Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου όρισε τους εξεταστές στον διαγωνισμό που μετέχει η κόρη της στη Σχολή Δικαστών


Εισαγγελικοί και νομικοί κύκλοι κάνουν λόγο για ηθικό και δεοντολογικό ζήτημα
Τεράστιο ηθικό και όχι μόνο θέμα ανακύπτει με τις εισαγωγικές εξετάσεις στην
Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών τρέχοντος έτους.

Στις εξετάσεις του εν λόγω διαγωνισμού της κατεύθυνσης εισαγγελέων και της κατεύθυνσης Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Δευτέρα, υποψηφία είναι η κόρη της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου.
Οι εξεταστικές επιτροπές των εισαγωγικών εξετάσεων για την κατεύθυνση εισαγγελέων και την κατεύθυνση Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, συγκροτήθηκαν με τις υπ΄ αριθμ. 70355/18.10.2018 και 70354/18.10.2018 αποφάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχαήλ Καλογήρου.

Πριν ο υπουργός Δικαιοσύνης συγκρότηση την επιτροπή η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απέστειλε με δύο έγγραφά της - τα υπ΄ αριθμ. 11210/10.10.2018 και 11433/12.10.2018 - τα ονόματα των συναδέλφων της που είχε επιλέξει να προτείνει στον υπουργό Δικαιοσύνης για να απαρτίσουν τις εξεταστικές επιτροπές του διαγωνισμού στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, στον οποίο όπως γνώριζε η ίδια, καλύτερα από όλους, θα συμμετείχε και η κόρη της.
Με άλλα λόγια η Ξένη Δημητρίου όρισε τους συναδέλφους της που θα εξετάσουν την κόρη της κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις στην εν λόγω Σχολή.

Όπως, έλεγαν εισαγγελικοί και νομικοί κύκλοι, το ζήτημα είναι τόσο ηθικό, όσο και δεοντολογικό, ενώ έχει και άλλη διάσταση.

Με άλλα λόγια, τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι η μητέρα μιας διαγωνιζόμενης, επέλεξε ποιοι θα εξετάσουν την κόρη της στις δύσκολες αυτές εξετάσεις για τις οποίες μοχθούν εκατοντάδες υποψήφιοι χωρίς να καταφέρνουν πολλές φορές να εισαχθούν.

Είναι βέβαιο ότι θα επιχειρηθεί να αντιλεχθεί ότι ο νόμος ορίζει ότι τα ονόματα των εξεταστών τα προτείνει στον υπουργό Δικαιοσύνης ο εκάστοτε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Δηλαδή, τι να έκανε η Ξένη Δημητρίου, να απαγόρευε στην κόρη της να συμμετάσχει στις εισαγωγικές εξετάσεις;
Βέβαια, έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι, η απάντηση είναι ότι ο σοφός νομοθέτης το είχε προβλέψει κι αυτό οφείλουν να τα γνώριζουν οι υπηρετούντες την Δικαιοσύνη με οποιαδήποτε ιδιότητα.

Ο νομοθέτης έχει προβλέψει ότι σε περίπτωση κατά την οποία ένας λειτουργός της Δικαιοσύνης εμπλέκεται προσωπικά σε μια υπόθεση τότε έχει την υποχρέωση να δηλώσει κώλυμα, να απέχει και να αναπληρωθεί από τον νόμιμο αναπληρωτή του. Στην προκειμένη περίπτωση από τον αρχαιότερο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος αυτή την στιγμή είναι ο Αθανάσιος Κατσιρώδης.

Με άλλα λόγια θα έπρεπε ο κ. Κατσιρώδης να κάνει την επιλογή των συναδέλφων του εξεταστών στην επιτροπή των εισαγωγικών εξετάσεων.

Πολύ περισσότερο μάλιστα, τόνιζαν οι ίδιοι κύκλοι, όταν ορισμένοι εκ των επιλεγέντων ως εξεταστών, διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, είναι δηλαδή οι άνθρωποι του περιβάλλοντος της όπως λέγεται στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου.

Φυσικά οι ίδιοι κύκλοι δεν παρέλειψαν να επαναλάβουν την γνωστή ρήση: «Η γυναίκα του Καίσαρα οφείλει, όχι μόνον να είναι, αλλά και να φαίνεται τίμια».

Τα μέλη των εξεταστικών επιτροπών

1) Η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης για την συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής της κατεύθυνσης εισαγγελέων, αναφέρει:

«Συγκροτούμε την εξεταστική επιτροπή του εισαγωγικού διαγωνισμού της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (κατεύθυνση Εισαγγελέων), αποτελούμενη από τους: 1) Γεώργιο Λέκκα του Αναστασίου (ΑΔΤ ΑΒ 205237), Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, με αναπληρώτριά του την Μαρία Χυτήρογλου του Πρόδρομου (ΑΔΤ ΑΚ 510728), Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου. 2) Κωνσταντίνο Παρασκευαΐδη του Παναγιώτη (ΑΔΤ ΑΖ 047929), Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με αναπληρώτριά του την Όλγα Σμυρλή του Δημητρίου (ΑΔΤ Κ 014196), Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. 3) Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο του Σωτηρίου (ΑΔΤ Χ 573707), Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, με αναπληρώτριά του την Μαρία Γκανέ του Αναστασίου (ΑΔΤ ΑΚ 026745), Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών. 4) Γαρυφαλλιά Αθανασίου του Ιωάννη (ΑΔΤ ΑΒ 615277), Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αναπληρωτή της τον Στέφανο Παύλου του Κλεάνθη (ΑΔΤ ΑΚ 856073), Καθηγητή του Τμήματος Νομικής, της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. 5) Ευάγγελο Γαλετζά του Μιχαήλ (ΑΔΤ ΑΚ 698970), Δικηγόρο Αθηνών, με αναπληρωτή του τον Θεόδωρο Σιμόπουλο του Ιωάννη (ΑΔΤ Χ 244615), Δικηγόρο Θεσσαλονίκης, ως μέλη».

2) Η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης για την συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής της κατεύθυνσης Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης, αναφέρει:

«Συγκροτούμε την εξεταστική επιτροπή του εισαγωγικού διαγωνισμού της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών (κατεύθυνση Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης), αποτελούμενη από τους: 1) Πηνελόπη Ζωντανού του Δημητρίου (ΑΔΤ Ρ 097979), Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, ως Πρόεδρο, με αναπληρώτριά της την Ειρήνη Κιουρκτσόγλου - Πετρουλάκη του Αναστασίου (ΑΔΤ ΑΕ 458398), Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου. 2) Νικόλαο Πιπιλίγκα του Σπυρίδωνος (ΑΔΤ ΑΚ 129732), Αρεοπαγίτη, με αναπληρωτή του τον Γεώργιο Αποστολάκη του Στεφάνου (ΑΔΤ ΑΕ 320400), Αρεοπαγίτη. 3) Ιωάννη Αγγελή του Εμμανουήλ (ΑΔΤ ΑΝ 137365), Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με αναπληρωτή του τον Παναγιώτη Μπρακουμάτσο του Γεωργίου (ΑΔΤ ΑΗ 025661), Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. 4) Αθηνά Κοτζαμπάση του Παναγιώτη (ΑΔΤ AM 677382), Καθηγήτρια του Τμήματος Νομικής, της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αναπληρωτή της τον Γεώργιο Σωτηρόπουλο του Δημητρίου (ΑΔΤ Ξ 336266), Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 5) Αριστοτέλη Χαραλαμπάκη του Ιωάννου (ΑΔΤ ΑΕ 548800) Δικηγόρο Αθηνών, με αναπληρωτή του τον Χρήστο Νικολακόπουλο του Αναστασίου (ΑΔΤ ΑΒ 056593), Δικηγόρο Αθηνών επίσης, ως μέλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου