Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

«Μεγάλος αδελφός» για καταθέσεις άνω των 150.000 ευρώ


«Ο μεγάλος αδελφός» είχε τεθεί σε χειμερία νάρκη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι
ελεγκτές να βρίσκουν αυτόματα τα αμφιλεγόμενα στοιχεία καθώς δεν υπήρχαν τραπεζικά στοιχεία όπως προαναφέρθηκε μετά το 2015


Μαζικά αιτήματα προς όλες τις τράπεζες της χώρας για άμεση αποστολή των τραπεζικών λογαριασμών με τις κινήσεις των φορολογουμένων (κύριων δικαιούχων ή συνδικαιούχων) την περίοδο 2015-2018 στέλνει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για φορολογούμενους για τους οποίους υπάρχουν γι’ αυτούς εισαγγελικές παραγγελίες είτε περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό των ελεγκτικών μονάδων.

Πληροφορίες της «Καθημερινής» αναφέρουν επίσης ότι θα ζητηθούν στοιχεία και για φορολογουμένους με καταθέσεις άνω των 150.000 ευρώ ή με μεγάλες μεταφορές χρηματικών ποσών στο εξωτερικό αλλά και εντός της χώρας. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι «μεγάλων» φορολογουμένων είχαν περιοριστεί σημαντικά, καθώς η εφορία δεν είχε τα στοιχεία των κινήσεων από το 2015 και μετά.

Μάλιστα, «ο μεγάλος αδελφός» είχε τεθεί σε χειμερία νάρκη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι ελεγκτές να βρίσκουν αυτόματα τα αμφιλεγόμενα στοιχεία καθώς δεν υπήρχαν τραπεζικά στοιχεία όπως προαναφέρθηκε μετά το 2015. Βέβαια, ο ελεγκτικός μηχανισμός ζητούσε τις τραπεζικές καταθέσεις των ελεγχομένων αλλά κατά περίπτωση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των ελέγχων. Είναι ενδεικτικό ότι οι φορολογικές αρχές ζήτησαν από φορολογούμενο να δικαιολογήσει δεκάδες χιλιάδες συναλλαγές ακόμα και τη σύνταξη αλλά και στα φάρμακα που αγόρασε!

Τα χέρια πλέον των ελεγκτών λύνονται με τη διάταξη που κατατέθηκε τις προηγούμενες μέρες στη Βουλή, η οποία ορίζει τη μαζική αποστολή αιτημάτων προς τις τράπεζες για την άντληση στοιχείων που σχετίζονται με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων.




Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα δυσκολεύουν για τους ελεγκτές, οι οποίοι θα πρέπει όπως φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στους ελέγχους, αλλά κυρίως θα πρέπει να τεκμηριώνουν τον τρόπο που συντελέστηκε το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου