Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Φωτος: Αμερικανικά ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο


Περίπου 300 Αμερικανοί στρατιωτικοί, πιλότοι μηχανικοί και προσωπικό υποστήριξης «ξεχειμωνιάζουν» στη βάση της Αεροπορίας Στρατού στον Βόλο - Η Task Force Kronos
περιλαμβάνει επιθετικά ελικόπτερα Apache, Black Hawk και μεταφορικά Chinook

Στις 10 Οκτωβρίου, όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος -ευρισκόμενος στην Ουάσιγκτον- είχε δηλώσει δημοσίως ότι «είναι σημαντικό για την Ελλάδα οι ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα σε μία πιο μόνιμη βάση όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη» πολλοί θεώρησαν ότι επρόκειτο για μια λεκτική υπερβολή του προέδρου των ΑΝΕΛ. Τότε, πριν από σχεδόν δύο μήνες, αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν ακούγοντας τον Πάνο Καμμένο να καλεί τους Αμερικανούς να αναπτύξουν δυνάμεις «σε πιο μόνιμη βάση» στην λληική επικράτεια. Η ενδοκυβερνητική διαφωνία δεν έλαβε διαστάσεις διότι προκλήθηκε μείζονα κρίση μεταξύ του Πάνου Καμμένου και του Νίκου Κοτζιά, η οποία εκτονώθηκε με την παραίτηση του επικεφαλής της κίνησης «Πράττω» από το υπουργείο Εξωτερικών.


Τότε μάλιστα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε τουιτάρει με οργή εναντίον φιλοκυβερνητικής εφημερίδας που πολύ συχνά εμφανίζεται να στηρίζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, γράφοντας: «Οι περίφημες βάσεις ήδη λειτουργούν»...

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουν το τελευταίο διάστημα στα social media οι Αμερικανοί δεν αφήνουν αμφιβολία για το γεγονός ότι στο ελληνικό εδάφος σταθμεύουν μάχιμες αμερικανικές δυνάμεις «σε μια πιο μόνιμη βάση», όπως είχε προαναγγείλει σε ανύποπτο χρόνο ο Πάνος Καμμένος...



Αμερικανικές διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε το protothema.gr, εξηγούσαν ότι η ανάπτυξη των στρατιωτικών ελικοπτέρων στο Βόλο, στις εγκαταστάσεις της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο όπου υπάρχει υποδομή για την υποστήριξη και τη συντήρηση των ελληνικών Apache, αφορά περί τα 24 αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk, μεταφορικά Chinook και επιθετικά Apache, με διαφορετικές δυνατότητες από τα αντίστοιχου τύπου του ελληνικού στρατού.



Ελληνικές στρατιωτικές πηγές διευκρίνισαν στο protothema.gr ότι πρόκειται για περίπου 300 Αμερικανούς στρατιωτικούς, όχι μόνο πιλότους αλλά και μηχανικούς, όπως επίσης και προσωπικό υποστηριξης. «Θα κάνουν ασκήσεις συνεκπαίδευσης με τις δυνάμεις της Αεροπορίας Στρατού» είπε αξιωματικός του ΓΕΕΘΑ για τους Αμερικανούς στρατιωτικούς που φιλοξενούνται στο Βόλο.



Διπλωματική πηγή που μίλησε στο protothema.gr ανέφερε ότι πρόκειται για στρατιωτικές δυνάμεις που είναι αναπτυγμένες στην Πολωνία και σε χώρες της Βαλτικής. Γιατί μετασταθμεύουν στην Ελλάδα τα 24 στρατιωτικά ελικόπτερα των ΗΠΑ με τους περίπου 300 Αμερικανούς στρατιωτικούς; «Θα μπορούν να ασκούνται και να διατηρούν τη μαχητική τους ικανότητα για τους μήνες του χειμώνα που δεν μπορούν να κάνουν εύκολα τις προγραμματισμένες ασκήσεις τους στη Βόρεια Ευρώπη.



Πόσο καιρό θα μείνουν στην Ελλάδα οι δυνάμεις της αποκαλούμενης 4ης CAB (Combat Aviation Brigade); Περίπου τρεις μήνες, σύμφωνα με όσα είπε στο protothema ενημερωμένος αξιωματούχος.



Σήμερα, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα ανέβασε στο facebook φωτογραφίες που είχαν αναρτήσει από τις 3 Δεκεμβρίου οι Αμερικανοί στρατιωτικοί που βρίσκονται στο Βόλο. Φωτογραφίες τους να γευματίζουν μαζί με Έλληνες στρατιωτικούς από το 505 τάγμα πεζοναυτών στο πλαίσιο της αμερικανικής γιορτής των Ευχαριστών, αλλά και άλλες από τις εκπαιδευτικές ασκήσεις των αμερικανικών ελικοπτέρων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου