Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Κοινωνικό Μέρισμα: «Τρέχουν» για αλλαγές μετά την «εξαφάνιση» χιλιάδων δικαιούχων


Μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος έλαβαν αρνητική απάντηση για το κοινωνικό μέρισμα με την
αιτιολογία ότι… δεν βρίσκονταν στη χώρα τα τελευταία 5 χρόνια - Την Παρασκευή οι πρώτες πληρωμές - Εγκρίνεται το 60% των αιτήσεων





Σε «τεχνικό λάθος» που πρόκειται να διορθωθεί μέσα στην ημέρα αποδίδουν οι υπεύθυνοι για το σύστημα υποβολής αιτήσεων για το Κοινωνικό Μέρισμα, το γεγονός ότι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος που έχουν υποβάλει ανελιπώς όλες τις φορολογικές δηλώσεις τους και έκαναν αίτηση μέσα στο Σαββατοκύριακο, έλαβαν αρνητική απάντηση με την αιτιολογία ότι… δεν βρίσκονταν στην χώρα μας τα τελευταία 5 χρόνια. Το σύστημα «εξαφάνισε» έτσι χιλιάδες δικαιούχους (κυρίως άνεργους και συνταξιούχους), παρότι μάλιστα πληρώνονται ή επιδοτούνται από το ελληνικό Δημόσιο.






Σύμφωνα με πληροφορίες, το λάθος εντοπίστηκε όταν διαπιστώθηκε πως ο συγκεκριμένος λόγος απόρριψης εμφανιζόταν σε πολύ υψηλό ποσοστό επί των αιτήσεων που απορρίφθηκαν. Συγκεκριμένα, μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής είχαν απορριφθεί ήδη 129.764 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 22.748 (δηλαδή η 1 στις 6) εμφανιζόταν να έχει γίνει από άτομα που δεν ζούσαν στη χώρα από το 2013 και μετά.




Οδηγίες και ανακοινώσεις για το θέμα αυτό αναμένονται μέσα στην ημέρα.




Σήμερα ξεκινά η υποβολή των δηλώσεων και μέσω των λογιστικών γραφείων. Ήδη όμως έχουν υποβληθεί πάνω από 800.000 αιτήσεις και έχουν εγκριθεί περισσότερες από 500.000, δηλαδή πάνω από το 1/3 των δικαιούχων που προβλέπεται ότι θα λάβουν φέτος το έκτακτο επίδομα. Ήδη ως το απόγευμα της Κυριακής –και παρότι το σύστημα υποδοχής των αιτήσεων έκλεισε για ώρες το Σάββατο μέχρι να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά τεχνικά προβλήματα που είχαν εκδηλωθεί από την Παρασκευή το βράδυ που άνοιξε η πλατφόρμα- είχαν γίνει 705.000 ατήσεις και είχαν εγκριθεί 417.000 εκ αυτών (ποσοστό περίπου 60% ) που όμως θα έπρεπε να είναι και περισσότερες αν δεν είχαν παρατηρηθεί λάθη στις εκκαθαρίσεις.




Επιπλέον σχεδιάζεται μέσα στην ημέρα να δοθεί στους ενδιαφερόμενους πολίτες και η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας με τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να καταγράφονται προβλήματα και να δίνονται λύσεις, ακόμα και με έκδοση ειδικών αποφάσεων ει δυνατόν, στον λιγοστό χρόνο που απομένει για να υποβληθούν οι αιτήσεις και να δοθούν τα εφάπαξ ποσά.

Όσοι κάνουν πάντως την αίτησή τους ως την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να δουν τα λεφτά τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους ως την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου.




Την ίδια ημέρα ή και μία μέρα νωρίτερα, αναμένεται να πάρουν τα αναδρομικά τους και τα εν ενεργεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ή και οι άλλοι δικαιούχοι των ειδικων μισθολογίων (Δικαστές, Διπλωμάτες ΥΠΕΞ, Σώματα Ασφαλείας, Πανεπιστημιακοί, Ιατροί του ΕΣΥ, μουσικοί Κρατικής Ορχήστρας κλπ).



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου