Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Κακοκαιρία: Τεράστιες καταστροφές στα Χανιά

Ο περιφερειάρχης Κρήτης έχει ζητήσει να κηρυχθούν τα Χανιά σε κατάσταση έκτακτης
ανάγκης – Κατολισθήσεις και καταστροφές στο οδικό δίκτυο - Πλημμύρισε σούπερ μάρκετ - Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά

Τεράστια προβλήματα έχει προκαλέσει στα Χανιά η κακοκαιρία που πλήττει από χθες τη Δυτική Κρήτη, με αποτέλεσμα ο περιφερειάρχης του νησιού, Σταύρος Αρναουτάκης, να ζητήσει με αίτημά του προς το υπουργείο Εσωτερικών, να κηρυχθεί η περιφερειακή ενότητα Χανίων.

Καταστροφές στο οδικό δίκτυο, κατολισθήσεις και πολλοί εγκλωβισμοί ήταν μερικά από τα αποτελέσματα της κακοκαιρίας, που πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως τη χειρότερη των τελευταίων ετών, ενώ έχει πλήξει κυρίως την ενδοχώρα. Εντύπωση προκαλεί το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας και δείχνει ένα σούπερ μάρκετ που έχει πλημμυρίσει.




Σύμφωνα με το cretapost.gr, ήδη έχει ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών, ενώ αύριο έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της περιφερειακής ενότητας Χανίων παρουσία αντιπεριφερειάρχη και του περιφερειάρχη.

Κατολισθήσεις και καταστροφές στο οδικό δίκτυο

Ιδιαίτερα προβλήματα υπάρχουν στους δήμους Χανίων και Πλατανιά, όπου έχουν καταγραφεί κατολισθήσεις και καταστροφές στο οδικό δίκτυο.



Πιο σημαντική, αναφέρει το cretapost.gr, είναι η καταστροφή της γέφυρας Συριλι στο δρόμο Ταυρωνίδη – Παλαιόχωρας στο ύψος της Νερατζιάς.

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του δημάρχου Πλατανιά, Γιάννη Μαλανδράκη, η γέφυρα είναι σχεδόν πλήρως υποσκαμμένη με αποτέλεσμα να απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων.







Την ίδια ώρα αδύνατη είναι η μετακίνηση στο δρόμο Καρανου – Ορθουνι – Χλιαρό καθώς και ο δρόμος Φουρνέ – Λάκκοι ενώ παράλληλα τα Μέσκλα είναι τελείως αποκομμένα από Φουρνέ.








Κατολίσθηση πάνω από 100 μέτρων στο δρόμο προς το Θέρισσο


Σοβαρό πρόβλημα όμως προκλήθηκε και στο δρόμο από τα Χανιά προς το Θέρισο. Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Χανίων, Γιώργος Ξανθουδάκης στο zarpanews.gr, η βροχή προκάλεσε μεγάλης έκτασης κατολίσθηση το μήκος της οποίας μπορεί να ξεπερνά τα 100 μέτρα.






Δεκάδες κλήσεις έχει δεχθεί η πυροσβεστική

Λόγω της κακοκαιρίας, η πυροσβεστική βρίσκεται σε συναγερμό, ενώ έχει δεχθεί πάνω από 60 κλήσεις για παροχή βοήθειας, αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων, κκυρίως στα Χανιά.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πως μία γυναίκα κινδύνευσε στον Αποκόρωνα όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε παρασύρθηκε από ορμητικά νερά με την πυροσβεστική να σπεύδει και την απεγκλωβίζει.

Λίγες ώρες αργότερα, ένα δέντρο έπεσε στην οδό Γιαμπουδάκη πάνω σ’ ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο.


Βυθίστηκαν δύο σκάφη στο Ηράκλειο

Η κακοκαιρία προκάλεσε και τη βύθιση δύο σκαφών στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου, ένα ιστιοφόρο με γερμανική σημαία και μια βάρκα σφουγγαράδικου.


Σύμφωνα με το zarpanews.gr, προσπάθειες για την ανέλκυσή του θα γίνουν πιθανότατα μετά το πέρας της πρωτοφανούς κακοκαιρίας.





Κλειστά τα σχολεία

Κλειστά αναμένεται να είναι όλα τα σχολεία του δήμου Κισσάμου, του δήμου Πλατανιά (και των δημοτικών παιδικών σταθμών Βουκολιών, Σκινέ, Κολυμβαρίου) καθώς και του δήμου Καντάνου – Σελίνου.

Πλημμύρισε σούπερ μάρκετ

Την ίδια ώρα, χαρακτηριστικό των προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία είναι το βίντεο από το εσωτερικό σούπερ μάρκετ γνωστής αλυσίδας στα Χανιά. Όπως φαίνεται, οι δρόμοι είναι γεμάτοι νερά και λάσπες, ενώ τα προϊόντα έχουν πε΄σει από τα ράφια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου