Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Βιλαμίνα Φλέμινγκ: Η υπηρέτρια που έγινε η πρώτη διάσημη γυναίκα-υπολογιστής

Η Φλέμινγκ είναι αστρονόμος και η πρώτη διάσημη γυναίκα-υπολογιστής. Η απίστευτη
ιστορία της ξεκινάει όταν μετανάστευσε στις ΗΠΑ από τη Σκωτία στα τέλη του 1870.

Ενώ ήταν έγκυος, ο άντρας της την εγκατέλειψε και βρήκε δουλειά ως οικιακή βοηθός στο σπίτι του Edward Pickering, του διευθυντή του αστεροσκοπείου.

Το 1881 ο Pickering προσέλαβε την Φλέμινγκ στο αστεροσκοπείο. Στη συνέχεια αυτή θα ανακάλυπτε το Νεφέλωμα της Αλογοκεφαλής, θα ανέπτυσσε ένα σύστημα για την κατηγοριοποίηση των αστεριών, βασισμένο στο υδρογόνο που παρατηρούνταν στα φάσματά του και θα ηγούνταν περισσοτέρων γυναικών-υπολογιστών.



Η Βιβλιοθήκη Wolbach αποκάλυψε μια νέα βιτρίνα στις αρχές Ιουλίου που δείχνει τη δουλειά της Φλέμινγκ. Η βιτρίνα συμπεριλαμβάνει σελίδες από το ημερολόγιό της, καθώς επίσης και τη δουλειά της πάνω στις πλάκες που δείχνουν το νεφέλωμα και το ημερολόγιο που περιέχει αυτή την ανακάλυψη.

"Όταν ανακαλύφθηκε το Νεφέλωμα της Αλογοκεφαλής, ήταν απλώς μια μικρή "περιοχή νέφωσης σε μια ημικυκλική εσοχή", λέει η βιβλιοθηκάριος Maria McEachern, που βοήθησε την ομάδα να επιλέξει τα σημειωματάρια για να βρει τα πιο ενδιαφέροντα κομμάτια. "Έτσι το περιέγραψαν τότε. Πέρασαν χρόνια μέχρι να γίνει γνωστό ως το Νεφέλωμα της Αλογοκεφαλής, ενώ ένας από τους άντρες επιστήμονες σε άλλο ίδρυμα που του έδωσε το όνομα ήταν αυτός που πήρε τα εύσημα για αυτό.

Μόλις πρόσφατα που ο κόσμος έχει πιο πολλές ακαδημαϊκές γνώσεις ανακαλύφθηκε ότι, ναι, αυτή ήταν που το βρήκε στη πραγματικότητα.

Η Φλέμινγκ ήταν απλώς η πρώτη από πολλές που θα γίνονταν διάσημες στον χώρο της αστρονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου