Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019

Περιμένοντας τους δανειστές για συντάξεις, κατώτατο μισθό


Αντιμέτωπη με τις ενστάσεις-παρατηρήσεις των δανειστών θα βρεθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τρία ανοιχτά θέματα κατά τη δεύτερη μεταμνημονιακή
αξιολόγηση: την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη χορήγηση επιδόματος στέγασης με επίκεντρο τους δανειολήπτες και την εκκαθάριση των εκκρεμών ληξιπροθέσμων συντάξεων.
Την ίδια ώρα, ο ΕΦΚΑ έχει δεσμευτεί ότι θα αναρτήσει τα εκκαθαριστικά των συντάξεων μετά την ολοκλήρωση του επανυπολογισμού, στα οποία θα εμφανίζεται η προσωπική διαφορά. Στελέχη του φορέα παραδέχονται εκ των προτέρων ότι ενδεχομένως να εντοπιστούν λάθη τα οποία στη συνέχεια θα διορθωθούν.

Ο επανυπολογισμός σε πολλές περιπτώσεις έγινε με τη χρήση φόρμουλας εξαιτίας της έλλειψης στοιχείων κυρίως στις παλιές συντάξεις και στους ασφαλισμένους με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι στο πρώην ΝΑΤ από τις 50.000 συντάξεις που επανυπολογίστηκαν βρέθηκαν στοιχεία μόνο για τις 20.000. Εκτός από το αλαλούμ που αναμένεται να προκληθεί εξαιτίας των λαθών, το υπουργείο Εργασίας προβληματίζεται και για τον πολιτικό αντίκτυπο που θα έχει η εμφάνιση της προσωπικής διαφοράς, η οποία θα επικρέμαται εσαεί ως απειλή μείωσης των συντάξεων.

Ιδίως στο Δημόσιο και τον πρώην ΟΑΕΕ οι προσωπικές διαφορές προκαλούν σοκ, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις κυμαίνονται από 200 έως 350 ευρώ. Αρμόδια στελέχη αποφεύγουν να δεσμευτούν ότι τα ενημερωτικά θα αναρτηθούν εντός του Φεβρουαρίου επικαλούμενα τεχνικές δυσκολίες, οι οποίες προφανώς θα ανακύψουν και από τις πολιτικές εξελίξεις.

Οι παρατηρήσεις των δανειστών για τα τρία θέματα επικεντρώνονται στα εξής:
  1. Κατώτατος μισθός: Οι επικεφαλής των τεχνοκρατών έχουν ήδη ενημερωθεί για το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία προτείνει το εύρος της αύξησης να κυμανθεί μεταξύ 5%-10%. Η τελική απόφαση της κυβέρνησης που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό προς το τέλος του μήνα φαίνεται να κλειδώνει σε αυξήσεις 7%-10% από 1ης Φεβρουαρίου χωρίς ηλικιακή διάκριση αφού θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός (510 ευρώ) για τους νέους κάτω των 25 ετών. Οι Ευρωπαίοι επισήμως τάσσονται υπέρ της «προσεκτικής» αύξησης του μισθού και έχουν αφήσει να διαφανεί ότι θα συμφωνούσαν με μια αύξηση 5%-6% καθώς θεωρούν υπερβολική το 10%.
  2. Επίδομα στέγασης: Οι δανειστές θα ζητήσουν το χρονοδιάγραμμα της έναρξης του προγράμματος επιδότησης από 70 έως 210 ευρώ τον μήνα το οποίο θα καλύψει περίπου 300.000 νοικοκυριά που μένουν στο νοίκι ή έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας (κόκκινο ή πράσινο). Εάν η οικογένεια έχει στεγαστικό δάνειο, τα λεφτά θα πιστώνονται κατευθείαν στην τράπεζα για τη μηνιαία δόση. Ωστόσο υπολογίζεται ότι μόνο το 10% των δανειοληπτών πληροί τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος.

Μαίρη Λαμπαδίτη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου