Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Η Ράικου ζητεί αποζημίωση 300.000 ευρώ από την Τουλουπάκη και τους δύο επίκουρους εισαγγελείς

Τον ερχόμενο Μάρτιο θα συζητηθεί στο Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας η αγωγή
που έχει καταθέσει η εισαγγελέας Ελένη Ράικου (που διετέλεσε επί χρόνια επικεφαλής στην Εισαγγελία Διαφθοράς) και ο σύζυγος της Λάζαρος Καρνέσης, κατά της επίσης εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, η οποία την διαδέχθηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, αλλά και κατά των δύο επίκουρων εισαγγελέων διαφθοράς, τον Χρήστο Ντζούρα και τον Στέλιο Μανώλη.

Παράλληλα, η Ελένη Ράικου και ο γιατρός σύζυγός της, ζητούν από την Ελένη Τουλουπάκη και τους δύο επίκουρους εισαγγελείς συνολική αποζημίωση 300.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστησαν.

Αναλυτικότερα, από κάθε έναν από τους τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς η Ελένη Ράϊκου ζητεί 50.000 ευρώ αι άλλα τόσα ζητεί ο σύζυγός της (50.000Χ3Χ2=300.000 ευρώ).

Στην αγωγή κακοδικίας η Ελένη Ράικου επικαλείται ότι παραβιάστηκε η μυστικότητα της ανάκρισης, υπήρξε παραβίαση προσωπικών δεδομένων και προσβολή της προσωπικότητας του ζεύγους σχετικά με την υπόθεση της Novartis.

Η διαρροή που έγινε προς συγκεκριμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ήταν ότι στη λίστα των γιατρών που ελέγχονται για την υπόθεση της Novartis περιλαμβάνεται και ο Λάζαρος Καρνέσης.


Υπενθυμίζεται, ότι ο Λάζαρος Καρνέσης έχει δημόσια τοποθετηθεί για την υπόθεση αυτή, αρνούμενος οποιαδήποτε έκνομη σχέση με την εν λόγω εταιρεία, υποστηρίζοντας ότι έλαβε το 2009 το ποσό των 1.000 ευρώ μετέχοντας σε ομαδική μελέτη γιατρών για συγκεκριμένη εργασία για λογαριασμό της NOVARTIS. Η αμοιβή αυτή ήταν καθόλα νόμιμη όπως υποστηρίζει ο ίδιος, ενώ απέδωσε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών σε στοχοποίηση της συζύγου του εισαγγελικής λειτουργού.

Την αγωγή κακοδικίας της Ελένη Ραϊκου την χειρίζεται προσωρινά η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου.

Στο 7μελές Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας (άρθρο 99 του Συντάγματος) δικάζονται μόνο αγωγές κατά δικαστών και εισαγγελέων.

Το δικαστήριο αυτό, συγκροτείται από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Αρείου Πάγου, ως πρόεδρό του, ένα σύμβουλο της Eπικρατείας, έναν αρεοπαγίτη, ένα σύμβουλο του Eλεγκτικού Συνεδρίου, δύο τακτικούς καθηγητές από τις Νομικές Σχολών των Πανεπιστημίων της χώρας και δύο δικηγόρους, μέλη του Aνώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου των δικηγόρων.


Στην αγωγή κακοδικίας της Ελένης Ράιξου θα προεδρεύσει η πρόεδρος του ΣτΕ Κατερίνα Σακελλαροπούλου καθώς η αγωγή στρέφεται κατά εισαγγελέων που υπάγονται στον ποινικό κλάδο.

Αντίθετα, εάν η αγωγή κακοδικίας στρεφόταν κατά μέλους του Συμβουλίου της Επικρατείας ή δικαστή των Διοικητικών Δικαστηρίων, θα προεδρεύει ο πρόεδρος του Aρείου Πάγου.

Πάντως, τα συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία θα συμμετέχουν στην σύνθεση που θα δικαστεί η αγωγή κακοδικίας της Ελένης Ράικου, δεν είναι γνωστά, καθώς θα κληρωθούν από το ΣτΕ μέσα στον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Έμπειροι δικηγόροι σχολίαζαν ότι είναι από τις σπάνιες, περιπτώσεις όπου εισαγγελικός λειτουργός στρέφεται κατά συναδέλφων του αξιώνοντας μάλιστα χρηματική αποζημίωση.

Δεν παρέλειπαν να αναφέρουν ότι στο Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας κατά μεγάλο ποσοστό, που υπολείπεται ελάχιστα του 100%, οι αγωγές κακοδικίας απορρίπτονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου