Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Δεκάδες μούμιες γατιών ανακαλύφθηκαν σε σαρκοφάγους άνω των 6000 ετών στην Αίγυπτο


Η ανασκαφή στη νεκρόπολη Σακκάρα έφερε επίσης στο φως σπάνιες μούμιες σκαραβαίων και αγάλματα αφιερωμένα στη θεά-γάτα Μπαστέτ
Δεκάδες μούμιες γατιών και μια εξαιρετικά σπάνια συλλογή μουμιοποιημένων σκαραβαίων ανακαλύφθηκαν μέσα σε επτά σαρκοφάγους ηλικίας άνω των 6.000 ετών, στην άκρη του πυραμιδικού συγκροτήματος της νεκρόπολης Σακκάρα, στην Αίγυπτο.
Ο υπουργός Αρχαιοτήτων Καλέντ ελ Ανάνι ανακοίνωσε την ανακάλυψη που έγινε από αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή, κατά τη διάρκεια ανασκαφών που ξεκίνησαν τον Απρίλιο.

Τρεις από τις σαρκοφάγους που βρέθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο είχαν χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για γάτες, είπε, ενώ μια από τις υπόλοιπες τέσσερις δεν είχε ανοιχτεί ποτέ.

Η συγκεκριμένη σαρκοφάγος χρονολογείται στην Πέμπτη Δυναστεία του Παλαιού Βασιλείου. Αυτό που καθιστά εξαιρετικά ασυνήθιστο τον τάφο είναι το γεγονός ότι η πρόσοψη και η πόρτα του είναι άθικτες, πράγμα που σημαίνει ότι το περιεχόμενό του μπορεί να έχει παραμείνει ανέγγιχτο, δήλωσε ο Μοχάμεντ Γιούσεφ, διευθυντής της ανασκαφής στη Σακκάρα.

Οι ειδικοί σκοπεύουν να εξερευνήσουν τα περιεχόμενά του τις προσεχείς εβδομάδες.

Ο Μοσταφά Γουαζίρι, επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, αποκάλυψε ότι η αποστολή έφερε στο φως και τις πρώτες μούμιες σκαραβαίων που βρέθηκαν στην περιοχή.

Δυο τέτοιες μούμιες βρέθηκαν μέσα σε μια ορθογώνια σαρκοφάγο ασβεστόλιθου με θολωτό κάλυμμα, διακοσμημένο με τρεις σκαραβαίους ζωγραφισμένους με μαύρο χρώμα.

Μια άλλη συλλογή από μούμιες σκαραβαίων βρέθηκε μέσα σε μια μικρότερη σαρκοφάγο.

Εκτός από τις δεκάδες μούμιες γάτας που ανακαλύφθηκαν, οι αρχαιολόγοι βρήκαν και 100 ξύλινα, επιχρυσωμένα αγάλματα γατών, και ένα χάλκινο ομοίωμα, αφιερωμένο στη θεά-γάτα Μπαστέτ.

Οι γάτες κατείχαν μια ιδιαίτερα σημαντική και σεβάσμια θέση στον πολιτισμό της αρχαίας Αιγύπτου και οι μούμιες τους τοποθετούνταν σε ταφικά συγκροτήματα ως θρησκευτικές προσφορές.









Νάνσυ Κουλούρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου