Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Επιστολές σοκολάτας…


Ο φωτογράφος & Chocolatier Γιώργος Ζαρζώνης με την Cocoowa Wild Chocolate από την Θεσσαλονίκη φτιάχνει με τα χειροποίητα προϊόντα του εξ αρχής μια δική του καινούργια αγορά αποκλειστικά και μόνο για συλλέκτες σοκολατένιας ηδονής
Θα μπορούσε να ήταν μια avant-garde gallery με μια μόνιμη έκθεση από εικαστικά περιβάλλοντα και εγκαταστάσεις σοκολάτες. Και όμως είναι ένα εργαστήριο σοκολάτας με εικαστική διάθεση...

Ο λόγος για τη δουλειά του φωτογράφου & Chocolatier Γιώργου Ζαρζώνη με την Cocoowa Wild Chocolate από την Θεσσαλονίκη.



Όποιος θέλει να μάθει κάτι παραπάνω ας επισκεφθεί την gallery της cocoowa wild chocolate (cocoowa.com) και στη συνέχεια ας αναζητήσει τις «επιστολές σοκολάτες» στα ράφια των ενημερωμένων παντοπωλείων της Θεσσαλονίκης ή όπου αλλού φθάνει η αυτού υψηλότητα της γεύσης της!



Αλλά, για να γυρίσουμε στον ιδρυτή της: «Η σοκολάτα δεν ήταν παιδικό μου όνειρο. Ήρθε σαν απόσταγμα από τις γευστικές μνήμες και τα πολλά ταξίδια που έκανα σαν φωτογράφος ταξιδιωτικών περιοδικών, για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Στο Punta Kana στη Δομινικανή Δημοκρατία και στο Baracoa της Κούβας, έζησα τη γέννησή της φωτογραφίζοντας τους γηγενείς να ανοίγουν με τέχνη τον καρπό του κακάο και να τον μεταμορφώνουν σε ρευστή σοκολάτα. Στο Βέλγιο την απεικόνισα τη στιγμή που έπαιρνε γήινα σχήματα πάνω στο λευκό μάρμαρο. Στο Παρίσι τη φωτογράφισα σαν κόσμημα σε ακριβές βιτρίνες. Όλες αυτές οι εικόνες και οι γεύσεις γέννησαν την cocoowa, αυτήν την καθαρά χειροποίητη σοκολάτα».



Στο site βρήκα και ένα πολύ διαφωτιστικό βιογραφικό σημείωμα. Το παραθέτω εδώ: «Γεννήθηκα στα πόδια του Ολύμπου, στον μυθικό τόπο των αρωμάτων και των βοτάνων. Άρχισα από τα δεκαεπτά μου να παίζω με τη φωτογραφία σκιαγραφόντας τοπία και βλέμματα. Επτά χρόνια αργότερα άνοιξα συνεργασίες με σχεδόν όλα τα τότε ελληνικά περιοδικά, κλείνοντας την παρένθεση με το National Geographic. Βρέθηκα εκεί γιατί ήξερα να φωτογραφίζω. Εκεί λέω ότι έμαθα και να βλέπω. Οι εικόνες μου ήταν τοπιογραφία, ήταν άνθρωποι, ήταν υλικά ζωής, ήταν οι γεύσεις που την κατευθύνουν, αν δεν την ορίζουν! Οι μίξεις του φωτός στο χαρτί μαγικά συνδυάστηκαν με τις αντίστοιχες στους γευστικούς μου κάλυκες. Τίποτα δεν είναι τυχαίο! Ούτε η συνδυασμένη με τη φωτογραφία επίσκεψη στην παραγωγή σοκολάτας στην Κούβα, ούτε οι επισκέψεις σε εργαστήρια του Μεξικού, του Βελγίου, του Παρισιού. Το 1996 ήρθε στην κυκλοφορία το πρώτο φωτογραφικό λεύκωμα από τις Zarzoni Editions. Το 2010 ξεκίνησαν οι ιδιόμορφες εκδόσεις One Day, που δώσαν έμφαση στη γαστρονομία και η σοκολατερί One Sweet Day που αξιολόγησε το χαρακτήρα της σοκολάτας. Εκεί, μέσα από την τρέλα του διαφορετικού γεννήθηκε η cocoowa η “άλλη” σοκολάτα!».

Πάντως, σε κάθε περίπτωση νιώθω καταγοητευμένος από τον όρο «επιστολές σοκολάτας» και αν πιστέψω – και δεν έχω κανένα λόγο για να το αρνηθώ- τον καλό φίλο, τον Αλέξανδρο Στεφανίδη του Olicatessen η καλύτερη σοκολάτα είναι εκείνη η black honey –μια σοκολάτα χωρίς ζάχαρη με ελληνικό μέλι, ελαιόλαδο, τσάι του βουνού ή βότανα Ολύμπου (μελισσόχορτο, χαμομήλι, λουίζα).

Κώστας Τσαούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου