Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Λίπος στην κοιλιά: Έτσι θα απαλλαγείτε για πάντα

Το κοιλιακό λίπος αποτελεί μεγάλη απειλή για την υγεία. Διαβάστε με ποιους τρόπους θα
απαλλαγείτε  Εδώ και δεκαετίες οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το πώς η μεγάλη περίμετρος της μέσης είναι επιβλαβής για την καρδιαγγειακή υγεία.

Η μέση περιφέρεια μέσης για τους άνδρες βρίσκεται πλέον στα 102cm, συγκριτικά 3cm πιο πάνω από τα 99cm που είχαν καταγραφεί την περίοδο 1999 – 2000. Για τις γυναίκες η περιφέρεια μέσης από τα 92,2cm έχει πια ανέλθει στα 98,04cm.

«Όσο η περιφέρεια μέσης αυξάνεται τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές ασθένειες», εξηγεί ο Δρ. Osama Hamdy Διευθυντής του Κλινικού Προγράμματος για την Παχυσαρκία στο Πανεπιστήμιο του Harvard, σε συνεργασία με το Κέντρο Joslin για τον Σακχαρώδη διαβήτη.

Το κοιλιακό λίπος, αυτό που οι γιατροί αποκαλούν σπλαχνικό, μπορεί να προκαλέσει μία σειρά από προβλήματα υγείας εξαιτίας της διάσπασης των τριγλυκεριδίων σε ελεύθερα λιπαρά οξέα προκαλώντας λιποτοξικότητα που επηρεάζει το πάγκρεας και την δυνατότητά του να παράξει ινσουλίνη. Επιπλέον προκαλείται αντίσταση στην ινσουλίνη και αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ενισχύοντας τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.

Πώς θα διώξετε το λίπος από την κοιλιά
Δεν υπάρχει κάποια μαγική φόρμουλα για την απώλεια του κοιλιακού λίπους. Μία διατροφή με λιγότερους υδατάνθρακες μπορεί να είναι άκρως βοηθητική, ειδικά αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, δηλώνει ο Δρ. Hamdy. «Χρειάζεται να αποφεύγετε τους υδατάνθρακες και να μείνετε μακρυά από τις τροφές που αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα και ενισχύουν την αποθήκευση λίπους». Αυτές οι τρεις πηγές θα μπορούσαν να είναι μεγάλοι ένοχοι:
Ζάχαρη: Οτιδήποτε φτιάχνεται με πρόσθετη ζάχαρη – (μπισκότα, κέικ, γλυκά, παγωτό, αναψυκτικά, φρουτοποτά)
Λευκό αλεύρι: Τροφές που χρειάζονται λευκό αλεύρι για την παραγωγή τους (μακαρόνια, πίτσα, ψωμί και κουλούρια)
Τροφές πλούσιες σε άμυλο: πατάτες, ρύζι και καλαμπόκι

Η μεγάλη σημασία της νηστείας (αποχή από το φαγητό) και της άσκησης

Ο Δρ. Hamdy δίνει επίσης μεγάλη σημασία στην μέθοδο της νηστείας με την έννοια της αποχής από το φαγητό για μεγάλα χρονικά διαστήματα δίνοντας την ευκαιρία στο σώμα να βελτιώσει την ανταπόκριση στην ινσουλίνη και να μειώσει το σπλαχνικό λίπος. Η βασική ιδέα είναι το να περιοριστεί η πρόσληψη φαγητού για ένα συντομότερο διάστημα από το συνηθισμένο. Για παράδειγμα μπορεί να τρώτε μόνο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι και από τότε να μην τρώτε τίποτα μέχρι το επόμενο πρωί. Μία άλλη επιλογή είναι το να τρώτε το λιγότερο 14 ώρες μετά το προηγούμενο γεύμα που είχατε μέσα στη μέρα.

«Κάντε αυτό τρεις μέρες την εβδομάδα και τις υπόλοιπες τέσσερις ακολουθήστε το κανονικό σας πρόγραμμα», εισηγείται ο Δρ. Hamdy επισημαίνοντας παράλληλα την αξία της άσκησης (αεροβικής και ενδυνάμωσης), η οποία θα μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε επιπλέον θερμίδες και να διατηρήσετε την άλιπη μυϊκή μάζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου