Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Αυτός είναι ο πύργος του Μοράλες στη Βολιβία που κόστισε 34 εκατ. δολάρια

«Μεγάλο Σπίτι του Λαού» που διαμένει ο Έβο Μοράλες – Η 1.068 τμ σουίτα του, στον 24ο
όροφο, διαθέτει σάουνα, τζακούζι και αίθουσες μασάζ στο πλαίσιο της... ολιγαρκούς αφθονίας

Καθόλου ολιγαρκή και με υπερβολική αφθονία θα χαρακτήριζε κάποιος το νεόκτιστο Μεγάλο Σπίτι του Λαού (Casa Grande del Pueblo), δηλαδή τον ουρανοξύστη που διαμένει ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες στη χώρα του.

Μέχρι πρότινος το θέμα του βίου του κ. Μοράλες προκαλούσε αντιδράσεις μόνο στη χώρα του, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που την χαρακτήρισαν ως έργο ματαιοδοξίας. Ωστόσο, η κατοικία και ο τρόπος ζωής του προέδρου της Βολιβίας τέθηκαν στο επίκεντρο της διαμάχης της ελληνικής πολιτικής σκηνής μετά την επίσκεψή του και κυρίως μετά τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα περί «ολιγαρκούς αφθονίας».

Ο γυάλινος ουρανοξύστη, 29 ορόφων, που διαμένει ο Βολιβιανός πρόεδρος είναι ορατός από οποιοδήποτε σημείο της Λα Πας καθώς το ύψος του φτάνει στα 120 μέτρα.

Τι περιλαμβάνει η 1.068 τμ σουίτα του Μοράλες

Στον 24ο όροφο, που βρίσκεται η προεδρική σουίτα, ο Έβο Μοράλες ατενίζει μάλλον... αφ' υψηλού τους διοικούμενους.

Η σουίτα, έκτασης 1.068 τμ διαθέτει ανέσεις μάλλον πρωτοφανείς ακόμη και για πολλούς ηγέτες της Δύσης και σίγουρα προωθημένες για έναν αριστερό πρόεδρο. Έξι ασανσέρ -το ένα από αυτά μόνο για τον πρόεδρο-, μπάνια, σάουνα, τζακούζι, αίθουσα μασάζ, αίθουσα για φυσικές δραστηριότητες είναι μόνο μερικές από τις «ολιγαρκείς» πολυτέλειες που απολαμβάνει ο Μοράλες.

Όπως δείχνουν τα αρχιτεκτονικά σχέδια που διέρρευσε η τοπική εφημερίδα «Pagina Siete», από κάτω, δηλαδή στον 23ο όροφο, στεγάζεται το προεδρικό γραφείο, ενώ στον όροφο 13 στεγάζονται γραφεία.

Ο ουρανοξύστης διαθέτει ελικοδρόμιο, τρεις υπόγειους ορόφους ενώ είναι διακοσμημένος με σύμβολα της Βολιβίας. Παράλληλα, αρκετές τοιχογραφίες κοσμούν τους τοίχους του, μερικές από τις οποίες απεικονίζουν τους εργάτες να ξεπερνούν την κοινωνική αδικία.

Τα εγκαίνια έγιναν εν μέσω διαμαρτυριών

Κι αν το σύνθημα της Δημοκρατίας της Βολιβίας είναι το «Η ενότητα είναι δύναμη», η συγκεκριμένη κατασκευή μόνον διχασμό έχει προκαλέσει στους πολίτες.

Για τον Μοράλες και τους υποστηρικτές του, ο ουρανοξύστης αντιπροσωπεύει την εικόνα μιας νέας Βολιβίας, μετά το τέλος του επώδυνου αποικιακού παρελθόντος. Για τους επικριτές του, είναι ένα υπερτιμημένο έργο ματαιοδοξίας, που μόνο σκοπό έχει να ικανοποιήσει το υπερεγώ του Μοράλες.

Ο υπουργός επικοινωνιών της χώρας, Γκιζέλα Λόπεζ αρνήθηκε να σχολιάσει τα αρχιτεκτονικά σχέδια που ήρθαν στο φως. Όμως δήλωσε ότι ο ουρανοξύστης χτίστηκε «για τον λαό». Ωστόσο «για τον λαό» ήταν και ο λογαριασμός των 34 εκατ. δολαρίων που κλήθηκε να πληρώσει την κατασκευή του.

Και ως ιδιοκτήτης, ο λαός δεν πρέπει να χάρηκε και πολύ για το κόστος, καθώς τα εγκαίνια του ουρανοξύστη έγιναν από τον ίδιο τον Μοράλες, εν μέσω διαδηλώσεων από πολίτες που ζητούν εκλογές. Ο Μοράλες βέβαια απτόητος προχώρησε στη φιέστα, κάνοντας λόγο για «ιστορικό ορόσημο» στους αγώνες του λαού της Βολιβίας.


Παραβίασε τους οικοδομικούς κανονισμούς

Κι αν το κόστος φαντάζει «τσουχτερό» ακόμη πιο σκανδαλώδες είναι το γεγονός ότι η ανέγερση του κτιρίου παραβιάζει τους οικοδομικούς κανονισμούς του δήμου που απαγορεύουν τις πολυώροφες κατασκευές στο κέντρο της πόλης. Όμως τίποτα δεν μπορεί να είναι εμπόδιο στον Μοράλες, που χρησιμοποίησε την πλειοψηφία που διαθέτει το κόμμα του στη Βουλή για να άρει την απαγόρευση.

Πολλοί χαρακτηρίζουν την ανέγερση του κτιρίου ως πρόκληση και προσβολή στους πολίτες, σε ένα κράτος που μάλλον αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε δημόσια αγαθά, ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας.

Ωστόσο ο Μοράλες όχι μόνον δεν βλέπει κάποιο πρόβλημα με τον ουρανοξύστη, αντίθετα, υποστηρίζει ότι με την κατασκευή του υπήρξε εξοικονόμηση στις κρατικές δαπάνες, αφού σε αυτόν στεγάζονται τα προεδρικά και διοικητικά γραφεία, ενώ πέντε υπουργεία που μένουν στο... νοίκι, κοστίζουν περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Το Μαξίμου συνεχίζει την κόντρα για τον Μοράλες και τη λιτή αφθονία

Συνέχεια πάντως στην κόντρα επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση με το Μέγαρο Μαξίμου να επιτίθεται στη ΝΔ για τον ουρανοξύστη και να καταλογίζει «γκάφα» στον κ. Μητσοτάκη που δεν γνώριζε το έργο «λιτή αφθονία».

«Η ΝΔ πλέον παράγει πιο πολλά fake news και από αυτά που μπορεί να καταναλώσει» σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές σημειώνοντας ότι «χθες παρουσίασε το κεντρικό κυβερνητικό κτίριο της Βολιβίας ως σπίτι του Έβο Μοράλες, προκειμένου να καλύψει τη γκάφα του αρχηγού της που δε γνώριζε το έργο "λιτή αφθονία"».

«Ελπίζουμε να μην προσπαθήσει να καλύψει και τη νέα γκάφα η ΝΔ, γιατί έτσι που το πάει θα αποδώσει στον πρωθυπουργό μέχρι και το σπίτι του Βολταίρου. Και ποιος ακούει τον κ. Μητσοτάκη μετά...» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές


Ο Εβο Μοράλες με τον άλλο... λαϊκό ηγέτη, τον Νίκολας Μαδούρο της πολύπαθης Βενεζουέλας. Ο πρόεδρος της Βολιβίας πάντως αρέσκεται να κάνει εμφανίσεις ντυμένος με τοπικές ενδυμασίες πιστεύοντας πως αυτό τον φέρνει πιο κοντά στον λαό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου