Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Τι... πράττει η κυβέρνηση στη Θράκη; Όλο το παρασκήνιο για τις καταγγελίες Κοτζιά και την ρήξη με Τσίπρα

Σοβαρά ερωτήματα για την κυβερνητική πολιτική στη Θράκη εγείρει η ανακοίνωση της Κίνησης ΠΡΑΤΤΩ του πρώην υπουργού Εξωτερικών, μετά την παραίτηση τριών στελεχών
του, που αξίωσε το Μαξίμου - Η «πέτρα του σκανδάλου» και τα... παίγνια με το τουρκικό προξενείο
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχίζει να αποκαλεί “τουρκική” τη μουσουλμανική μειονότητα, με την κίνηση “Πράττω” του Νίκου Κοτζιά να αφήνει αιχμές για την κυβερνητική πολιτική στη Θράκη. Αφορμή στάθηκε η -κατ’ εντολή του Μαξίμου- εκδίωξη-παραίτηση τριών μελών της Κίνησης. Με τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το “Πράττω” ήρθε στην επιφάνεια η “μειονοτική διάσταση” που έχει δηλητηριάσει τη σχέση του πρώην υπουργού Εξωτερικών με το πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Η ανακοίνωση εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την κυβερνητική πολιτική στη Θράκη, καθώς υπογραμμίζεται πως «είναι θεμελιακό σε μια δημοκρατική Πολιτεία το δικαίωμα των Ελλήνων Πομάκων, Ρομά και Αλεβιτών να μην υποτάσσονται στο τουρκικό προξενείο, στις προσπάθειές του να τους ποδηγετήσει με την παραδοσιακή συμβολή ορισμένων ελληνικών δυνάμεων».
Είναι γεγονός ότι η μουσουλμανική μειονότητα διακρίνεται φυλετικά σε τουρκογενείς, Πομάκους και Ρομά. Η Τουρκία, μέσω του προξενείου της στην Κομοτηνή και με κάθε άλλο μέσο, επιχειρεί εδώ και δεκαετίες -με αξιόλογα αποτελέσματα- να εκτουρκίσει και τους Πομάκους και τους Ρομά. Στόχος της είναι να μετατρέψει όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη τη μουσουλμανική μειονότητα σε τουρκική -για την ακρίβεια, σε εργαλείο υπονόμευσης της ελληνικής κυριαρχίας στην περιοχή. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, στη Θράκη εφαρμόζεται η πολιτική των “μαλακών συνόρων”, με τη συγκρότηση και λειτουργία παράλληλων προς το ελληνικό κράτος άτυπων δομών, οι οποίες καθοδηγούνται από την Άγκυρα.

«Πέτρα του σκανδάλου» φαίνεται να είναι ο πρώην αξιωματικός της ΕΥΠ που υπηρέτησε στην περιοχή επί κυβερνήσεων Σημίτη και τοποθετήθηκε από τον Νίκο Κοτζιά επικεφαλής στην Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων, την υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών που έχει την ευθύνη της παρακολούθησης εφαρμογής της Συνθήκης της Λωζάνης, όσον αφορά στα ζητήματα της μειονότητας.
Ο συγκεκριμένος απόστρατος είναι στέλεχος του “Πράττω” και εξ αρχής είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ο αυταρχισμός και ο στενόμυαλος τρόπος που ασκούσε τα καθήκοντά του είχε προκαλέσει προβλήματα. Δεν ήταν, ωστόσο, επιρρεπής σε «παιχνίδια» με το τουρκικό προξενείο. Αυτό ήταν και ο λόγος που ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τη μειονότητα, γνωστά για τις στενές σχέσεις τους με το προξενείο, στράφηκαν εναντίον του.

Αυτά τα στελέχη με πρώτο τον βουλευτή Ζεϊμπέκ, εκτός από την ενεργό συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις όπου κυριαρχούν οι παράλληλες δομές, διατηρούσαν και απευθείας σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν. Να υπενθυμίσουμε ότι το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη, Κιαμήλ Σιτζάκ Εμίν, είχε προτρέψει με άρθρο του στην “Αυγή” την κυβέρνηση Τσίπρα να μετατρέψει τα δεκάδες δημόσια νηπιαγωγεία που λειτουργούν στην περιοχή σε δίγλωσσα (τουρκικά και ελληνικά).

Σ’ εκείνο το άρθρο ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά το αίτημα της μειονότητας της Θράκης για ίδρυση δίγλωσσων νηπιαγωγείων, μπορεί εύκολα να ικανοποιηθεί, αφού οι δομές (σχολικές μονάδες), παρά τις ελλείψεις, υπάρχουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι η καθιέρωση νομικά της δίγλωσσης προσχολικής εκπαίδευσης στη Θράκη». Ενδεικτικό είναι ότι το αίτημα για δίγλωσσα νηπιαγωγεία ήταν πρώτο στην ιεραρχία του τουρκικού προξενείου. Σκοπό είχε να ανακόψει την τάση που παρατηρείτο σε μουσουλμανικές οικογένειες, ειδικά στις πόλεις και κωμοπόλεις να στέλνουν τα νήπια τους στα δημόσια σχολεία, στα οποία μαθαίνουν και την ελληνική γλώσσα.

Μετά την απομάκρυνση του Νίκου Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, λοιπόν, ήταν αναμενόμενο να ενταθεί η πίεση των μουσουλμάνων, που κυριαρχούν στις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη, για την απομάκρυνση του απόστρατου επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων.
Ας σημειωθεί ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος απάντησε πως δεν ζήτησε από κανέναν την παραίτησή του, αλλά ο Νίκος Κοτζιάς έδειξε ότι η απόφαση ελήφθη από το Μαξίμου κι όχι από τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών. Καταληκτικά, το “Πράττω” διαχώρισε τη θέση του από τη “Γέφυρα” και ευρύτερα τις διεργασίες που αποσκοπούν στο άνοιγμα της Κουμουνδούρου προς την Κεντροαριστερά, χωρίς, ωστόσο, αυτό να επηρεάσει τη συμπόρευσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου