντομα με μειωμένο ΦΠΑ 13%.

Οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το Ζάππειο για επιστροφή των τροφίμων στον χαμηλό συντελεστή 13%, έδωσαν... ελπίδες ότι σε αυτόν τον συντελεστή θα υπαχθούν και τα ροφήματα, όπως δηλαδή ίσχυε ως το καλοκαίρι του 2015, όταν υπογράφηκε το τρίτο Μνημόνιο. Αυτό, όμως, δεν θα συμβεί, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Κατά συνέπεια, καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι, λοιπά αφεψήματα, αναψυκτικά, χυμοί θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%, έχοντας δηλαδή την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση με τα οινοπνευματώδη, τα οποία ανέκαθεν υπάγονταν στον υψηλό συντελεστή. Αυτό, βέβαια, σημαίνει πρακτικά ότι η σχετική επιβάρυνση θα συνοδεύει αυτά τα είδη και στην εστίαση, με συνέπεια τα καφέ, τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, να χρεώνουν τα εδέσματα με ΦΠΑ 13%, αλλά τα ροφήματα με 24%.

Αντιθέτως, στον χαμηλό συντελεστή 13% αναμένεται να υπαχθούν τυποποιημένα είδη διατροφής, όπως ζάχαρη, αλάτι, ξύδι, μπαχαρικά, γεμιστά ζυμαρικά, αλλαντικά, παρασκευάσματα ψαριών, κονσέρβες, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, μαργαρίνες, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, φρυγανιές, παξιμάδια, παγωτά, κρουασάν και σνακ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου