Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Ιστορική νίκη για μαύρη και δηλωμένη λεσβία που εξελέγη δήμαρχος Σικάγο

<Η Λόρι Λάιτφουτ έγραψε ιστορία καθώς από το 1837 στο Σικάγο Αφροαμερικανός δήμαρχος υπηρξε μόνο μία φορά και γυναίκα επίσης μόνο μία φορά Την 56χρονη Λόρι
Λάιτφουτ, μια μαύρη και δηλωμένη λεσβία πολιτικό, επέλεξαν για δήμαρχο οι κάτοικοι του Σικάγο γράφοντας ιστορία.
Πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας, η Λάιτφουτ, η οποία είχε ηγηθεί μιας επιτροπής που έλεγχε τη δράση της αστυνομίας, κέρδισε με διαφορά την αντίπαλό της, Τόνι Πρέκγουινκλ.
Η Λάιτφουτ έλαβε το 74% των ψήφων, κατά τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, με τα περισσότερα ψηφοδέλτια να έχουν πλέον καταμετρηθεί.
Η 56χρονη έκανε εκστρατεία με προοδευτικό πρόγραμμα, υποσχόμενη κυρίως να μειώσει τις κοινωνικές και φυλετικές ανισότητες. Οι νότιες και δυτικές συνοικίες, οι φτωχότερες, όπου κατοικούν κατά πλειοψηφία μαύροι, απέχουν πολύ από το κέντρο της πόλης, όπου κυριαρχεί ο χρηματοοικονομικός τομέα και όπου έχουν υπάρξει διάφορα προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης.

Οι δύο Δημοκρατικές πολιτικοί είχαν επικρατήσει στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στα τέλη του Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας αντίστοιχα το 17,5% και το 16% των ψήφων. Ξεπέρασαν τους υπόλοιπους 12 υποψήφιους για τη διαδοχή του Ραμ Εμάνιουελ, που βρισκόταν στον δημαρχικό θώκο του Σικάγου από το 2011. Ο άλλοτε ανερχόμενος αστέρας των Δημοκρατικών ανακοίνωσε, προς γενική έκπληξη, πως δεν θα διεκδικούσε τρίτη θητεία.

Στον δήμο του Σικάγου από το 1837 δήμαρχος υπήρξε Αφροαμερικανός μόνο μία φορά και γυναίκα επίσης μόνο μία φορά. Το Σικάγο θα γίνει η μεγαλύτερη πόλη των


ΗΠΑ με μια μαύρη γυναίκα επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου.

Η Λόρι Λάιτφουτ θα γίνει επίσης η πρώτη δηλωμένη ομοφυλόφιλη που θα αναλάβει την αυτοδιοίκηση στην πόλη των 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων, τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο των ΗΠΑ, όπου η δυσπιστία ανάμεσα στην αστυνομία και τις εθνικές και φυλετικές μειονότητες είναι εδραιωμένη, οι ανισότητες μεταξύ των συνοικιών βαθιές και η εγκληματικότητα υψηλή.

Πάνω από 550 ανθρωποκτονίες καταμετρήθηκαν το 2018 στο Σικάγο, δηλαδή περισσότερες απ' όσες στη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες μαζί, μολονότι τα δύο τελευταία αστικά κέντρα έχουν πολύ περισσότερους κατοίκους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. ΕΔΩ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΚΑΓΟ.
    Η ΑΝΝΑ Η ΛΕΣΒΙΑ Κ ΣΕ ΒΑΡΕΛΙ ΜΕ ΠΙΣΣΑ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΓΥΦΤΟΥΣ ΟΜΟΕΘΝΗ ΤΗΣ Κ ΣΤΟΥΣ ΠΟΜΑΚΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΝ...... ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΑΣΗ ΤΕΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΣΒΙΑ ΔΣ ΤΟ ΠΟΛΥ ΠΟΛΥ Κ ΝΑ ΤΟ ΓΙΟΡΤΑΣΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου