Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Πώς η Apple με ένα... λευκό μπλουζάκι και ένα πορτοκαλί σορτς έφερε την επανάσταση το 1984

Στις 24 Ιανουαρίου του 1984 παρουσιάστηκε ο πρώτος Mac υπολογιστής της Apple, o Macintosh και από τότε κατάφερε να αποκτήσει εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.
Η συγκεκριμένη δημιουργία του Στιβ Τζομπς πέρασε πολλά στάδια, από τον ογκώδη υπολογιστή, μέχρι τα σύγχρονα Macbook. Πριν από 35 χρόνια, η Apple κατά τη διάρκεια του αμερικανικού Superbowl, προέβαλε στους τηλεοπτικούς δέκτες τη θρυλική διαφήμιση «1984» ως μέρος της προωθητικής καμπάνιας για τον Macintosh. Ήταν η τρίτη προσπάθεια της εταιρείας μετά από δύο αποτυχημένες που αφορούσαν στον Apple IIΙ και στον Lisa.

Εκείνη την περίοδο η Apple είχε να αντιμετωπίσει ισχυρό ανταγωνισμό από την IBM , η οποία επικρατούσε στην αγορά με πάνω από 1 εκατομμύριο πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών με δύσχρηστο περιβάλλον, οι οποίοι διέθεταν μόνο γραμμή εντολών. Την κατάσταση αυτή ήρθε να αλλάξει ο Macintosh. Ένας προσωπικός υπολογιστής με εύχρηστο και φιλικό προς το χρήστη γραφικό περιβάλλον εμπνευσμένο από ένα αντίστοιχο στα εργαστήρια της XEROX PARC. Όταν ο Στιβ Τζομπς είδε για πρώτη φορά το γραφικό περιβάλλον που διέθετε η XEROX είχε αναφωνήσει στους ιθύνοντες ότι κάθονται πάνω σε ένα χρυσωρυχείο!

Από το 1983 ο Τζομπς είχε ξεκινήσει να σχεδιάζει το λανσάρισμα του Macintosh. Επειδή θα ήταν τόσο ξεχωριστός υπολογιστής σε σχέση με τα «άσχημα κουτιά» της IBM και των υπολοίπων, ζήτησε από τη διαφημιστική εταιρία Chiat/Day μία διαφήμιση που θα τάραζε τα νερά. Θα έκανε πάταγο. Ο Τζομπς σε μια παρουσίαση είχε παρομοιάσει την IBM ως τον μεγάλο αδερφό που θα κυριαρχήσει ελέγχοντας τα πάντα ηλεκτρονικά, όπως στο μυθιστόρημα του George Orwell «1984».

Οι υπεύθυνοι της διαφημιστικής δεν έχασαν χρόνο. Μετέτρεψαν αυτή την ιδέα σε ένα κλιπ 60 δευτερολέπτων με σκηνοθέτη τον διάσημο Ridley Scott. Στη διαφήμιση εμφανίζεται σε μία γιγαντοοθόνη ο Μεγάλος Αδερφός (η IBM στο μυαλό της Apple) να μιλά με στόμφο έχοντας απέναντί του εξαθλιωμένους εργάτες-σκλάβους. Μέσα στο ψυχρό και σκοτεινό δωμάτιο, ξαφνικά μια νεαρή ξανθιά κοπέλα με έντονα χρώματα στα ρούχα, που συμβολίζουν τη διαφορετικότητα του Macintosh μεταξύ των υπολοίπων PC, σηκώνει μια βαριοπούλα και την πετά με δύναμη στην οθόνη η οποία εκρήγνυται. Ήταν η επανάσταση του Macintosh εναντίον των προσωπικών υπολογιστών των μεγαλοεπιχειρήσεων που θα εμπόδιζε τα σχέδια της Big Blue (IBM) να κυριεύσει τον κόσμο και να επιβάλλει νοητικό έλεγχο, ιδέα που μοιάζει με τις αφηγήσεις του George Orwell.

Η ιδέα αυτή άρεσε στον Στιβ Τζόμπς, που πάντα έβλεπε τον εαυτό του ως επαναστάτη, δυσαρέστησε όμως τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, όταν ο ίδιος ο Jobs την παρουσίασε σε μια σύσκεψη. "Είναι η χειρότερη διαφήμιση που έχουμε δει", είχαν αναφωνήσει πολλοί. Παρόλα αυτά η διαφήμιση προβλήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1984 σε τηλεοπτικό διάλειμμα του Superbowl. Εκατομμύρια οθόνες Αμερικανών τηλεθεατών μαύρισαν και ξεκίνησε να παίζει το "επαναστατικό" τηλεοπτικό σπότ:

Ακολούθησε τεράστια έκρηξη δημοσιότητας για την Apple και τον νέο της υπολογιστή Macintosh. Έτσι η διαφήμιση που κόστισε σχεδόν ένα εκατομμύριο δολάρια πέρασε στην ιστορία ως μία από τις καλύτερες όλων των εποχών. Μετά από 30 χρόνια με τις παρακολουθήσεις της NSA με τη συνεργασία πολλών τεχνολογικών κολοσσών και την Οργουελιανή κοινωνία να φαντάζει πιο ζωντανή από ποτέ, η διαφήμιση «1984» είναι εξίσου ανατριχιαστική και επιβλητική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου