Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Φεύγει από την Ουγγαρία το πανεπιστήμιο του Σόρος μετά την «έξωση» του Ορμπάν

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις το Central European University από την 1η Ιανουαρίου μετακομίζει στη Βιέννη - Για «πολιτική μπλόφα α λα Σόρος» μιλά η κυβέρνηση Ορμπάν

Την απόφασή του να αποχωρήσει από την Ουγγαρία για τη Βιέννη το 2019 ανακοίνωσε η διοίκηση του Central European University (CEU) μετά τη διαμάχη που έχει με την κυβέρνηση της Βουδαπέστης.

Το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο είχε μπει στο μάτι του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν τα τελευταία δύο χρόνια εν μέρει για τις σχέσεις που έχει με τον Τζορτζ Σόρος, ο οποίος εκτός από βασικός χρηματοδότης είναι και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος.

«Πρόκειται για μια σκοτεινή στιγμή για την ελευθερία στην Ουγγαρία και μια μαύρη ημέρα για την ακαδημαϊκή ελευθερία» δήλωσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα.

Το CEU είχε δώσει διορία στην ουγγρική κυβέρνηση μέχρι την 1η Δεκεμβρίου για να υπογράψει μια συμφωνία που θα του επέτρεπε να παραμείνει στην Ουγγαρία. Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις και την πίεση του πρέσβη των ΗΠΑ, η κυβέρνηση Ορμπάν ανακοίνωσε ότι δεν θα βάλει τέτοια υπογραφή.

«Δεν μιλάμε πλέον για περιορισμούς αλλά για καταπίεση. Στην Ουγγαρία ξεκίνησε η εποχή της καταπίεσης» δήλωσε ένας πανεπιστημιακός του CEU.

Ο υπουργός Διεθνών Σχέσεων της Ουγγαρίας, ωστόσο, χαρακτήρισε πολιτική μπλόφα α λα Σόρος την ανακοίνωση του CEU καθώς όπως έγραψε στο Twitter «όλοι ξέρουν ότι ένας σημαντικός αριθμός προγραμμάτων του πανεπιστημίου θα παραμείνει στη Βουδαπέστη».

Η συντηρητική εθνικιστική κυβέρνηση κατηγορεί τον Σόρος ότι εξυφαίνει μια συνωμοσία για να καταστρέψει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό «πλημμυρίζοντας» την ήπειρο με μετανάστες. Ο Σόρος υποστηρίζει ότι η στήριξή του προς τους μετανάστες είναι μέρος της φιλανθρωπικής δράσης του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου