Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

Το γραφειοκρατικό αλαλούμ απειλεί να τινάξει στον αέρα τη διάσωση της Hellenic Steel

Ορατός είναι ο κίνδυνος να απολεσθούν κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν
για την επανεκκίνηση της Hellenic Steel και βέβαια να εκτεθούν εκ νέου οι πάνω από 300 εργαζόμενοι της επιχείρησης απ' τα γρανάζια της γραφειοκρατίας του Δημοσίου που δημιουργεί προσχώματα στο σχέδιο διάσωσης.

Κάτι για το οποίο προειδοποίησε ευθέως της Παρασκευή ο ΣΒΒΕ χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη τη γραφειοκρατική εμπλοκή στην ιδιωτικοποίηση που, όπως επισημαίνει, «θέτει ευθέως σε κίνδυνο την υλοποίηση μιας ξένης άμεσης επένδυσης στη Βόρεια Ελλάδα σε μια κρίσιμη περίοδο για την ανάπτυξη της χώρας».

Τι συμβαίνει όμως και δεν προχωρά η πώληση στον ενδιαφερόμενο επενδυτή; Η εταιρία, που βρίσκεται υπό εκκαθάριση με τον νόμο 2190 και έχει αιτηθεί υπαγωγή στο άρθρο 106 βδ του πτωχευτικού νόμου περί εξυγίανσης, έχει μία τελευταία τακτοποιημένη, μάλιστα, οφειλή, ύψους 43.000 ευρώ προς το Ταμείο Μετάλλου. Την οφειλή αυτή η οποία εξυπηρετείται, είχε προβάλει ο ΕΦΚΑ, με την αίτηση υπαγωγής της Hellenic Steel στο άρθρο 106 βδ.

Και ενώ υποτίθεται ότι όλα θα κυλούσαν ομαλά για την ολοκλήρωση μιας επένδυσης που και το ίδιο το Δημόσιο επιδιώκει με τον Αναπλ. Υπ. Βιομηχανίας Στέργιο Πιτσιόρλα να τη στηρίζει ευθέως, ο ΕΦΚΑ εμφανίστηκε στο δικαστήριο, που θα έδινε το «πράσινο φως» για τη μεταβίβαση της εταιρείας, ζητώντας αναβολή ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος για ενδεχόμενες άλλες, αναδρομικές, οφειλές της Hellenic Steel.

Και αυτό μάλιστα τη στιγμή που ο αρμόδιος κατά τόπον ΕΦΚΑ Θεσσαλονίκης έχει επικοινωνήσει με τους εκκαθαριστές της εταιρείας διαβεβαιώνοντας τους ότι ο έλεγχος για οφειλές της εταιρίας έχει ολοκληρωθεί και έχει αποδειχτεί ότι δεν υπάρχουν άλλες! Μόνο που το θέμα του αναδρομικού ελέγχου από το 1992 έχει ανακινηθεί από το παράρτημα ΕΦΚΑ Χαλανδρίου όπου παλιά τα Χαλυβουργεία είχαν κάποια εταιρία!

Λόγω του αλαλούμ, όπως ήταν φυσικό, ο δικαστής της έδρας του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης έκανε δεκτό το αίτημα για αναβολή που υπέβαλε ο ΕΦΚΑ Χαλανδρίου στη δικάσιμο της 10ης Δεκεμβρίου και η υπόθεση πήρε νέα δικάσιμο για τις 28 Ιανουαρίου 2019...

Μόνο που η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία και δυσαρέσκεια εκ μέρους του επίδοξου επενδυτή, μίας αμερικανικής εταιρείας εμπορίου χάλυβα, η οποία απειλεί ότι θα αποσύρει την προσφορά και το σχέδιο επενδύσεων σε βάθος τριετίας που συνολικά θα έφθαναν τα 100 εκατ. δολ.

Στην παρέμβασή του ο ΣΒΒΕ ζητά «από την Ελληνική Δικαιοσύνη να κατανοήσει ότι οι αιτιάσεις του ΕΦΚΑ είναι ανύπαρκτες, και καθυστερούν αναίτια την υλοποίηση μιας σημαντικής παραγωγικής επένδυσης στη χώρα».

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, «επειδή ακριβώς δεν υφίστανται εκκρεμείς οφειλές της εταιρείας, και άρα η διαδικασία ιδιωτικοποίησης μπορεί να προχωρήσει κανονικά, θεωρούμε ότι στις 28 Ιανουαρίου 2019, η απόφαση της Ελληνικής δικαιοσύνης θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Η θετική κατάληξη της απόφασης του δικαστηρίου, θα σηματοδοτήσει ουσιαστικά την έναρξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης στη χώρα μας, με την επαναλειτουργία μιας εμβληματικής επένδυσης του παρελθόντος για τη Θεσσαλονίκη, τη Βόρεια Ελλάδα και τη χώρα».

«Σε αντίθετη περίπτωση», προειδοποιεί ο ΣΒΒΕ, «κινδυνεύουν να απολεσθούν κεφάλαια άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, και να χαθούν περισσότερες από 300 θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν συντομότατα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Επιπρόσθετα, με την έναρξη λειτουργίας της Hellenic Steel, θα αναζωογονηθεί η σημαντική υπεργολαβική δραστηριότητα της εταιρείας, ενώ θα δημιουργηθούν σημαντικά οφέλη από την αύξηση της δραστηριότητας τόσο στις τοπικές μεταφορικές εταιρείες, όσο και στην ενίσχυση της κίνησης στο λιμένα της Θεσσαλονίκης».

«Πιθανή αναβολή του δικαστηρίου, ή μη κατανόηση των πραγματικών γεγονότων από την Ελληνική δικαιοσύνη, θα σημαίνει αυτόματα απώλεια των θέσεων εργασίας και των επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία με βεβαιότητα θα κατευθυνθούν σε ανταγωνίστριες χώρες όπως η Ιταλία, όπου κι εκεί υπάρχουν αντίστοιχες εταιρείες προς ιδιωτικοποίηση, άρα ευκαιρίες για τοποθετήσεις κεφαλαίων από διεθνείς επενδυτές», καταλήγει ο Σύνδεσμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου